Mus jab艂kowy



W kategorii przetworów ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie.
Do tych naj艂atwiejszych do przygotowania nale偶膮 musy, nies艂usznie uwa偶ane cz臋sto za deser dla maluchów. Pe艂en zdrowia i smaku domowy mus jab艂kowy ma szerok膮 gam臋 zastosowa艅. Mo偶e stanowi膰 podstaw臋 szybkiej szarlotki, dodatek do nale艣ników, owsianki lub zimowej herbaty.
Mus jab艂kowy powstaje z kilku prostych sk艂adników - jab艂ek, wody i przypraw jak wanilia czy cynamon.
Zajrzyj do naszej kategorii z przetworami po wiecej pomys艂ów na owoce w s艂oiczkach.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie musu jab艂kowego:
-
Krok 1
Jab艂ka umyj, obierz, wydr膮偶 gniazda nasienne i pokrój na ma艂e kawa艂ki.
* Do musu mo偶esz u偶y膰 jednej lub kilku odmian jab艂ek.
-
Krok 2
Lask臋 wanilii roztenij wzd艂u偶 i wyskrob ziarenka.
-
Krok 3
W wi臋kszym garnku umie艣膰 jab艂ka, dodaj sok z cytryny, ziarenka i rozci臋t膮 lask臋 wanilii , cukier i wod臋.
Podgrzewaj ca艂o艣膰 na 艣redniej mocy palnika pod przykryciem. Co jaki艣 czas mieszaj aby jab艂ka równo si臋 rozgotowywa艂y.
-
Krok 4
Gdy jab艂ka ca艂kowicie si臋 rozpadn膮 wyjmij lask臋 wanilii.
Mus mo偶esz od razu prze艂o偶y膰 do s艂oiczków i w takiej formie najlepiej sprawdzi si臋 do ciast.
Do deserów , nale艣ników, gofrów czy owsianki mo偶esz zblendowa膰 mus aby by艂 jeszcze g艂adszy.
-
Krok 5
Gotowy,gor膮cy mus nak艂adam do s艂oiczków i zakr臋cam zakr臋cam. Nastawiam piekarnik na 130°C i do nagrzanego piekarnika wstawiam od razu s艂oiczki z musem.
S艂oiczki pasteryzuj臋 ok 15-20 minut.
-
Krok 6
Po zako艅czeniu pasteryzacji w r臋kawicach kuchennych dokr臋cam lekko nakr臋tk臋 ka偶dego s艂oiczka, to daje gwarancj臋, 偶e s艂oiczki b臋d膮 idealnie zamkni臋te.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/mus-jablkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze