WanilioweLove

Daj się zainspirować przepisami na ciasta i desery z dodatkiem prawdziwej wanilii ❤️  Zachwyć się jej aromatem i smakiem w domowych wypiekach. 

Wszystkiego słodkiego
02:00
30
Łatwy

Knedle ze śliwkami

Wanilia jako przyprawa

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Powstaje z pnącza z rodziny storczykowatych. Pnącze rodzi kwiaty, które zakwitają rzadko, bo tylko raz na kilka lat. Po zapyleniu i upływie około 9 miesięcy, z kwiatu wanilii powstaje zielony strąk, który jest następnie parzony i suszony. Ten proces prowadzi do powstania laski wanilii. Największym producentem tej przyprawy jest Madagaskar, ale można ją spotkać dziko rosnącą w Ameryce Środkowej i Południowej.

Wanilia do ciast i deserów – jak jej używać?

Wanilia idealnie sprawdza się do ciast i deserów. Można jej używać w różnych formach. Najczystsza forma to laska wanilii. Sprawdzi się w przepisach na ciasta, desery, lody czy do sosów. Stanowi podstawę kremu bawarskiego , panna cotty czy crème brûlée. Nie może jej zabraknąć również podczas przygotowywania kremu waniliowego do pieczonych jabłek. Pastę waniliową w formie gładkiego żelu możesz wykorzystać do przygotowania pralinek sosu karmelowego , a nawet bezalkoholowego drinku Ekstrakt waniliowy to najczęściej spotykana forma wanilii. Jego płynna konsystencja jest doskonała do sernika , ciasta na babeczki, kremu, a nawet dżemu. Można go użyć również do przygotowania ciasta na naleśniki. Cukier z prawdziwą wanilią to świetny dodatek zarówno do deserów jak i ciast czy kremów. 

Jak wyjąć ziarna z laski wanilii?

Ziarna wanilii możesz wyjąć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że przetniesz laskę wanilii wzdłuż i wydrążysz ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża lub łyżeczki. W niektórych przepisach wystarczy, że użyjesz tylko ziarenek wanilii. Z kolei w przepisach na panna cottę czy crème brûlée warto zagotować śmietankę zarówno z wydrążonymi ziarenkami jak i samą laską wanilii pozbawioną już ziarenek dla uzyskania jeszcze instensywniejszego smaku i aromatu prawdziwej wanilii.

Ciasto waniliowe z kremem, z owocami i nie tylko

Z prawdziwą wanilią możesz przygotować szereg waniliowych ciast z różnymi dodatkami. Wśród nich nie zabrakło ciast z kremem, z sezonowymi owocami czy z orzechami. Wanilię w każdej postaci możesz wykorzystać do upieczenia tart, ciast biszkoptowych, drożdżowych, brownie, szarlotek, serników, lodów, gofrów, ciasteczek czy deserów. Ogranicza Cię właściwie tylko twoja wyobraźnia! Wanilię w formie laski, ekstraktu, pasty czy cukru możesz dodać również do wypieków wegańskich.