Konfitura wiśniowa z migdałami
Lato to najlepszy moment na wykorzystanie darów natury i zebranie zapasów na całą zimę. Dlatego polecam Ci przepis na nietuzinkową konfiturę wiśniową z migdałami. Pyszna, spróbuj! 🍒
Lubisz robić przetwory? Zobacz nasze poradniki:
🍒 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍒 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury wiśniowej z migdałami:
-
Krok 1
Wiśnie umyj, usuń pestki i przesyp owoce do garnka. Migdały upraż na suchej patelni do zrumienienia.
-
Krok 2
Do wiśni dodaj Żelfix i dokładnie wymieszaj. Podgrzej do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Dodaj podprażone migdały.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 3
Następnie wsyp cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
-
Krok 4
Całość mieszaj tak długo, aż zniknie cała piana. Jeśli trochę piany zostanie, usuń ją łyżką.
-
Krok 5
Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw na ok. 15 minut do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/konfitura-wisniowa-z-migdalami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze