1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak przygotować idealne ciasto parzone?

Jak przygotować idealne ciasto parzone?

Idealne ciasto ptysiowe, parzone - Wszystkiego Słodkiego
Idealne ciasto ptysiowe, parzone - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Ciasto parzone zwane także ptysiowym jest lekkie i chrupiące. Otrzymywane jest poprzez zaparzenie mąki pszennej, mieszaniną wody z tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajkami. Ciasto ptysiowe nadaje się idealnie do drobnych wypieków, ale także może posłużyć do przygotowania ciast przekładanych, np. karpatka. 

Ciasto przygotowuje się z wody, tłuszczu, mąki oraz jajek. W przeciwieństwie do większości ciast, nie dodaje się do niego proszku do pieczenia - czynnikiem spulchniającym jest w cieście parzonym para wodna, która wiąże się z mąką podczas procesu zaparzania. Do wody często dodaje się również mleko tak, żeby w efekcie końcowym ciasto było złociste i chrupiące. 

Poniżej przedstawiamy krok po kroku jak przygotować idealne ciasto parzone! 


1. Zagotuj wodę z tłuszczem

 

  • Krok 1

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zagotuj wodę z mlekiem (w zależności od przepisu) i tłuszczem w garnku. Następnie zdejmij garnek z płyty kuchennej. 

    Woda zagotowana z tłuszczem

2. Wmieszaj mąkę

  • Krok 2

    Mąkę przesiej (dodaj ewentualnie mąkę kukurydzianą) i dodaj ją na raz do gorącej wody z tłuszczem (wymieszaną ewentualnie z mąką kukurydzianą).

    Wszystko wymieszaj łyżką na gładkie ciasto, następnie podgrzewaj przez około 3-6 minut (zaparzanie). Poprzez wyparzanie mąka wiąże dużą ilość wody. Odpowiednio przygotowanie ciasto nie powinno przylepiać się do ścian garnka. Tak przygotowane ciasto ściągamy z palnika i pozostawiamy do ochłodzenia temperatury do około 70 °C

    Wmieszaj mąkę do mieszanki

3. Dodawaj stopniowo jajka

  • Krok 3

    Dodawaj jajka stopniowo, jedno po drugim do gorącej masy i miksuj na najwyższych obrotach (końcówkami do zagniatania ciasta). Wbij ostatnie jajko do ciasta i miksuj tylko do momentu aż ciasto stanie się gładkie i będzie „wisieć“ na łyżce. Zbyt ”luźne” ciasto może doprowadzić do rozlania się ciasta na blasze.

    Jajka dodawane do ciasta

4. Wyłóż ciasto na blaszkę

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na papier do pieczenia tak, aby uzyskać pożądany przez Ciebie efekt (np. podłużne paski do eklerków, małe lub większe okrągłe rozetki do profiteroli czy ptysi. 

    Wyłożenie ciasta na blaszkę za pomocą worka cukiernicznego

5. Upiecz ciasto ptysiowe

  • Krok 5

    Ciasto piecz w wysokiej temperaturze około 190-200°C. Ważne, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. W przeciwnym razie ciasto może opaść. Gotowe ciasto jest puszyste, lekkie, chrupiące z zewnątrz. 

    Jeśli chcesz podzielić ciasto ptysiowe na pół (w przypadku kiedy przygotowujesz profiterole lub ptysie), musisz to zrobić zaraz po upieczeniu. Wykorzystaj do tego ostry nóż lub nożyce. Połóż osobno przekrojone kawałki ciasta ptysiowego do ostygnięcia.

    Jeśli pozostało Ci trochę ciasta, możesz je wycisnąć przez dekorator, upiec, a potem wykorzystać do słodkich zup lub do dekorowania tortów.

    Ciasto ptysiowe upieczone na blaszce

6. Przechowywanie ciasta ptysiowego

Wypełnione ciasto ptysiowe smakuje najlepiej w dniu przygotowania. Wyjątkiem jest karpatka, którą odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby krem dobrze się ściągnął. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-idealne-ciasto-parzone-ptysiowe

Komentarze


  1. Tort saint honore z ptysiami, karmelem i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort Saint-Honore

    Sprawdź jak zrobić tort Saint-Honore z ciastem parzonym, francuskim i karmelem. Czy może istnieć lepsze połączenie?💝

  2. Churros mocno waniliowe z cukrem z wanilią i sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Churros mocno waniliowe
  3. gofry z ciasta parzonego z cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gofry z ciasta parzonego
  4. wegańskie churros w cynamonowej posypce na zielonym podłużnym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie churros z cynamonową posypką
  5. Mini ptysie z czarną kruszonką.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin
  6. Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowa karpatka z truskawkami
  7. torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
  8. bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki hiszpańskie
  9. pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone churros
  10. eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Trudny
    Eklerki z czekoladą ruby
  11. gniazdka (inaczej pączki hiszpańskie) z lukrem i kolorową cukrową posypką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gniazdka
  12. Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym
  13. karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka z kremem malinowym
  14. churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej