1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Przepisy z wanilią - WanilioweLove

Ciasta i desery z wanilią - WanilioweLove

Daj się zainspirować przepisami na ciasta i desery z dodatkiem prawdziwej wanilii ❤️  Zachwyć się jej aromatem i smakiem w domowych wypiekach. 

  1. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski

    Sernik nowojorski. Wyśmienity, perfekcyjnie kremowy ❤️ Sekret tego amerykańskiego deseru tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Koniecznie sprawdź przepis! ☕

  2. świąteczna beza z żurawiną na boże narodzenie nadziewana kremem z mascarpone z dodatkiem wanilii oraz konfiturą żurawinową, udekorowana pierniczkami, świeżą żurawiną oraz gałązkami świerku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Świąteczna beza z żurawiną
  3. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
  4. sernik z karmelem i migdałami pokrojony i położony na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z karmelem i migdałami
  5. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Kremowy sernik anyżowy
  6. weganski makowiec na swiatecznym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegański makowiec

    Wegański makowiec to propozycja na makowiec bez jajek i mleka. Pyszna wersja idealna na świąteczny, wegański stół świąteczny.🎄

  7. Sernik królewski z masą serową i kakaowym ciastem. Kawałki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik królewski
  8. kruche ciasteczka imbirowe z odciśniętym za pomocą stempelka wzorem renifera na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasteczka imbirowe
  9. babka makowa z konfiturą pomarańczową i polewą czekoladową, ozdobiona suszonymi plastrami pomarańczy, idealna na Boże Narodzenie - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Babka makowa z konfiturą pomarańczową
  10. sernik gotowany na herbatnikach z polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik gotowany
  11. Sernik gotowany z kajmakiem - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik gotowany z kajmakiem
  12. Ciasto Tres Leches - ciasto trzech mlek z bitą śmietaną cynamonem, czereśniami, truskawkami i malinami na deser Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tres Leches - ciasto potrójnie mleczne

    Ciasto mleczne Tres Leches czyli delikatne ciasto nasączone trzema rodzajami mleka. Prosty i niezawodny przepis. Wypróbuj! 🥛🥛🥛

  13. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

Wanilia jako przyprawa

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Powstaje z pnącza z rodziny storczykowatych. Pnącze rodzi kwiaty, które zakwitają rzadko, bo tylko raz na kilka lat. Po zapyleniu i upływie około 9 miesięcy, z kwiatu wanilii powstaje zielony strąk, który jest następnie parzony i suszony. Ten proces prowadzi do powstania laski wanilii. Największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, ale można ją spotkać dziko rosnącą w Ameryce Środkowej i Południowej.

Wanilia do ciast i deserów – jak jej używać?

Wanilia idealnie sprawdza się do ciast i deserów. Można jej używać w różnych formach. Najczystsza forma to laska wanilii. Sprawdzi się w przepisach na ciasta, desery, lody czy do sosów. Stanowi podstawę kremu bawarskiego , panna cotty czy crème brûlée. Nie może jej zabraknąć również podczas przygotowywania kremu waniliowego do pieczonych jabłek. Pastę waniliową w formie gładkiego żelu możesz wykorzystać do przygotowania pralinek sosu karmelowego , a nawet bezalkoholowego drinku Ekstrakt waniliowy to najczęściej spotykana forma wanilii. Jego płynna konsystencja jest doskonała do sernika, ciasta na babeczki, kremu, a nawet dżemu. Można go użyć również do przygotowania ciasta na naleśniki. Cukier z prawdziwą wanilią to świetny dodatek zarówno do deserów jak i ciast czy kremów. Zarówno cukier, jak i ekstrakt i pastę waniliową można nawzajem między sobą zastępować. 

Jak wyjąć ziarna z laski wanilii?

Ziarna wanilii możesz wyjąć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przetniesz laskę wanilii wzdłuż i wydrążysz ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża lub łyżeczki. W niektórych przepisach wystarczy, że użyjesz tylko ziarenek wanilii. Z kolei w przepisach na panna cottę czy crème brûlée warto zagotować śmietankę zarówno z wydrążonymi ziarenkami jak i samą laską wanilii pozbawioną już ziarenek dla uzyskania jeszcze instensywniejszego smaku i aromatu prawdziwej wanilii.

Ciasto waniliowe z kremem, z owocami i nie tylko

Z naturalną wanilią możesz przygotować szereg waniliowych ciast z różnymi dodatkami. Wśród nich nie zabrakło ciast z kremem, z sezonowymi owocami czy z orzechami. Wanilię w każdej postaci możesz wykorzystać do upieczenia tart, ciast biszkoptowych, drożdżowych, brownie, szarlotek, serników, lodów, gofrów, ciasteczek czy deserów. W tym zakresie nie ma ograniczeń, ta przyprawa świetnie sprawdzi się do wszystkich wypieków i deserów. Wanilię w formie laski, ekstraktu, pasty czy cukru możesz dodać również do wypieków wegańskich.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej