1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Mus jab艂kowy

Mus jab艂kowy

mus jab艂kowy z wanili膮 do ciast i deser贸w - Wszystkiego S艂odkiego
mus jab艂kowy z wanili膮 do ciast i deser贸w - Wszystkiego S艂odkiego
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

W kategorii przetworów ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie.

Do  tych naj艂atwiejszych do przygotowania nale偶膮 musy, nies艂usznie uwa偶ane cz臋sto za deser dla maluchów. Pe艂en zdrowia i smaku domowy mus jab艂kowy ma szerok膮 gam臋 zastosowa艅. Mo偶e stanowi膰 podstaw臋 szybkiej szarlotki,  dodatek do nale艣ników, owsianki lub zimowej herbaty.

Mus jab艂kowy powstaje z kilku prostych sk艂adników - jab艂ek, wody i przypraw jak wanilia czy cynamon.

Zajrzyj do naszej kategorii z przetworami po wiecej pomys艂ów na owoce w s艂oiczkach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie musu jab艂kowego:

  • Krok 1

    Jab艂ka umyj, obierz, wydr膮偶 gniazda nasienne i pokrój na ma艂e kawa艂ki.

    * Do musu mo偶esz u偶y膰 jednej lub kilku odmian jab艂ek. 

    jab艂ka na mus jab艂kowy
  • Krok 2

    Lask臋 wanilii roztenij wzd艂u偶 i wyskrob ziarenka.

    laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • Krok 3

    W wi臋kszym garnku umie艣膰 jab艂ka, dodaj sok z cytryny, ziarenka i rozci臋t膮 lask臋 wanilii , cukier i wod臋.

    Podgrzewaj ca艂o艣膰 na 艣redniej mocy palnika pod przykryciem. Co jaki艣 czas mieszaj aby jab艂ka równo si臋 rozgotowywa艂y.

    jab艂ka pokrojone w kostk臋 , ziarenka laski wanilii, sok z cytryny
  • Krok 4

    Gdy jab艂ka ca艂kowicie si臋 rozpadn膮 wyjmij lask臋 wanilii.

    Mus mo偶esz od razu prze艂o偶y膰 do s艂oiczków i w takiej formie najlepiej sprawdzi si臋 do ciast.

    Do deserów , nale艣ników, gofrów czy owsianki mo偶esz zblendowa膰 mus aby by艂 jeszcze g艂adszy.

    mus jab艂kowy
  • Krok 5

    Gotowy,gor膮cy mus nak艂adam do s艂oiczków i zakr臋cam zakr臋cam. Nastawiam piekarnik na 130°C i do nagrzanego piekarnika wstawiam od razu s艂oiczki z musem. 

    S艂oiczki pasteryzuj臋 ok 15-20 minut.

    mus jab艂kowy w s艂oikach do pasteryzowany w piekarniku
  • Krok 6

    Po zako艅czeniu pasteryzacji w r臋kawicach kuchennych dokr臋cam lekko nakr臋tk臋 ka偶dego s艂oiczka, to daje gwarancj臋, 偶e s艂oiczki b臋d膮 idealnie zamkni臋te.

    mus jab艂kowy w s艂oikach
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/mus-jablkowy

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej