1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

bezglutenowe ciasto ze śliwkami, kremem z daktyli i prażonymi płatkami migdałowymi - Wszystkiego Słodkiego
bezglutenowe ciasto ze śliwkami, kremem z daktyli i prażonymi płatkami migdałowymi - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli - po prostu musisz go skosztować! Ciacho zrobiło furorę w naszej kuchni dzięki prostocie wykonania i pysznemu, jesiennemu smakowi. Deser polecamy szczególnie osobom, które ograniczają gluten lub cukier. Do wykonania ciasta użyłam śliwek, a całość uzupełniłam pysznym kremem z daktyli i masła orzechowego. Jako wisienkę na torcie dodałam uprażone migdały, które idealnie pasują do kakaowego ciasta oraz masła z orzechów. Uwielbiam wykorzystywać owoce sezonowe do swoich wypieków. Są bardzo zdrowe, aromatyczne i smaczne! 💜


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta bezglutenowego ze śliwkami:

  • Krok 1

    Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tłuszczem. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.

    daktyle suszone zalane gorącą wodą w pomarańczowej miseczce
  • Krok 3

    Następnie odsącz je, przełóż do malaksera, dodaj jajka oraz mleko. Całość dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj miód i wymieszaj.

    namoczone daktyle w misie malaksera, obok jajka i mleko w osobnych miseczkach
  • Krok 4

    Wymieszaj razem mąkę gryczaną, ziemniaczaną, ryżową, sodę oczyszczoną i kakao.

    mąka gryczana, ryżowa, ziemniaczana i kakao ciemne w osobnych miseczkach, obok opakowanie sody oczyszczonej dr. oetkera
  • Krok 5

    Składniki suche dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.

    w jednej misce wymieszane ze sobą składniki suche (czyli mąki, kakao i soda), w drogiej misce składniki mokre (czyli zblendowane daktyle, jajka, mleko i miód), obok rózga kuchenna na blacie
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do foremki. Ułóż na nim połówki śliwek i piecz przez około 35 - 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    ciasto bezglutenowe kakaowe przelane do tortownicy

Krem z daktyli:

  • Krok 7

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut.

    daktyle suszone zalane gorącą wodą w pomarańczowej miseczce
  • Krok 8

    Następnie odsącz je, dodaj masło orzechowe i sól. Całość dokładnie zblenduj.

    odsączone suszone daktyle oraz masło orzechowe w osobnych miseczkach
  • Krok 9

    Krem rozsmaruj na cieście.

    upieczone bezglutenowe ciasto z połówkami śliwek na wierzchy, obok miseczka z kremem daktylowym i łyżeczką
  • Krok 10

    Górę posyp płatkami migdałów.

    bezglutenowe ciasto ze śliwkami posmarowane kremem z daktyli i masła orzechowego i posypane uprażonymi płatkami migdałów
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/bezglutenowe-ciasto-ze-sliwkami-i-kremem-z-daktyli

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej