Biszkopt z olejem (wilgotny)
Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, że biszkopt długo utrzymuje świeżość.
Jest miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Jeśli nie przepadasz za nasączaniem tortów, ten biszkopt na oleju będzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.
Przygotowałam go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na mące pszennej), dzięki temu jest bardziej zwarty i mięsisty. Bardzo dobrze nadaje się do przekładania cięższymi kremami.
Biszkopt z tego przepisu wysoko rośnie. Wystarczy do podzielenia go aż na trzy równe blaty!
Chcesz przygotować biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Jeżeli natomiast chcesz przygotować ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poniżesz znajdziesz również odpowiednie proporcje składników. Dzięki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o średnicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm.
W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobić aby biszkopt był idealny za każdym razem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego z olejem:
-
Krok 1
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Może się przydać
Wysokiej jakości tortownice od Dr. Oetkera i marki Wilton
-
Krok 2
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
-
Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanilią.
Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.
-
Krok 4
Olej wymieszaj z żółtkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z białek i zmiksuj na jednolitą masę.
-
Może się przydać
Serie 8 Robot kuchenny z wbudowaną wagą OptiMUM 1600 W Srebrny, Czarny.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.
Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej go wtedy pokroić.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-olejem-wilgotny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 6
Komentarze