1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Orzech Włoski

Ciasto Orzech Włoski

ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.67/5 3 oceny

Ciasto Orzech Włoski to fantastyczne ciasto orzechowe, klasyk wśród przepisów na ciasta z orzechami. Pyszne ciasto orzechowe z miodem, orzechami włoskimi i kremem budyniowym. Było tak dobre, że z trudem doczekało się zdjęcia. 📷😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa orzechowa:

  • Krok 1

    Orzechy, masło, cukier oraz miód umieść w rondelku, wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 10 minut. Uważaj, żeby orzechy zbytnio się nie przyrumieniły, bo wtedy będą gorzkie. W razie potrzeby zmniejsz nieco moc palnika. Następnie zdejmij rondelek z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Przygotowanie spodu na ciasto Orzech Włoski:

  • Krok 2

    Zagnieć składniki na ciasto. Podziel je na dwie części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

     

  • Krok 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Jeden kawałek ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Jeden arkusz zdejmij i włóż ciasto do formy 28 x 24 cm z drugim papierem do dołu. Na ciasto wyłóż równomiernie masę orzechową, a następnie wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)

  • Krok 4

    Z drugą częścią ciasta postąp podobnie, z tą różnicą, że piecz je bez masy orzechowej przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wystudź.

Krem budyniowy:

  • Krok 5

    Odlej około 100 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budyń.

  • Krok 6

    Do garnka przelej pozostałe mleko, dodaj kawałki masła i zagotuj.

  • Krok 7

    Do gotującego się mleka wlej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

Przełożenie ciasta Orzech Włoski:

  • Krok 8

    Pierwszy blat ciasta z warstwą orzechową ułóż w czystej formie, a na niego wyłóż około ¾ kremu i przykryj drugim blatem. Następnie górny blat dobrze nasącz ponczem. Na jego wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Całość wstaw do lodówki.

  • Krok 9

    Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie udekoruj nią wierzch ciasta i ułóż orzechy. Ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-orzech-wloski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej