Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?

Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?

Opublikowano:

Pyszne ciasta można przygotować również bez użycia pszennej mąki. Jeżeli chcesz upiec ciasto, które mogą jeść osoby unikające glutenu przygotowaliśmy dla Ciebie kilka różnych rodzajów mąk, które Ci w tym pomogą. Z bezglutenowymi mąkami trzeba trochę poeksperymentować, żeby się dowiedzieć jak zachowują się podczas pieczenia i czy można je zastąpić w proporcjach 1:1 . Warto też pamiętać o tym, że wypieki bez mąki smakują świetnie, ale nie rosną tak jak w przypadku mąk pszennych.

Poniżej znajdziesz różne rodzaje mąk bezglutenowych, które możesz z powodzeniem stosować w wypiekach bez glutenu. Przeczytaj jak zastąpić mąkę pszenną w wypiekach. 

Mąka ryżowa

Ryż należy do najważniejszych i podstawowych produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że można go również wykorzystać do produkcji mąki. Mąka ryżowa ma już ugruntowaną pozycję w kuchni bezglutenowej i dobrze nadaje się do słodkich wypieków. Mąka ma delikatną strukturę i neutralny smak.

Mąka ryżowa znalazła zastosowanie w bezglutenowym chlebie, ciastach kruchych czy biszkopcie.

Przepisy w których zamiast mąki pszennej wykorzystano mąkę ryżową:

Mąka ryżowa w miseczce

Mąka kukurydziana

Jest wytwarzana z obranych ziaren kukurydzy i ma bardziej wyrazisty smak niż mąka ryżowa. Nie ma tak drobnej struktury, ma mocny, żółty kolor. Ma szerokie zastosowanie w daniach na słono, w szczególności w kuchni latynoamerykańskiej (pomyśl o nachos czy tortilli). Dobrze sprawdza się również w wypiekach.

Mąki kukurydzianej możesz użyć do przygotowania ciast kruchych, biszkoptu, ciasteczek, naleśników, placuszków, bezglutenowych pancakes i pieczywa.

Mąka gryczana

Otrzymuje się ją z nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ma orzechowy, aromatyczny smak i sprawdza się w słodkich i pikantnych wypiekach. Jeśli chcesz zmielić kaszę gryczaną w domu pamiętaj, żeby kupić w sklepie tę niepaloną

Mąka gryczana świetnie sprawdzi się do pieczywa, tarty na słono, ciasteczek czy pierniczków bezglutenowych.

W poniższych przepisach na ciasta wykorzystano mąkę gryczaną

Mąka owsiana bezglutenowa

Produkowana jest z pełnych ziaren owsa. Jest odrobinę grubsza od tradycyjnej mąki pszennej przez co może utrudniać niektórym wypiekom wyrośnięcie jeśli dodamy jej za dużo. Jest dostępna w wielu sklepach spożywczych, ale możesz ją także przygotować z płatków owsianych. Wystarczy, że zmielisz je w melakserze lub w młynku do kawy i mąka gotowa! Szukaj certyfikowanego owsa bezglutenowego, ponieważ owies komercyjnie produkowany może zawierać śladowe ilości glutenu z procesów produkcyjnych.

Idealnie sprawdzi się do przygotowania ciast kruchych, ciasteczek typu digestive, a także bułeczek czy chlebów.

Przepisy z wykorzystaniem mąki owsianej:

Mąka owsiana i ciasteczka owsiane

Mąka migdałowa

Składa się z drobno zmielonych migdałów i nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Migdały mają bardzo wysoką zawartość białka i dobrze nadaje się do wypieku słodkich ciast. Mąka jest również bardzo łatwa do przygotowania: możesz po prostu zmiksować drobno blanszowane lub surowe i nieobrane migdały w mikserze lub zmielić je w młynku do kawy.

Mąka migdałowa dobrze sprawdzi się do ciast kruchych, tart, chlebka bananowego czy crumble.

Przepisy w których mąka pszenna została zastąpiona mąką migdałową:

Mąkę migdałową bezglutenową możesz kupić w naszym sklepie internetowym.

Mąka z ciecierzycy/ugotowana ciecierzyca

Jej podstawą jest obrana ciecierzyca. Mąka ta, podobnie mąka migdałowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Wiele osób zna ciecierzycę ze słynnego dania: falafel (kotlecików z mielonej ciecierzycy) lub socca (nicejskiego placka). Ciecierzyca ma jednak zdecydowanie szersze zastosowanie - nadaje szczególny charakter ciastom słodkim z uwagi na swój orzechowy posmak.

Makę z ciecierzycy można wykorzystać do przygotowania ciast ucieranych, a także chleba czy placuszków. Z kolei ugotowaną ciecierzycę można wykorzystać do przygotowania pysznych deserów tj. trufle z cieciorki czy krem z ciecierzycy z dodatkiem czekolady i orzechów (tzw. cieciorella).

Przepisy z mąką z ciecierzycy:

Mąka jaglana

Powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Nadaje wypiekom piękny, kremowy kolor. Pamiętaj o tym, żeby nie dodać je za dużo – dodana w nadmiarze powoduje, że ciasto jest gorzkie.

Mąka z kaszy jaglanej sprawdzi się do przygotowania ciast, ciasteczek, placuszków, kremów, puddingów czy pieczywa.

Przepisy w których wykorzystano mąkę jaglaną:

Mąka ziemniaczana

Zwana też skrobią ziemniaczaną, jest pozyskiwana z ziemniaków. W połączeniu z innymi mąkami zapewnia odpowiednią strukturę i kruchość ciastu. Jeżeli dodasz jej zbyt dużo, twoje wypieki będą zbyt kruche.

Mąka ziemniaczana używana jest do bezglutenowych biszkoptów, ciast, klusek, babeczek czy do wypieku pieczywa.

Przepisy bezglutenowe z mąką ziemniaczaną:

Jakie są inne zamienniki mąki pszennej?

  • Mąka kokosowa: jest wytwarzana z miąższu kokosa, który został wysuszony i zmielony. Dobrze sprawdzi się do kruchych ciast.
  • Mąka Teff: znana również jako miłka lub trawa abisyńska. Bezglutenowe zboże, które pochodzi z Etiopii i stanowi jeden z głównych produktów spożywanych przez mieszańców tego kraju. Ma lekko słodki smak i zawiera wiele minerałów.
  • Mąka sorgo: otrzymywana z ziaren sorgo. Charakteryzuje ją delikatny kolor i łagodny, słodki smak. W połączeniu z innymi mąkami (np. z mąką kukurydzianą) dobrze sprawdzi się do wypieków bezglutenowych.
  • Mąka z orzechów laskowych: kolejna mąka orzechowa, jednak ta ma jeszcze mocniejszy smak i więcej charakteru niż mąka migdałowa. W jej przypadku zwróć uwagę na alergie i zapytaj gości z wyprzedzeniem, aby się upewnić.
  • Mąka sojowa: z tego wszechstronnego rośliny możesz nawet zrobić mąkę. Soję znamy z tofu, napojów sojowych, z produktów imitujących mięso dla wegan, ale także z mąki sojowej. Jest bogata w błonnik i białko. Około 75 g mąki sojowej = 100 g mąki pszennej (typ 405)
  • Mąka kasztanowa: wszechstronna mąka, która jest produkowana z suchych i prażonych kasztanów jadalnych. Wyróżnia ją dobra plastyczność.
  • Mąka amarantusowa: powstaje przez zmielenie nasion amarantusa na drobny proszek. Mąka ta ma subtelny, orzechowy smak. Zagęszcza potrawy z uwagi na fakt, że pochłania dużo wody.
  • Mąka (skrobia) z tapioki: popularna, bezglutenowa mąka pozyskiwana z bulw manioku. Znana jest ze swoich zlepiających właściwości podobnych do mąki ziemniaczanej.

Zobacz tę poradę na ws.pl