Daj się zainspirować przepisami na ciasta i desery z dodatkiem prawdziwej wanilii ❤️ Zachwyć się jej aromatem i smakiem w domowych wypiekach.
Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Spróbuj!
Piernik staropolski dojrzewający - sprawdzony przepis. Przełożony powidłami i oblany czekoladą - najlepszy piernik na Święta. ☆ Koniecznie wypróbuj przepis! ☆
Sernik puszysty to idealny przepis na każdą okazję. 👌 Lekki spód i delikatna, puszysta warstwa sernikowa. Wypróbuj nasz prosty przepis!
Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Powstaje z pnącza z rodziny storczykowatych. Pnącze rodzi kwiaty, które zakwitają rzadko, bo tylko raz na kilka lat. Po zapyleniu i upływie około 9 miesięcy, z kwiatu wanilii powstaje zielony strąk, który jest następnie parzony i suszony. Ten proces prowadzi do powstania laski wanilii. Największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, ale można ją spotkać dziko rosnącą w Ameryce Środkowej i Południowej.
Wanilia idealnie sprawdza się do ciast i deserów. Można jej używać w różnych formach. Najczystsza forma to laska wanilii. Sprawdzi się w przepisach na ciasta, desery, lody czy do sosów. Stanowi podstawę kremu bawarskiego , panna cotty czy crème brûlée. Nie może jej zabraknąć również podczas przygotowywania kremu waniliowego do pieczonych jabłek. Pastę waniliową w formie gładkiego żelu możesz wykorzystać do przygotowania pralinek , sosu karmelowego , a nawet bezalkoholowego drinku ! Ekstrakt waniliowy to najczęściej spotykana forma wanilii. Jego płynna konsystencja jest doskonała do sernika, ciasta na babeczki, kremu, a nawet dżemu. Można go użyć również do przygotowania ciasta na naleśniki. Cukier z prawdziwą wanilią to świetny dodatek zarówno do deserów jak i ciast czy kremów. Zarówno cukier, jak i ekstrakt i pastę waniliową można nawzajem między sobą zastępować.
Ziarna wanilii możesz wyjąć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przetniesz laskę wanilii wzdłuż i wydrążysz ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża lub łyżeczki. W niektórych przepisach wystarczy, że użyjesz tylko ziarenek wanilii. Z kolei w przepisach na panna cottę czy crème brûlée warto zagotować śmietankę zarówno z wydrążonymi ziarenkami jak i samą laską wanilii pozbawioną już ziarenek dla uzyskania jeszcze instensywniejszego smaku i aromatu prawdziwej wanilii.
Z naturalną wanilią możesz przygotować szereg waniliowych ciast z różnymi dodatkami. Wśród nich nie zabrakło ciast z kremem, z sezonowymi owocami czy z orzechami. Wanilię w każdej postaci możesz wykorzystać do upieczenia tart, ciast biszkoptowych, drożdżowych, brownie, szarlotek, serników, lodów, gofrów, ciasteczek czy deserów. W tym zakresie nie ma ograniczeń, ta przyprawa świetnie sprawdzi się do wszystkich wypieków i deserów. Wanilię w formie laski, ekstraktu, pasty czy cukru możesz dodać również do wypieków wegańskich.