Ciasto Orzech W艂oski


Ciasto Orzech W艂oski. Postanowi艂am przygotowa膰 fantastyczne ciasto orzechowe, klasyka w艣ród przepisów na ciasta z orzechami. By艂o tak pyszne, 偶e z trudem doczeka艂o si臋 zdj臋cia. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa orzechowa:
-
Krok 1
Orzechy, mas艂o, cukier oraz miód umie艣膰 w rondelku, wymieszaj i gotuj na 艣redniej mocy palnika przez ok 10 minut. Uwa偶aj, 偶eby orzechy zbytnio si臋 nie przyrumieni艂y, bo wtedy b臋d膮 gorzkie. W razie potrzeby zmniejsz nieco moc palnika. Nast臋pnie zdejmij rondelek z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Ciasto:
-
Krok 2
Zagnie膰 sk艂adniki na ciasto. Podziel je na dwie cz臋艣ci, ka偶d膮 owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i w艂ó偶 do lodówki.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jeden kawa艂ek ciasta wyjmij z lodówki i rozwa艂kuj mi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Jeden arkusz zdejmij i w艂ó偶 ciasto do formy 28 x 24 cm papierem do do艂u. Na ciasto wy艂ó偶 równomiernie mas臋 orzechow膮, a nast臋pnie wstaw do piekarnika i piecz oko艂o 15-20 minut.
-
Krok 4
Z drug膮 cz臋艣ci膮 ciasta post膮p podobnie, z t膮 ró偶nic膮, 偶e piecz je bez masy orzechowej przez oko艂o 15 -20 minut, do lekkiego zbr膮zowienia. Po upieczeniu wystud藕.
Krem:
-
Krok 5
Odlej oko艂o 100 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budy艅.
-
Krok 6
Do garnka przelej pozosta艂e mleko, dodaj kawa艂ki mas艂a i zagotuj.
-
Krok 7
Pod koniec gotowania wlej wymieszany z cukrem budy艅 i ponownie zagotuj energicznie mieszaj膮c do zg臋stnienia budyniu. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.
Prze艂o偶enie:
-
Krok 8
Pierwszy blat ciasta z warstw膮 orzechow膮 u艂ó偶 w czystej formie, a na niego wy艂ó偶 oko艂o ¾ kremu i przykryj drugim blatem. Nast臋pnie górny blat dobrze nas膮cz ponczem. Na jego wierzch wy艂ó偶 pozosta艂膮 cz臋艣膰 kremu. Ca艂o艣膰 wstaw do lodówki.
-
Krok 9
Czekolad臋 deserow膮 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej, a nast臋pnie udekoruj ni膮 wierzch ciasta i u艂ó偶 orzechy. Wstaw do lodówki do sch艂odzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze