1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Prażone jabłka

Prażone jabłka

prażone jabłka z wanilia i cynamonem do słoika - Wszystkiego Słodkiego
prażone jabłka z wanilia i cynamonem do słoika - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Prażone jabłka ze słoika to wygodne rozwiązanie, kiedy przychodzi ochota na szarlotkę. Sprawdzą się również świetnie jako dodatek do deseru. Aromatyczne, pyszne, z dodatkiem cynamonu i wanilii. Takie są prażone jabłka ze słoika! Wystarczy odkręcić słoik i przełożyć jabłka na ciasto czy dodać do deseru. Koniecznie wypróbuj ten przepis! 

Jeżeli chcesz przygotować szarlotkę koniecznie sprawdź naszą poradę - jak przygotować idealne ciasto kruche

Zobacz również nasze sprawdzone przepisy na szarlotkę z kruszonkąszarlotkę bezglutenową do której możesz wykorzystać prażone jabłka. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie prażonych jabłek:

  • Krok 1

    Przygotuj duże, czyste i suche słoiki (około 3-4 sztuki).

  • Krok 2

    2/3 jabłek umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki. 

    Pokrojone jabłka umieść w garnku, dodaj cukier, połowę soku z cytryny, cukier z wanilią, cynamon, wodę i zagotuj ciagle mieszając.

    Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem około 20-30 minut, aż jabłka bedą się rozpadać. Często mieszaj!

  • Krok 3

    W międzyczasie pozostałe jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój kostkę i wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

    Dodaj do rozgotowanych jabłek, wymieszaj i praż przez około 15-30 min w zależności od twardości jabłek.

  • Krok 4

    Uprażone jabłka są dobre wtedy gdy kostki jabłek lekko zmiękną, ale nie rozgotują się.

    Gorące jabłka przełóż do słoików i dobrze zamnknij.

Pasteryzacja w piekarniku:

  • Krok 5

    Słoiki ustaw na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nastaw na 130°C. 

    Jeśli jabłka w słoikach są gorące możesz je wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli są już wystudzone, wówczas wstaw je do zimnego piekarnika od razu po jego wlączniu.

    Czas pasteryzacji liczy się od momentu nagrzania piekarnika.

    Słoiczki pasteryzuj około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/prazone-jablka-do-sloikow

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej