1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

mus jabłkowy z wanilią do ciast i deserów - Wszystkiego Słodkiego
mus jabłkowy z wanilią do ciast i deserów - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

W kategorii przetworów każdy znajdzie coś dla siebie.

Do  tych najłatwiejszych do przygotowania należą musy, niesłusznie uważane często za deser dla maluchów. Pełen zdrowia i smaku domowy mus jabłkowy ma szeroką gamę zastosowań. Może stanowić podstawę szybkiej szarlotki,  dodatek do naleśników, owsianki lub zimowej herbaty.

Mus jabłkowy powstaje z kilku prostych składników - jabłek, wody i przypraw jak wanilia czy cynamon.

Zajrzyj do naszej kategorii z przetworami po wiecej pomysłów na owoce w słoiczkach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie musu jabłkowego:

  • Krok 1

    Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki.

    * Do musu możesz użyć jednej lub kilku odmian jabłek. 

    jabłka na mus jabłkowy
  • Krok 2

    Laskę wanilii roztenij wzdłuż i wyskrob ziarenka.

    laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • Krok 3

    W większym garnku umieść jabłka, dodaj sok z cytryny, ziarenka i rozciętą laskę wanilii , cukier i wodę.

    Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj aby jabłka równo się rozgotowywały.

    jabłka pokrojone w kostkę , ziarenka laski wanilii, sok z cytryny
  • Krok 4

    Gdy jabłka całkowicie się rozpadną wyjmij laskę wanilii.

    Mus możesz od razu przełożyć do słoiczków i w takiej formie najlepiej sprawdzi się do ciast.

    Do deserów , naleśników, gofrów czy owsianki możesz zblendować mus aby był jeszcze gładszy.

    mus jabłkowy
  • Krok 5

    Gotowy,gorący mus nakładam do słoiczków i zakręcam zakręcam. Nastawiam piekarnik na 130°C i do nagrzanego piekarnika wstawiam od razu słoiczki z musem. 

    Słoiczki pasteryzuję ok 15-20 minut.

    mus jabłkowy w słoikach do pasteryzowany w piekarniku
  • Krok 6

    Po zakończeniu pasteryzacji w rękawicach kuchennych dokręcam lekko nakrętkę każdego słoiczka, to daje gwarancję, że słoiczki będą idealnie zamknięte.

    mus jabłkowy w słoikach
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/mus-jablkowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej