Konfitura malinowo – czereśniowa
Wyjątkowo smaczna i prosta konfitura malinowo - czereśniowa. 🍒 Spróbuj koniecznie w najbliższym sezonie. Dzięki temu smaki lata zamknięte w słoiczkach będą cieszyć Twoje podniebienie w długie zimowe wieczory i ciemne poranki. :)
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍒 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍒 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury malinowo-czereśniowej:
-
Krok 1
Owoce dokładnie umyj, czereśnie wypestkuj, a następnie przełóż do garnka, dodaj Żelfix i zagotuj, ciągle mieszając.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 2
Następnie dodaj cukier i gotuj jeszcze przez minutę, nadal ciągle mieszając. Na końcu dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i wmieszaj go do konfitury. Zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany.
-
Krok 3
Gorącą konfiturę nałóż do słoików (do pełna) i szczelnie zamknij. Słoiki odłóż na około 10 minut do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/konfitura-malinowo-czeresniowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze