1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie z wiórkami kokosowymi
Kokosanki w czekoladzie z wiórkami kokosowymi
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Połączenie kokosa i... czekolady? 🥥🍫 Tak, zamknięte w formie najlepszych kokosanek! Jeśli do tej pory nie znaliście kokosanek w takim wydaniu, koniecznie wypróbujcie mój przepis😊 

Wilgotne, biszkoptowe kwadraciki oblane czekoladą i obtoczone w kokosowych wiórkach - zupełnie inne od klasycznych kokosanek na bazie ubitych białek. Jako największa fanka czekolady zdecydowanie wybieram tę wersję👌

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch, Kerrygold,  Barry Callebaut oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto biszkoptowe na kokosanki:

  • Krok 1

     Formę o wymiarach  33 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Prostokątna forma wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy.

    W miseczce żółtka. Obok mikser ręczny firmy Bosch.
  • Krok 3

    Do utartych żółtek dodaj olej, a następnie wodę i krótko zmiksuj.

    W misie utarte żółtka z cukrem. Obok olej oraz woda.
  • Krok 4

    W osobnej misie ubij białka.

    Ubite białka.
  • Krok 5

    Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe.

    Suche składniki dodaj do utartych żółtek wymieszanych z olejem i wodą. Krótko zmiksuj do połączenia składników, a następnie wmieszaj delikatnie białka, za pomocą szpatuły.

    W misie mąka pszenna, obok wiórki kokosowe. Na blacie opakowanie mąki pszennej oraz proszku do pieczenia.
  • Krok 6

    Tak przygotowane ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

    Masa na ciasto kokosowe w blasze.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto biszkoptowe wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto na kokosanki w czekoladzie.
  • Krok 8

    Następnie pokrój ciasto na kwadraciki. U mnie wyszło ich 35.

    Pokrojone ciasto na kokosanki w czekoladzie.

Polewa do kokosanek w czekoladzie:

  • Krok 9

    Do małego garnka przełóż masło, czekoladę, cukier oraz kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

    W garnku masło, czekolada oraz kakao. Obok opakowanie czekolady oraz kostka masła.
  • Krok 10

    Kawałki biszkoptu nabijaj na patyczek do szaszłyków i zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Odłóż na papier do pieczenia i pozostaw do zastygnięcia polewy.

    Obtaczanie kawałków ciasta kokosowego w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/kokosanki-w-czekoladzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej