1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Biszkopty i rolady
  4. Biszkopt z olejem (wilgotny)

Biszkopt z olejem (wilgotny)

waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
waniliowy biszkopt jasny z olejem do tortu - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 31 ocen

Prosty waniliowy, jasny biszkopt z olejem. Dodatek oleju powoduje, że biszkopt długo utrzymuje świeżość.

Jest miękki, puszysty i odpowiednio wilgotny.  Jeśli nie przepadasz za nasączaniem tortów, ten biszkopt na oleju będzie w sam raz. Do jego przygotowania potrzebujesz 4 jajek.

Przygotowałam go w wersji bez skrobi ziemniaczanej (tylko na mące pszennej), dzięki temu jest bardziej zwarty i mięsisty. Bardzo dobrze nadaje się do przekładania cięższymi kremami.

Biszkopt z tego przepisu wysoko rośnie. Wystarczy do podzielenia go aż na trzy równe blaty!  

Chcesz przygotować biszkopt z olejem w wersji z kakao? Koniecznie zajrzyj do przepisu na biszkopt kakaowy. Jeżeli natomiast chcesz przygotować ten biszkopt z 3, 5, 6 i 7 jajek, poniżesz znajdziesz również odpowiednie proporcje składników. Dzięki nim ten przepis na biszkopt z olejem upieczesz zarówno w tortownicy o średnicy 18,20, 22, 24 czy 26 cm. 

W naszym poradniku Jak upiec idealny biszkopt? znajdziesz informacje, co zrobić aby biszkopt był idealny za każdym razem.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu jasnego z olejem:

  • Krok 1

    Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.

    tortownica 20 cm retro
  • Może się przydać

    Wysokiej jakości tortownice od Dr. Oetkera i marki Wilton

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.

    mąka pszenna, proszek do pieczenia Dr. Oetkera
  • Mąka pszenna Polka do ciast typ 450

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W połowie ubijania dodawaj powoli,stopniowo cukier z cukrem z wanilią.

    Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru , aż powstanie gęsta piana.

    piana z białek , cukier i cukier z wanilią
  • Krok 4

    Olej wymieszaj z żółtkami, zmniejsz obroty miksera, dodaj do piany z białek i zmiksuj na jednolitą masę.

    olej i 4 żółtka
  • Może się przydać

    Serie 8 Robot kuchenny z wbudowaną wagą OptiMUM 1600 W Srebrny, Czarny.

  • Krok 5

    Na koniec na najmniejszych obrotach lub przy pomocy szpatuły wmieszaj w 2-3 turach suche składniki.

    Gotową masę przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    masa biszkoptowa w formie Retro Dr. Oetkera
  • Krok 6

    Piecz około 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat (połóż na nim ściereczkę) i odstaw do wystudzenia.

    upieczony jasny biszkopt z olejem
  • Krok 7

    Jasny biszkopt wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Najlepiej przygotować biszkopt kilka godzin lub dzień wcześniej , łatwiej go wtedy pokroić.

    upieczony biszkopt waniliowy z olejem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-z-olejem-wilgotny

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej