1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

makowiec na kruchym cieście z lukrem
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.83/5 6 ocen

Sekretnym składnikiem klasycznego makowca na kruchym cieście jest oczywiście domowa masa makowa, czyli kuchenny MUST HAVE, nie tylko na czas Bożego Narodzenia. W jej skład wchodzą wyłącznie naturalne produkty dobrej jakości, bez wspomagaczy smaku i sztucznych aromatów. Przygotujesz ją w kilku prostych krokach. Moja rada? Jeśli jesteś niecierpliwy, w przepisie wykorzystaj gotowy, mielony mak. 😊

Gotową masę możesz wykorzystać od razu do nadziewania słodkości lub przechowywać w zamrażalniku (ale przed dodaniem ubitych białek, które po rozmrożeniu nie spełniłyby swojej roli).


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie masy makowej:

  • Krok 1

    Śmietankę z mlekiem przelej do garnka, zagotuj i odstaw do wystudzenia. Najlepiej na kilka godzin, żeby mak nasiąkł i zmiękł.

    na palniku indukcyjnym bosch w rondelku śmietaka z mlekiem i makiem
  • Krok 2

    Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw do czasu przygotowania masy.

    W szklanym naczyniu zaparzane rodzynki sułtańskie
  • Krok 3

    Zblenduj mak przy pomocy blendera przez kilka minut, do uzyskania kremowej konsystencji.

    domowa masa makowa blendowana blenderem
  • Krok 4

    Orzechy i mgdały przełóż do malaksera. 

    orzechy włoskie i migdały w malakserze z robota kuchennego bosch
  • Krok 5

    Posiekaj na drobne kawałki (oczywiście można ręcznie przy użyciu noża), dodaj do masy makowej.

    posiekane orzechy i migdały w malakserze bosch
  • Krok 6

    Do masy dodaj miód. 

    w misie przygotowywana masa makowa
  • Krok 7

    Przesyp opakowanie budyniu oraz cukru ze skórką pomarańczową oraz dodaj żółtka. Wszystkie składniki zblenduj lub dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania ciasta.

    w białej misie masa makowa z proszkiem budyniowym, żółtkami, cukrem ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera obok miseczka z białkami

Przygotowanie kruchego spodu do makowca:

  • Krok 8

    Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć na jednolitą masę.

    w misie robota kuchennego bosch zagniecione kruche ciasto
  • Krok 9

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierm do pieczneia. Spód wyłóż ciastem.

    w blaszce wyłożony spód kruchego ciasta
  • Krok 10

    Piecz w 180°C przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.

    w formie upieczony kruchy spód
  • Krok 11

    Białka ubij z cukrem i wmieszaj do przygotowanej wcześniej masy makowej.

    w misce masa makowa, na wierzchu piana z białek
  • Krok 12

    Masę makową przełóż na upieczony spód ciasta.

    w blaszce do pieczenia ciasto z wyłożoną masą makową
  • Krok 13

    Ciasto piecz w 180°C przez 45 minut.

    w blaszce do pieczenia ciasto z upieczoną masą makową

Do dekoracji:

  • Krok 14

    Przesiej do miski cukier puder.

    w miseczce przesiany cukier puder, szklana miska, przesiewacz do cukru, przekrojona cytryna oraz noż
  • Krok 15

    Pomarańczę namocz we wrzątku z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, dzięki czemu pozbędziesz się pestycydów. Mocz około 15 minut.

    na blacie otwarte opakowanie sody dr. oetkera z łyżeczką w środku oraz wysokie szklane naczynie z zalaną wrzątkiem pomarańczą
  • Krok 16

    Do cukru pudru dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz wrzątek i dokładnie wymieszaj.

    w miseczce przygotowany lukier z łyżką w środku
  • Krok 17

    Przelej na upieczone i wystudzone ciasto. Lukier posyp posypką. Przed podaniem zetrzyj skórkę z pomarańczy.

    makowiec na kruchym spodzie z białym lukrem na wierzchu

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej