1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt z olejem (wilgotny)

Biszkopt z olejem (wilgotny)

waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, ┼╝e biszkopt d┼éugo utrzymuje ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç.

Jest mi─Ökki, puszysty i odpowiednio wilgotny.  Je┼Ťli nie przepadasz za nas─ůczaniem tortów, ten biszkopt na oleju b─Ödzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.

Przygotowa┼éam go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na m─ůce pszennej), dzi─Öki temu jest bardziej zwarty i mi─Ösisty. Bardzo dobrze nadaje si─Ö do przek┼éadania ci─Ö┼╝szymi kremami.

Biszkopt z tego przepisu wysoko ro┼Ťnie. Wystarczy do podzielenia go a┼╝ na trzy równe blaty!  

Chcesz przygotowa─ç biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Je┼╝eli natomiast chcesz przygotowa─ç ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poni┼╝esz znajdziesz równie┼╝ odpowiednie proporcje sk┼éadników. Dzi─Öki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o ┼Ťrednicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm. 

W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobić aby biszkopt był idealny za każdym razem.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt jasny z olejem:

  • Krok 1

    Form─Ö o ┼Ťrednicy 20 cm wy┼éó┼╝ papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

     

    Bogaty wybór tortownic znajdziesz w naszym Sklepie Internetowym Wszystkiego S┼éodkiego. 

    tortownica 20 cm retro
  • Krok 2

    M─ůk─Ö przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

    m─ůka pszenna, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Bia┼éka oddziel od ┼╝ó┼étek i ubij na pian─Ö. W po┼éowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanili─ů.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    piana z bia┼éek , cukier i cukier z wanili─ů
  • Krok 4

    Olej wymieszaj z ┼╝ó┼étkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z bia┼éek i zmiksuj na jednolit─ů mas─Ö.

    olej i 4 żółtka
  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu┼éy wmieszaj w 2-3 turach suche sk┼éadniki.

    Gotow─ů mas─Ö prze┼éó┼╝ do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa biszkoptowa w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz oko┼éo 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (po┼éó┼╝ na nim ┼Ťciereczk─Ö) i odstaw do wystudzenia.

    upieczony jasny biszkopt z olejem
  • Krok 7

    Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca┼ékowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotowa─ç biszkopt kilka godzin lub dzie┼ä wcze┼Ťniej , ┼éatwiej go wtedy pokroi─ç.

    upieczony biszkopt waniliowy z olejem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej