1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Przepisy z wanilią - WanilioweLove

Ciasta i desery z wanilią - WanilioweLove

Daj się zainspirować przepisami na ciasta i desery z dodatkiem prawdziwej wanilii ❤️  Zachwyć się jej aromatem i smakiem w domowych wypiekach. 

  1. sernik gotowany na herbatnikach z polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik gotowany

    Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Spróbuj!

  2. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku, obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski
  3. ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowa krówka
  4. tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Dacquoise (Dakłas)
  5. Sernik domowy bez spodu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik domowy
  6. sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
  7. pierwszy etap piernik staropolski przygotowania ciasta wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik staropolski dojrzewający

    Piernik staropolski dojrzewający - nastawianie ciasta. Pierwszy etap przygotowania. Wiesz kiedy go nastawiać piernik dojrzewający? ☆ Sprawdź ☆

  8. makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makosernik
  9. ciasto Leśny Mech z galaretką malinową i owocami z motylkiem z opłatka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Leśny Mech na dużą blachę
  10. sernik z białym makiem i śmietanową polewą na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik z białym makiem
  11. Sernik tradycyjny - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik tradycyjny - Prosty i Szybki Przepis
  12. biszkopt czekoladowy na tort - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt czekoladowy
  13. sernik puszysty - Wszystkiego  Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik puszysty

    Sernik puszysty to idealny przepis na każdą okazję. 👌 Lekki spód i delikatna, puszysta warstwa sernikowa. Wypróbuj nasz prosty przepis!

  14. Sernik creme brulee wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Creme Brulee

Wanilia jako przyprawa

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Powstaje z pnącza z rodziny storczykowatych. Pnącze rodzi kwiaty, które zakwitają rzadko, bo tylko raz na kilka lat. Po zapyleniu i upływie około 9 miesięcy, z kwiatu wanilii powstaje zielony strąk, który jest następnie parzony i suszony. Ten proces prowadzi do powstania laski wanilii. Największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, ale można ją spotkać dziko rosnącą w Ameryce Środkowej i Południowej.

Wanilia do ciast i deserów – jak jej używać?

Wanilia idealnie sprawdza się do ciast i deserów. Można jej używać w różnych formach. Najczystsza forma to laska wanilii. Sprawdzi się w przepisach na ciasta, desery, lody czy do sosów. Stanowi podstawę kremu bawarskiego , panna cotty czy crème brûlée. Nie może jej zabraknąć również podczas przygotowywania kremu waniliowego do pieczonych jabłek. Pastę waniliową w formie gładkiego żelu możesz wykorzystać do przygotowania pralinek sosu karmelowego , a nawet bezalkoholowego drinku Ekstrakt waniliowy to najczęściej spotykana forma wanilii. Jego płynna konsystencja jest doskonała do sernika, ciasta na babeczki, kremu, a nawet dżemu. Można go użyć również do przygotowania ciasta na naleśniki. Cukier z prawdziwą wanilią to świetny dodatek zarówno do deserów jak i ciast czy kremów. Zarówno cukier, jak i ekstrakt i pastę waniliową można nawzajem między sobą zastępować. 

Jak wyjąć ziarna z laski wanilii?

Ziarna wanilii możesz wyjąć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przetniesz laskę wanilii wzdłuż i wydrążysz ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża lub łyżeczki. W niektórych przepisach wystarczy, że użyjesz tylko ziarenek wanilii. Z kolei w przepisach na panna cottę czy crème brûlée warto zagotować śmietankę zarówno z wydrążonymi ziarenkami jak i samą laską wanilii pozbawioną już ziarenek dla uzyskania jeszcze instensywniejszego smaku i aromatu prawdziwej wanilii.

Ciasto waniliowe z kremem, z owocami i nie tylko

Z naturalną wanilią możesz przygotować szereg waniliowych ciast z różnymi dodatkami. Wśród nich nie zabrakło ciast z kremem, z sezonowymi owocami czy z orzechami. Wanilię w każdej postaci możesz wykorzystać do upieczenia tart, ciast biszkoptowych, drożdżowych, brownie, szarlotek, serników, lodów, gofrów, ciasteczek czy deserów. W tym zakresie nie ma ograniczeń, ta przyprawa świetnie sprawdzi się do wszystkich wypieków i deserów. Wanilię w formie laski, ekstraktu, pasty czy cukru możesz dodać również do wypieków wegańskich.

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej