Mus jabłkowy
W kategorii przetworów każdy znajdzie coś dla siebie.
Do tych najłatwiejszych do przygotowania należą musy, niesłusznie uważane często za deser dla maluchów. Pełen zdrowia i smaku domowy mus jabłkowy ma szeroką gamę zastosowań. Może stanowić podstawę szybkiej szarlotki, dodatek do naleśników, owsianki lub zimowej herbaty.
Mus jabłkowy powstaje z kilku prostych składników - jabłek, wody i przypraw jak wanilia czy cynamon.
Zajrzyj do naszej kategorii z przetworami po wiecej pomysłów na owoce w słoiczkach.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie musu jabłkowego:
-
Krok 1
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.
* Do musu możesz użyć jednej lub kilku odmian jabłek.
-
Krok 2
Laskę wanilii roztenij wzdłuż i wyskrob ziarenka.
-
Krok 3
W większym garnku umieść jabłka, dodaj sok z cytryny, ziarenka i rozciętą laskę wanilii , cukier i wodę.
Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj aby jabłka równo się rozgotowywały.
-
Krok 4
Gdy jabłka całkowicie się rozpadną wyjmij laskę wanilii.
Mus możesz od razu przełożyć do słoiczków i w takiej formie najlepiej sprawdzi się do ciast.
Do deserów , naleśników, gofrów czy owsianki możesz zblendować mus aby był jeszcze gładszy.
-
Krok 5
Gotowy,gorący mus nakładam do słoiczków i zakręcam zakręcam. Nastawiam piekarnik na 130°C i do nagrzanego piekarnika wstawiam od razu słoiczki z musem.
Słoiczki pasteryzuję ok 15-20 minut.
-
Krok 6
Po zakończeniu pasteryzacji w rękawicach kuchennych dokręcam lekko nakrętkę każdego słoiczka, to daje gwarancję, że słoiczki będą idealnie zamknięte.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/mus-jablkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze