1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić idealne pączki?

Jak zrobić idealne pączki?

Idealne pączki z konfiturą
Idealne pączki z konfiturą
Zaktualizowano:

Zastanawiacie się jak zrobić idealne pączki? To jest najwłaściwszy moment! Tłusty Czwartek za pasem. To czas sięgania po przepisy na słodkości, z których rezygnujemy przez większą część roku 🍩🍩🍩

Poszukując idealnego przepisu na pączki warto pamiętać o kilku zasadach, które przybliżą  Wam drogę do pięknych i pysznych pączków. Nawet najlepszy przepis się nie sprawdzi, jeśli na którymś z etapów popełnimy znaczący błąd. Z tego powodu zebrałam kilka najważniejszych porad, aby ułatwić Wam ich przygotowanie⚠️


Wyrabianie ciasta, wyrastanie i smażenie to trzy etapy przygotowania pączków

Każdy z nich jest tak samo ważny. Ciasto musi być dokładnie wyrobione, a później dobrze wyrosnąć (szczególnie w drugim etapie). Za mało wyrośnięte pączki będą ciężkie i nasiąkną tłuszczem, zaś te przerośnięte usmażą się, ale w środku może powstać duża, pusta przestrzeń. Podczas smażenia należy stale kontrolować temperaturę (najlepiej przy pomocy termometru cukierniczego) oraz ilość tłuszczu.Warto pamiętać o tym, żeby nie smażyć zbyt dużej ilości pączków naraz –  mogłoby to spowodować obniżenie temperatury tłuszczu.

  • Wyrastania ciasta drożdżowego na pączki

    Idealnie wyrośnięte ciasto na pączki sprawia, że po smażeniu pozostają lekkie, puszyste i nie można się od nich oderwać!

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na pączki

Spirytus do smażenia pączków i czym go zastąpić

Cukru w cieście pączkowym nie powinno być za dużo, gdyż jego nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia.

Spirytus jest potrzebny, aby ciasto w trakcie smażenia nie wchłaniało nadmiernej ilości tłuszczu. Już niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta sprawi, że wchłanianie zostanie znacznie ograniczone i nasze pączki nie będą przesączone olejem czy smalcem. Spirytus możesz wymienić na inny wysokoprocentowy alkohol, np. wódkę lub rum, albo zupełnie z niego zrezygnować i wykorzystać ocet lub sok z cytryny. 


Ciasto na pączki jest luźne...

Niektórzy mogą uznać, że za bardzo, ale niech Was to nie zwiedzie. Przed rozwałkowaniem można je nieco odgazować delikatnie zagniatając zwłaszcza jeśli przygotowane jest na świeżych drożdżach, które bardzo szybko pracują. Jeśli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło może to utrudnić kontrolę wyrastającego ciasta. Dużym błędem jaki można popełnić na tym etapie jest podsypywanie zbyt dużej ilości mąki podczas wałkowania – ciasto będzie wtedy dużo cięższe, a w efekcie końcowym pączki nie będą już tak delikatne i smaczne.


Jak nadziewać pączki?

Pączki można nadziać zarówno przed smażeniem, jak i po. Zobacz dwa sposoby nadziewania pączków:

Sposób numer 1.

Na rozpłaszczony kawałek ciasta nałóż łyżeczke nadzienia, następnie zlep dokładnie ciasto nad nadzieniem, uformuj kulkę i odłóż na oprószony mąką lub natłuszczony olejem blat.

Sposób numer 2.

Nadziewanie po usmażeniu to chyba najwygodniejsza metoda nadziewania pączków m.in. dlatego, że dzięki temu w czasie smażenia nadzienie nie obciąża, ani nie przeważa pączków co sprzyja ich równemu smażeniu. Nie musisz się martwić o to, że ciasto się rozklei, a nadzienie zwyczajnie wypłynie i zacznie się palić. Taki sposób nadziewania zajmuje tez mniej czasu i jest po prostu wygodniejszy. Do tej metody potrzeba jest specjalna tylka cukiernicza bismarck z długą cienką końcówką do nadziewania pączków.

 

 


Jasna obrączka na pączkach czyli spełnienie marzeń o idealnych pączkach!

Aby powstała jasna obrączka, pączki powinny być dobrze wyrośnięte (ale nie przerośnięte), podwoić objętość i być lekkie. Dzięki temu będą się unosić na gorącym tłuszczu – zanurzone jedynie do połowy. Po obróceniu na drugą stronę powstanie biała obwódka niezarumienionego ciasta.

  • Jasna obwódka na pączkach

    Mało rzeczy tak cieszy, jak idealna, jasna obwódka na rumianych pączkach!

    jasna obwódka na pączkach nadziewanych czekoladą

Temperatura tłuszczu

Optymalna temperatura to około 175°C. Zbyt niska temperatura spowoduje, że pączek będzie nasiąkał tłuszczem – będzie ciężki, tłusty i niesmaczny. Zbyt wysoka spowoduje, że pączki będą się bardzo szybko rumienić, a nawet palić na zewnątrz, ale wewnątrz ciasto pozostanie surowe. Temperaturę tłuszczu należy kontrolować przez cały czas, gdyż smażące się pączki ją obniżają. Jeśli zaś zbytnio się rozgrzeje, można szybko nad tym zapanować wkładając kawałek obranego, osuszonego, surowego ziemniaka. Miej na uwadze, że podczas smażenia pączek powinien swobodnie pływać w tłuszczu. Wybierz odpowiedni głęboki garnek z grubszym dnem, który będzie utrzymywał stabilną temperaturę.


Na jakim tłuszczu smażyć pączki?

Do smażenia pączków najlepiej sprawdzą się tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Najczęsciej wybierane to olej rzepakowy lub smalec, ale z powodzeniem można wykorzystać także olej kokosowy lub zmieszać ze sobą różne tłuszcze, np. olej rzepakowy ze smalcem.

Należy pamiętać, aby w trakcie smażenia w razie potrzeby uzupełnić ilość tłuszczu. Pączki nie powinny spływać na dno, ale swobodnie pływać w tłuszczu, dzięki temu będą smażyć się właściwie i nie będą się przypalać.


Smażenie na smalcu

Tradycyjna metoda smażenia pączków (a także faworków ) zakłada użycie do tego celu smalcu, z czego aktualnie wiele osób rezygnuje kierując się często niechęcią do zapachu jaki oddaje rozgrzany tłuszcz zwierzęcy.

Użycie smalcu do smażenia ma jednak swoje uzasadnienie i nie jest nim tylko fakt, że dawniej nie było wyboru w innego rodzaju tłuszczach. Smalec ma bowiem najlepsze właściwości do tego celu, przede wszystkim ma wyższy punkt dymienia niż oleje, przez co nie spala się tak szybko. Co za tym idzie smażone na nim pączki czy faworki pięknie się smażą, są chrupkie i suche (nie przesiąkają tłuszczem jak w przypadku smażenia na oleju). Dlatego pączki tradycyjne i inne tłustoczwartkowe słodkości lepiej się udają i smakują przygotowane na smalcu niż jakimkolwiek innym tłuszczu.

Używając smalcu do smażenia należy pamiętać, aby zacząć rozgrzewać go nieco szybciej niż olej. Zimne wyjęte z lodówki kostki smalcu potrzebują odrobiny więcej czasu, aby najpierw się rozpuścić, a później osiągnąć pożądaną temperaturę do smażenia.


Pączki po usmażeniu

Po usmażeniu pączki najlepiej układać na kuchennych ręcznikach papierowych, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

 

Sprawdź przepisy na Tłusty Czwartek i zaskocz gości wyjątkowymi ciastami na karnawałowe przyjęcie🍩🥂

Zobacz również:

Tłusty Czwartek - Historia słodkiej tradycji

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealne-paczki

Komentarze


  1. pączki wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pączki

    Najlepsze pączki na tłusty czwartek. Prosty i szybki przepis na pączki przygotowane na żółtkach z najlepszym nadzieniem solony karmel!

  2. Pączki bez jajek z lukrem, nadziewane konfiturą z róży - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki bez jajek
  3. pasteis de nata , babeczki z budyniem - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pasteis de nata - babeczki z budyniem
  4. Churros mocno waniliowe z cukrem z wanilią i sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Churros mocno waniliowe
  5. pączusie na włoskim serku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    32
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pączusie
  6. Pieczone donuty bez mleka i jajek z lukrem z dodatkiem matchy i pistacjami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieczone donuty bez mleka i jajek
  7. wegańskie pączki pieczone z różaną marmoladą,  dwukolorowym różowym, marmurkowym lukrem na białej desce.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie pączki pieczone z różowym lukrem
  8. oponki wegańskie obsypane cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Średni
    Oponki wegańskie
  9. Nutella ze śliwek z kakao Dr. Oetkera Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Powidła śliwkowe a'la Nutella
  10. Mini pączki na serkach homogenizowanych w papierowym rożku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybkie pączki serowe
  11. Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i płatkami róży
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:25
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki z lukrem cytrynowym i wodą różaną
  12. Pączki z adwokatem polane czekoladą i posypane orzechami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki z adwokatem
  13. Pączki z bitą śmietaną i cukrem pudrem na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki klasyczne z bitą śmietaną
  14. Pączki z kremem mleczno-karmelowym posypane cukrem pudrem i podane na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki z kremem mleczno-karmelowym
  15. pączki piwne nadziewane powidłami śliwkowymi i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    22
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki piwne
  16. klasyczne pączki z lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki klasyczne
  17. bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki hiszpańskie
  18. idealne klasyczne pączki nadziewane czekoladą i posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Klasyczne pączki z czekoladą
  19. pączki z lemon curd oblane czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki z lemon curd
  20. pączki nadziewane budyniem waniliowym i polane czerwonym lukrem truskawkowo-malinowym przygotowanym z liofilizowanych owoców - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pączki z budyniem i owocowym lukrem
  21. pączki bezglutenowe z ksylitolem i mąką ryżową w wersji mini na talerzu, obsypane mieszanką ksylitolu i cynamonu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki z ksylitolem
  22. gniazdka (inaczej pączki hiszpańskie) z lukrem i kolorową cukrową posypką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gniazdka
  23. drożdżowe kieszonki z czekoladą posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    22
    Poziom trudności:
    Średni
    Drożdżowe kieszonki z czekoladą
  24. Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej