1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Amaretti

Amaretti

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Amaretti, to słodkie, migdałowe ciasteczka prosto ze słonecznych Włoch. Idealnie pasują jako dodatek do deseru albo słodka przekąska do kawy czy herbaty. Do przygotowania potrzebujemy zaledwie 5 składników, a samo przyrządzenie ciasteczek zajmuje dosłownie chwilkę! Amaretti mają wspaniały aromat, który czujemy aż do ostatniego kęsa. <3


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Migdały zmiel bardzo drobno w malakserze.

  • Krok 2

    Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.

  • Krok 3

    Delikatnie połącz ze sobą zmielone migdały i ubite białka. Na koniec wmieszaj amaretto i ekstrakt migdałowy.

  • Krok 4

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskaj okrągłe ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 17-20 minut. Gotowe Amaretti pozostaw do całkowitego wystudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej