1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?

Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?

Zamienniki mąki pszennej w cieście - mąka migdałowa, kukurydziana, jaglana, ryżowa
Zamienniki mąki pszennej w cieście - mąka migdałowa, kukurydziana, jaglana, ryżowa

Pyszne ciasta można przygotować również bez użycia pszennej mąki. Jeżeli chcesz upiec ciasto, które mogą jeść osoby unikające glutenu przygotowaliśmy dla Ciebie kilka różnych rodzajów mąk, które Ci w tym pomogą. Z bezglutenowymi mąkami trzeba trochę poeksperymentować, żeby się dowiedzieć jak zachowują się podczas pieczenia i czy można je zastąpić w proporcjach 1:1 . Warto też pamiętać o tym, że wypieki bez mąki smakują świetnie, ale nie rosną tak jak w przypadku mąk pszennych.

Poniżej znajdziesz różne rodzaje mąk bezglutenowych, które możesz z powodzeniem stosować w wypiekach bez glutenu. Przeczytaj jak zastąpić mąkę pszenną w wypiekach. 


Mąka ryżowa

Ryż należy do najważniejszych i podstawowych produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że można go również wykorzystać do produkcji mąki. Mąka ryżowa ma już ugruntowaną pozycję w kuchni bezglutenowej i dobrze nadaje się do słodkich wypieków. Mąka ma delikatną strukturę i neutralny smak.

Mąka ryżowa znalazła zastosowanie w bezglutenowym chlebie, ciastach kruchych czy biszkopcie.


Mąka kukurydziana

Jest wytwarzana z obranych ziaren kukurydzy i ma bardziej wyrazisty smak niż mąka ryżowa. Nie ma tak drobnej struktury, ma mocny, żółty kolor. Ma szerokie zastosowanie w daniach na słono, w szczególności w kuchni latynoamerykańskiej (pomyśl o nachos czy tortilli). Dobrze sprawdza się również w wypiekach.

Mąki kukurydzianej możesz użyć do przygotowania ciast kruchych, biszkoptu, ciasteczek, naleśników, placuszków, bezglutenowych pancakes i pieczywa.


Mąka gryczana

Otrzymuje się ją z nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ma orzechowy, aromatyczny smak i sprawdza się w słodkich i pikantnych wypiekach. Jeśli chcesz zmielić kaszę gryczaną w domu pamiętaj, żeby kupić w sklepie tę niepaloną

Mąka gryczana świetnie sprawdzi się do pieczywa, tarty na słono, ciasteczek czy pierniczków bezglutenowych.


Mąka owsiana bezglutenowa

Produkowana jest z pełnych ziaren owsa. Jest odrobinę grubsza od tradycyjnej mąki pszennej przez co może utrudniać niektórym wypiekom wyrośnięcie jeśli dodamy jej za dużo. Jest dostępna w wielu sklepach spożywczych, ale możesz ją także przygotować z płatków owsianych. Wystarczy, że zmielisz je w melakserze lub w młynku do kawy i mąka gotowa! Szukaj certyfikowanego owsa bezglutenowego, ponieważ owies komercyjnie produkowany może zawierać śladowe ilości glutenu z procesów produkcyjnych.

Idealnie sprawdzi się do przygotowania ciast kruchych, ciasteczek typu digestive, a także bułeczek czy chlebów.


Mąka migdałowa

Składa się z drobno zmielonych migdałów i nadaje ciastu wspaniałą konsystencję. Migdały mają bardzo wysoką zawartość białka i dobrze nadaje się do wypieku słodkich ciast. Mąka jest również bardzo łatwa do przygotowania: możesz po prostu zmiksować drobno blanszowane lub surowe i nieobrane migdały w mikserze lub zmielić je w młynku do kawy.

Mąka migdałowa dobrze sprawdzi się do ciast kruchych, tart, chlebka bananowego czy crumble.


Mąka z ciecierzycy/ugotowana ciecierzyca

Jej podstawą jest obrana ciecierzyca. Mąka ta, podobnie mąka migdałowa charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Wiele osób zna ciecierzycę ze słynnego dania: falafel (kotlecików z mielonej ciecierzycy) lub socca (nicejskiego placka). Ciecierzyca ma jednak zdecydowanie szersze zastosowanie - nadaje szczególny charakter ciastom słodkim z uwagi na swój orzechowy posmak.

Makę z ciecierzycy można wykorzystać do przygotowania ciast ucieranych, a także chleba czy placuszków. Z kolei ugotowaną ciecierzycę można wykorzystać do przygotowania pysznych deserów tj. trufle z cieciorki czy krem z ciecierzycy z dodatkiem czekolady i orzechów (tzw. cieciorella).


Mąka jaglana

Powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Nadaje wypiekom piękny, kremowy kolor. Pamiętaj o tym, żeby nie dodać je za dużo – dodana w nadmiarze powoduje, że ciasto jest gorzkie.

Mąka z kaszy jaglanej sprawdzi się do przygotowania ciast, ciasteczek, placuszków, kremów, puddingów czy pieczywa.


Mąka ziemniaczana

Zwana też skrobią ziemniaczaną, jest pozyskiwana z ziemniaków. W połączeniu z innymi mąkami zapewnia odpowiednią strukturę i kruchość ciastu. Jeżeli dodasz jej zbyt dużo, twoje wypieki będą zbyt kruche.

Mąka ziemniaczana używana jest do bezglutenowych biszkoptów, ciast, klusek, babeczek czy do wypieku pieczywa.


Jakie są inne zamienniki mąki pszennej?

  • Mąka kokosowa: jest wytwarzana z miąższu kokosa, który został wysuszony i zmielony. Dobrze sprawdzi się do kruchych ciast.
  • Mąka Teff: znana również jako miłka lub trawa abisyńska. Bezglutenowe zboże, które pochodzi z Etiopii i stanowi jeden z głównych produktów spożywanych przez mieszańców tego kraju. Ma lekko słodki smak i zawiera wiele minerałów.
  • Mąka sorgo: otrzymywana z ziaren sorgo. Charakteryzuje ją delikatny kolor i łagodny, słodki smak. W połączeniu z innymi mąkami (np. z mąką kukurydzianą) dobrze sprawdzi się do wypieków bezglutenowych.
  • Mąka z orzechów laskowych: kolejna mąka orzechowa, jednak ta ma jeszcze mocniejszy smak i więcej charakteru niż mąka migdałowa. W jej przypadku zwróć uwagę na alergie i zapytaj gości z wyprzedzeniem, aby się upewnić.
  • Mąka sojowa: z tego wszechstronnego rośliny możesz nawet zrobić mąkę. Soję znamy z tofu, napojów sojowych, z produktów imitujących mięso dla wegan, ale także z mąki sojowej. Jest bogata w błonnik i białko. Około 75 g mąki sojowej = 100 g mąki pszennej (typ 405)
  • Mąka kasztanowa: wszechstronna mąka, która jest produkowana z suchych i prażonych kasztanów jadalnych. Wyróżnia ją dobra plastyczność.
  • Mąka amarantusowa: powstaje przez zmielenie nasion amarantusa na drobny proszek. Mąka ta ma subtelny, orzechowy smak. Zagęszcza potrawy z uwagi na fakt, że pochłania dużo wody.
  • Mąka (skrobia) z tapioki: popularna, bezglutenowa mąka pozyskiwana z bulw manioku. Znana jest ze swoich zlepiających właściwości podobnych do mąki ziemniaczanej.
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czym-zastapic-make-pszenna-w-wypiekach

Komentarze


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej