1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak przygotować idealne ciasto parzone?

Jak przygotować idealne ciasto parzone?

Idealne ciasto ptysiowe, parzone - Wszystkiego Słodkiego
Idealne ciasto ptysiowe, parzone - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Ciasto parzone zwane także ptysiowym jest lekkie i chrupiące. Otrzymywane jest poprzez zaparzenie mąki pszennej, mieszaniną wody z mlekiem i tłuszczem, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajkami. Ciasto ptysiowe nadaje się idealnie do drobnych wypieków, ale także może posłużyć do przygotowania ciast przekładanych, np. karpatka. 

W przeciwieństwie do większości ciast, nie dodaje się do niego proszku do pieczenia - czynnikiem spulchniającym jest w cieście parzonym para wodna, która wiąże się z mąką podczas procesu zaparzania. Dodatek mleka sprawia, że w efekcie końcowym ciasto jest złociste i chrupiące. 

Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować idealne ciasto parzone! 


1. Zagotuj wodę z tłuszczem

 

  • Krok 1

    Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zagotuj wodę z mlekiem i tłuszczem w garnku. Następnie zdejmij garnek z płyty kuchennej. 

    Woda zagotowana z tłuszczem

2. Wmieszaj mąkę

  • Krok 2

    Mąkę przesiej i dodaj ją na raz do gorącej wody z tłuszczem.

    Wszystko wymieszaj łyżką na gładkie ciasto, następnie podgrzewaj przez około 3-6 minut cały czas mieszając (zaparzanie). Poprzez wyparzanie mąka wiąże dużą ilość wody. Odpowiednio przygotowanie ciasto nie powinno przylepiać się do ścian garnka. Tak przygotowane ciasto ściągamy z palnika i pozostawiamy do ochłodzenia temperatury do około 60 °C

    Wmieszaj mąkę do mieszanki

3. Dodawaj stopniowo jajka

  • Krok 3

    Dodawaj jajka stopniowo, jedno po drugim do gorącej masy i miksuj na najwyższych obrotach (końcówkami do zagniatania ciasta). Wbij ostatnie jajko do ciasta i miksuj tylko do momentu aż ciasto stanie się gładkie i będzie „wisieć“ na łyżce. Zbyt ”luźne” ciasto może doprowadzić do rozlania się ciasta na blasze.

    *Jajka możesz zblendować lub rozmieszać widelcem w miseczce i stopniowo dodawać do masy.

    Jajka dodawane do ciasta

4. Wyłóż ciasto na blaszkę

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij na papier do pieczenia tak, aby uzyskać pożądany przez Ciebie efekt (np. podłużne paski do eklerków, małe lub większe okrągłe rozetki do profiteroli czy ptysi. 

    Wyłożenie ciasta na blaszkę za pomocą worka cukiernicznego

5. Upiecz ciasto ptysiowe

  • Krok 5

    Ciasto piecz w wysokiej temperaturze około 190-200°C. Ważne, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. W przeciwnym razie ciasto może opaść. Gotowe ciasto jest puszyste, lekkie, chrupiące z zewnątrz. 

    Jeśli chcesz podzielić ciasto ptysiowe na pół (w przypadku kiedy przygotowujesz profiterole lub ptysie), musisz to zrobić zaraz po upieczeniu. Wykorzystaj do tego ostry nóż lub nożyce. Połóż osobno przekrojone kawałki ciasta ptysiowego do ostygnięcia.

     

    Ciasto ptysiowe upieczone na blaszce

6. Przechowywanie ciasta ptysiowego

Wypełnione ciasto ptysiowe smakuje najlepiej w dniu przygotowania. Wyjątkiem jest karpatka, którą odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby krem dobrze się ściągnął. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-idealne-ciasto-parzone-ptysiowe

Komentarze


  1. Smażone mini pączki hiszpańskie posypane cukrem pudrem - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini pączki hiszpańskie

    Kochasz pączki hiszpańskie? Wypróbuj mini pączki z ciasta parzonego! To łatwiejsza wersja do przygotowania, a smakuje równie dobrze.😍

  2. Profiterole czyli mini ptysie nadziewane budyniem, na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:20
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Średni
    Profiterole
  3. Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka
  4. Tort saint honore z ptysiami, karmelem i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort Saint-Honore
  5. Churros mocno waniliowe z cukrem z wanilią i sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Churros mocno waniliowe
  6. gofry z ciasta parzonego z cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gofry z ciasta parzonego
  7. wegańskie churros w cynamonowej posypce na zielonym podłużnym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie churros z cynamonową posypką
  8. Mini ptysie z czarną kruszonką.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin
  9. Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowa karpatka z truskawkami
  10. torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
  11. bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki hiszpańskie
  12. pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone churros
  13. eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Trudny
    Eklerki z czekoladą ruby
  14. gniazdka (inaczej pączki hiszpańskie) z lukrem i kolorową cukrową posypką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gniazdka
  15. Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym
  16. karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka z kremem malinowym
  17. churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej