1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Magdalenki

Magdalenki

Magdalenki oblane czekolad膮 na kratce do studzenia - Wszystkiego S艂odkiego
Magdalenki oblane czekolad膮 na kratce do studzenia - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zaraz po migda艂owych makaronikach to chyba najbardziej popularne ciastka o francuskim rodowodzie. Magdalenki, czyli niewielkie biszkopciki o charakterystycznym kszta艂cie muszli, pieczone w specjalnej formie z wg艂臋bieniami 馃悮

Delikatne i ma艣lane, najcz臋艣ciej oblane czekoladow膮 polew膮. Moje magdalenki zanurza艂am w zatemperowanej ciemnej czekoladzie. Warto doda膰 do ciasta odrobin臋 ekstraktu z cytrusów - u mnie by艂a to pomara艅cza馃崐馃崼

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Barry Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Magdalenki:

  • Krok 1

    Foremk臋 na magdalenki wysmaruj mas艂em i oprósz delikatnie m膮k膮.

    Przygotowana forma do magdalenek.
  • Krok 2

    Do garnka przelej mleko. Wsyp cukier, szczypt臋 soli, miód i ekstrakt pomara艅czowy. Lekko podgrzej, bez rozpuszczenia cukru.

    Na p艂ycie indukcyjnej garnek. Obok na blacie kuchennym s贸l na 艂y偶eczce, cukier, mi贸d, mleko i ekstrakt pomara艅czowy.
  • Krok 3

    Dodaj jajko i wymieszaj. Prze艂ó偶 do wi臋kszej miski lub misy miksera.

    Na blacie kuchennym r贸zga oraz jajko w miseczce.
  • Krok 4

    Wymieszaj ze sob膮 m膮k臋 pszenn膮 i proszek do pieczenia. Do mokrych sk艂adników dodaj suche i krótko wymieszaj. Tylko do po艂膮czenia sk艂adników.

    W misie miksera p艂ynne sk艂adniki.
  • Krok 5

    Nast臋pnie wmieszaj rozpuszczone mas艂o.

     

    Na blacie kuchennym mas艂o Kerrygold rozpuszczone
  • Krok 6

    G艂adk膮 mas臋 prze艂ó偶 do r臋kawa cukierniczego.

    Przygotowane ciasto i forma na magdalenki.
  • Krok 7

    Wyszprycuj ciasto do przygotowanej wcze艣niej formy. Odstaw do lodówki na oko艂o 12 godzin.

    Wyszprycowane ciasto do formy na magdalenki.
  • Krok 8

    Nast臋pnie piecz ciastka przez oko艂o 8 minut w temperaturze 180°C. Upieczone magdalenki prze艂ó偶 na kratk臋 kuchenn膮 i pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Upieczone magdalenki na kratce do studzenia.
  • Krok 9

    Czekolad臋 zatemperuj. Jak to zrobi膰 przeczytasz tutaj.

    Upieczone magdalenki na kratce do studzenia. A obok czekolada callebaut 811.
  • Krok 10

    Zanurzaj w czekoladzie ciastka i odstaw je do krystalizacji czekolady.

    Gotowe magdalenki zanurzone w czekoladzie.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/magdalenki

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej