1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Przepisy z wanilią - WanilioweLove

Ciasta i desery z wanilią - WanilioweLove

Daj się zainspirować przepisami na ciasta i desery z dodatkiem prawdziwej wanilii ❤️  Zachwyć się jej aromatem i smakiem w domowych wypiekach. 

  1. Wielkanocna babka na oleju udekorowana żółtym lukrem, cukrową posypką i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wielkanocna babka na oleju

    Prosty przepis na pyszną babkę wielkanocną na oleju!🌷 Dodaj do tego wielkanocne dekoracje i efekt wow gwarantowany🐣

  2. Mazurek kajmakowy na Wielkanoc udekorowany orzechami, kajmakiem i suszonymi owocami
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek kajmakowy
  3. Babka drożdżowa z rodzynkami na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Babka drożdżowa z rodzynkami
  4. Sernik domowy bez spodu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik domowy
  5. Babka cytrynowa z lukrem, pokrojona na desce
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Babka cytrynowa
  6. babka gotowana z polewą czekoladową na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Babka gotowana
  7. Cytrynowa babka bez glutenu polana lukrem przygotowana na Wielkanoc - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:10
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Cytrynowa babka bezglutenowa

    Przepis na prostą, klasyczną babkę cytrynową bez glutenu. Sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i na co dzień do kawy. Wypróbuj! 🍋

  8. Tort zajączek dla dzieci
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort zajączek
  9. babka piaskowa z wanilią posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Babka piaskowa z wanilią
  10. Sernik tradycyjny - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik tradycyjny - Prosty i Szybki Przepis
  11. Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:15
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza Pavlova
  12. babka kokosowa udekorowana lukrem cytrynowym na kratce do studzenia, obok miseczka z lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Babka kokosowa z lukrem cytrynowym
  13. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku, obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski

    Sernik nowojorski. Wyśmienity, perfekcyjnie kremowy ❤️ Sekret tego amerykańskiego deseru tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Koniecznie sprawdź przepis! ☕

  14. sernik puszysty - Wszystkiego  Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik puszysty

Wanilia jako przyprawa

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Powstaje z pnącza z rodziny storczykowatych. Pnącze rodzi kwiaty, które zakwitają rzadko, bo tylko raz na kilka lat. Po zapyleniu i upływie około 9 miesięcy, z kwiatu wanilii powstaje zielony strąk, który jest następnie parzony i suszony. Ten proces prowadzi do powstania laski wanilii. Największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, ale można ją spotkać dziko rosnącą w Ameryce Środkowej i Południowej.

Wanilia do ciast i deserów – jak jej używać?

Wanilia idealnie sprawdza się do ciast i deserów. Można jej używać w różnych formach. Najczystsza forma to laska wanilii. Sprawdzi się w przepisach na ciasta, desery, lody czy do sosów. Stanowi podstawę kremu bawarskiego , panna cotty czy crème brûlée. Nie może jej zabraknąć również podczas przygotowywania kremu waniliowego do pieczonych jabłek. Pastę waniliową w formie gładkiego żelu możesz wykorzystać do przygotowania pralinek sosu karmelowego , a nawet bezalkoholowego drinku Ekstrakt waniliowy to najczęściej spotykana forma wanilii. Jego płynna konsystencja jest doskonała do sernika, ciasta na babeczki, kremu, a nawet dżemu. Można go użyć również do przygotowania ciasta na naleśniki. Cukier z prawdziwą wanilią to świetny dodatek zarówno do deserów jak i ciast czy kremów. Zarówno cukier, jak i ekstrakt i pastę waniliową można nawzajem między sobą zastępować. 

Jak wyjąć ziarna z laski wanilii?

Ziarna wanilii możesz wyjąć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przetniesz laskę wanilii wzdłuż i wydrążysz ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża lub łyżeczki. W niektórych przepisach wystarczy, że użyjesz tylko ziarenek wanilii. Z kolei w przepisach na panna cottę czy crème brûlée warto zagotować śmietankę zarówno z wydrążonymi ziarenkami jak i samą laską wanilii pozbawioną już ziarenek dla uzyskania jeszcze instensywniejszego smaku i aromatu prawdziwej wanilii.

Ciasto waniliowe z kremem, z owocami i nie tylko

Z naturalną wanilią możesz przygotować szereg waniliowych ciast z różnymi dodatkami. Wśród nich nie zabrakło ciast z kremem, z sezonowymi owocami czy z orzechami. Wanilię w każdej postaci możesz wykorzystać do upieczenia tart, ciast biszkoptowych, drożdżowych, brownie, szarlotek, serników, lodów, gofrów, ciasteczek czy deserów. W tym zakresie nie ma ograniczeń, ta przyprawa świetnie sprawdzi się do wszystkich wypieków i deserów. Wanilię w formie laski, ekstraktu, pasty czy cukru możesz dodać również do wypieków wegańskich.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej