Biszkopt z olejem (wilgotny)



Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, 偶e biszkopt d艂ugo utrzymuje 艣wie偶o艣膰.
Jest mi臋kki, puszysty i odpowiednio wilgotny. Je艣li nie przepadasz za nas膮czaniem tortów, ten biszkopt na oleju b臋dzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.
Przygotowa艂am go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na m膮ce pszennej), dzi臋ki temu jest bardziej zwarty i mi臋sisty. Bardzo dobrze nadaje si臋 do przek艂adania ci臋偶szymi kremami.
Biszkopt z tego przepisu wysoko ro艣nie. Wystarczy do podzielenia go a偶 na trzy równe blaty!
Chcesz przygotowa膰 biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Je偶eli natomiast chcesz przygotowa膰 ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poni偶esz znajdziesz równie偶 odpowiednie proporcje sk艂adników. Dzi臋ki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o 艣rednicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm.
W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobi膰 aby biszkopt by艂 idealny za ka偶dym razem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego z olejem:
-
Krok 1
Form臋 o 艣rednicy 20 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Natalia poleca
Wysokiej jako艣ci tortownice od Dr. Oetkera i marki Wilton
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
-
Krok 3
Bia艂ka oddziel od 偶ó艂tek i ubij na pian臋. W po艂owie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanili膮.
Ubijaj do ca艂kowitego rozpuszczenia cukru , a偶 powstanie g臋sta piana.
-
Krok 4
Olej wymieszaj z 偶ó艂tkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z bia艂ek i zmiksuj na jednolit膮 mas臋.
-
Krok 5
Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatu艂y wmieszaj w 2-3 turach suche sk艂adniki.
Gotow膮 mas臋 prze艂ó偶 do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Piecz oko艂o 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (po艂ó偶 na nim 艣ciereczk臋) i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po ca艂kowitym wystudzeniu.
Najlepiej przygotowa膰 biszkopt kilka godzin lub dzie艅 wcze艣niej , 艂atwiej go wtedy pokroi膰.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-olejem-wilgotny |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 5
Komentarze