1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt z olejem (wilgotny)

Biszkopt z olejem (wilgotny)

waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 30 ocen

Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, że biszkopt długo utrzymuje świeżość.

Jest miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny.  Jeśli nie przepadasz za nasączaniem tortów, ten biszkopt na oleju będzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.

Przygotowałam go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na mące pszennej), dzięki temu jest bardziej zwarty i mięsisty. Bardzo dobrze nadaje się do przekładania cięższymi kremami.

Biszkopt z tego przepisu wysoko rośnie. Wystarczy do podzielenia go aż na trzy równe blaty!  

Chcesz przygotować biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Jeżeli natomiast chcesz przygotować ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poniżesz znajdziesz również odpowiednie proporcje składników. Dzięki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o średnicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm. 

W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobić aby biszkopt był idealny za każdym razem.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu jasnego z olejem:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    tortownica 20 cm retro
  • Natalia poleca

    Wysokiej jakości tortownice od Dr. Oetkera i marki Wilton

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

    mąka pszenna, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanilią.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    piana z białek , cukier i cukier z wanilią
  • Krok 4

    Olej wymieszaj z żółtkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z białek i zmiksuj na jednolitą masę.

    olej i 4 żółtka
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa biszkoptowa w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    upieczony jasny biszkopt z olejem
  • Krok 7

    Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej go wtedy pokroić.

    upieczony biszkopt waniliowy z olejem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-olejem-wilgotny

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej