Magdalenki
Zaraz po migda艂owych makaronikach to chyba najbardziej popularne ciastka o francuskim rodowodzie. Magdalenki, czyli niewielkie biszkopciki o charakterystycznym kszta艂cie muszli, pieczone w specjalnej formie z wg艂臋bieniami 馃悮
Delikatne i ma艣lane, najcz臋艣ciej oblane czekoladow膮 polew膮. Moje magdalenki zanurza艂am w zatemperowanej ciemnej czekoladzie. Warto doda膰 do ciasta odrobin臋 ekstraktu z cytrusów - u mnie by艂a to pomara艅cza馃崐馃崼
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Magdalenki:
-
Krok 1
Foremk臋 na magdalenki wysmaruj mas艂em i oprósz delikatnie m膮k膮.
-
Krok 2
Do garnka przelej mleko. Wsyp cukier, szczypt臋 soli, miód i ekstrakt pomara艅czowy. Lekko podgrzej, bez rozpuszczenia cukru.
-
Krok 3
Dodaj jajko i wymieszaj. Prze艂ó偶 do wi臋kszej miski lub misy miksera.
-
Krok 4
Wymieszaj ze sob膮 m膮k臋 pszenn膮 i proszek do pieczenia. Do mokrych sk艂adników dodaj suche i krótko wymieszaj. Tylko do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 5
Nast臋pnie wmieszaj rozpuszczone mas艂o.
-
Krok 6
G艂adk膮 mas臋 prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego.
-
Krok 7
Wyszprycuj ciasto do przygotowanej wcze艣niej formy. Odstaw do lodówki na oko艂o 12 godzin.
-
Krok 8
Nast臋pnie piecz ciastka przez oko艂o 8 minut w temperaturze 180°C. Upieczone magdalenki prze艂ó偶 na kratk臋 kuchenn膮 i pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
-
Krok 9
Czekolad臋 zatemperuj. Jak to zrobi膰 przeczytasz tutaj.
-
Krok 10
Zanurzaj w czekoladzie ciastka i odstaw je do krystalizacji czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/magdalenki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze