1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Konfitura malinowo – czereśniowa

Konfitura malinowo – czereśniowa

konfitura malinowo-czereśniowa w miseczce - wszystkiego słodkiego
konfitura malinowo-czereśniowa w miseczce - wszystkiego słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wyjątkowo smaczna i prosta konfitura malinowo - czereśniowa. 🍒 Spróbuj koniecznie w najbliższym sezonie. Dzięki temu smaki lata zamknięte w słoiczkach będą cieszyć Twoje podniebienie w długie zimowe wieczory i ciemne poranki. :)

Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:

🍒 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

🍒 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

🍒 Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie konfitury malinowo-czereśniowej:

  • Krok 1

    Owoce dokładnie umyj, czereśnie wypestkuj, a następnie przełóż do garnka, dodaj Żelfix i zagotuj, ciągle mieszając.

  • Żelfix 2:1 Dr. Oetker

    Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.

    Żelfix 2:1 Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez minutę, nadal ciągle mieszając. Na końcu dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i wmieszaj go do konfitury. Zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany.

  • Krok 3

    Gorącą konfiturę nałóż do słoików (do pełna) i szczelnie zamknij. Słoiki odłóż na około 10 minut do góry dnem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/konfitura-malinowo-czeresniowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej