Czekoladowe biscotti z orzechami
Czekoladowe biscotti z orzechami, czyli pyszne włoskie kruche ciasteczka! 🍪🍫 Uwielbiam je za ich aromat i wyjątkową chrupkość. Jest to tradycyjny przepis z użyciem orzechów (ja wybrałam laskowe), który urozmaiciłam mleczną czekoladą.
Swoją niebywałą kruchość ciasteczka zawdzięczają dwukrotnemu pieczeniu - pieczemy je przez 20 minut, po czym odstawiamy na 10 minut do wystudzenia, aby później powędrowały z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Najczęściej podajemy je w towarzystwie kawy lub herbaty ☕ - zamoczone w ulubionym ciepłym napoju smakują najlepiej! Zachęcam do wypróbowania! Przepis jest naprawdę bardzo łatwy. 😄❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowych biscotti z orzechami:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia przełóż orzechy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8-10 minut do momentu, aż skórka z orzechów ściemnieje i popęka.
-
Krok 2
Po przestudzeniu uprażone orzechy przełóż na ręcznik papierowy.
-
Krok 3
Rozetrzyj orzechy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.
-
Krok 4
Cukier utrzyj z jajkami na jasną i puszystą masę.
-
Krok 5
Dodaj pozostałe suche składniki i masło, zmiksuj do momentu uzyskania gęstego ciasta.
-
Krok 6
Na końcu dodaj kawałki czekolady oraz uprażone wcześniej orzechy.
-
Krok 7
Ciasto przełóż na oprószony mąką blat i uformuj dwa wałki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wystaw z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 10 minut.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)
-
Krok 8
Wałki pokrój na około jednocentymetrowe kawałki.
-
Krok 9
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Kromki przełóż z powrotem na blaszkę i piecz 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/czekoladowe-biscotti-z-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze