Idealnie gładki i równy tort to zawsze zachwycający element każdego przyjęcia.
Dopracowane boki i krawędzie są piękne same w sobie, dlatego wystarczy czasem niewielka dekoracja, aby otrzymać perfekcyjny tort. Jeśli marzy Ci się wykonanie takiego tortu zobacz koniecznie jak w kilku krokach wykonać najprostszy tort, tynkowany białym kremem maślanym.
Do tynkowania tortu będzie potrzebny oczywiście tort, wcześniej przygotowany krem maślany oraz kilka narzędzi. Wybrałyśmy najważniejsze narzędzia przydatne podczas składania tortu i tynkowania, które ułatwiają pracę na każdym etapie.
Na koniec znajdziesz listę różnych błędów jakie zdarzają się podczas tynkowania tortu oraz podpowiedzi na co zwrócić uwagę aby ich uniknąć.
Jeśli będziesz tynkować tort pierwszy raz pamiętaj o tym, aby bez pośpiechu przechodzić kolejne etapy przygotowania tortu. Im lepiej przygotujesz bazę czyli złożony tort i krem do tynkowania tym lepiej będzie Ci się pracowało na etapie tynkowania. Zobacz jak krok po kroku otynkować tort! Do dzieła!
Tynkowanie tortu - krok po kroku
- Jak przygotować biszkopt do tynkowania?
- Jak równo pokroić tort przed tynkowaniem?
- Przygotowanie rantu do tortu
- Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem
- Krem maślany do tynkowania – Przepisy i Porady
- Jak otynkować tort krok po kroku
- Błędy podczas tynkowania – Jak ich uniknąć?
- O czym warto pamiętać przy tynkowaniu tortu?
- Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu
1. Jak przygotować biszkopt do tynkowania?
Podstawą tortu jest biszkopt. Ważne aby wybrać taki który ma nieco cięższą, bardziej stabilną strukturę. Wśród naszych przepisów najlepiej do tynkowania sprawdzą się biszkopty przygotowane z dodatkiem wody lub oleju.
-
Przepis na biszkopt z olejem
Zobacz przepis na biszkopt jasny z olejem.
-
Przepis na biszkopt kakaowy z wodą
Zobacz przepis na biszkopt kakaowy/czekoladowy z wodą.
2. Jak równo pokroić tort przed tynkowaniem?
Kolejnym etapem jest możliwie równe pokrojenie blatów biszkoptu. Zbyt cienki blat biszkoptu nie będzie stabilny a wilgoć z nadzienia (kremu czy owoców) dodatkowo osłabi jego strukturę.
-
Narzędzia do krojenia biszkoptu
Fajnym narzędziem do równego krojenia biszkoptu jest nóż strunowy. Najlepiej sprawdzają się te z metalową struną. Struna jest mocno naprężona, nie odkształca się jak w przypadku noży ze struną z żyłki i będziesz mieć pewność, że taki nóż spełni swoje zadanie.
Nóż strunowy do krojenia tortu kupisz w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego.
3. Przygotowanie rantu do tortu
Po przekrojeniu biszkoptu przychodzi etap przekładania nadzieniem.
Idealne linie otynkowanego tortu zaczynają się już na tym etapie. Pracę możesz sobie ułatwić wykorzystując do uformowania tortu w prostej linii np. metalowego rantu. Innym najprostszym rozwiązaniem jest włożenie do obręczy formy od biszkoptu dodatkowego rantu przygotowanego z papieru do pieczenia lub zamiast tego wykorzystać specjalną wysoką folię rantową.
-
Metalowy rant i obręcz formy do tortu z rantem z papieru do pieczenia
Zobacz na zdjęciu jak wygląda taki metalowy rant i jak można włozyć do obręczy tortownicy rant z papieru do pieczenia.
4. Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem
Przekładając tort warto pamiętać o wykonaniu rantu z kremu maślanego, który spełni kilka funkcji.
✔️ Zabezpieczy przed wypływaniem nadzienia
✔️ po pierwszym schłodzeniu tortu stężeje i utrzyma ciężar biszkoptu na zewnętrznych krawędziach i nie będą opadać
✔️ będzie tym samym kremem, którym otynkujesz tort, a przez to unikniesz trudności podczas nakładania tynku i dziur w miejscach gdzie znajduje się nadzienie. Różnica struktur pomiędzy kremami (lżejszymi i cięższym do tynkowania) to częsty problem utrudniający pracę podczas tynkowania.
-
Rant z kremu maślanego
-
Przekładanie tortu
Na tym etapie warto ułożyć tort na obrotowym talerzu lub paterze. Pod tort możesz dodatkowo umieścić podkładkę jeśli nie planujesz przenosić go na typową paterę do tortu.
Przełóż tort wybranym nadzieniem i odstaw do lodówki, aby dokładnie się schłodził. Pamiętaj, że nakładanie zbyt dużej ilości ciężkiego, wilgotnego nadzienia to krótka droga do uginania się tortu i jego wybrzuszenia.
5. Krem maślany do tynkowania - Przepisy i Porady
Dwa świetne przepisy na krem maślany do tynkowania.
- Krem maślany na bezie szwajcarskiej – jeden z najłatwiejszych sposób na krem maślany do tynkowania. Jest puszysty i lekki.
- Krem maślany z mlekiem skondensowanym - jeden z najpopularniejszych kremów maślanych do przekładania i dekorowania tortów. Jest pyszny, gęsty i stabilny
Nie wiesz ile kremu przygotować na Twój tort? Sprawdź nasz poradnik Przelicznik foremek i kremu - praktyczna ściąga i porady.
-
Odpowietrzanie kremu maślanego do tynkowania
Przed tynkowaniem krem maślany należy odpowietrzyć miksując go na wolnych obrotach przez kilka minut najlepiej z użyciem silikonowego mieszadła.
Dodanie barwnika spożywczego do kremu maślanego
Na tym etapie jeśli wcześniej krem nie był zabarwiony możesz dodać barwnik spożywczy.
-
Krem maślany z dodatkiem barwnika białego
Zobacz jak wygląda krem z dodatkiem barwnika białego (wybielacza) Wilton. Możesz porównać efekt ze zdjęciem wyżej, na którym krem jeszcze nie został zabarwiony.
6. Tynkowanie tortu - krok po kroku
Poniżej przedstawiamy jak po kroku otynkować tort masą maślaną.
-
Krok 1
W pierwszej kolejności trzeba ujarzmić wszelkie okruszki.
W tym celu nałóż cienką warstwę kremu na wierzch i na boki, wyrównaj i odstaw na około 15 minut do lodówki, aby krem związał.
-
Krok 2
Po schłodzeniu nałóż drugą, grubą warstwę kremu maślanego na wierzch i boki.
-
Krok 3
Specjalną szpatułą o długiej i gładkiej krawędzi wygładzaj boki tortu. Najlepiej zrobić to trzymając szpatułę pionowo i opierając krótszą krawędź na talerzu obrotowym. Dłuższą krawędź szpatuły przyłóż pod kątem 45 stopni do boku tortu. Zacznij obracać lekko talerzem i zbieraj nadmiar kremu jednocześnie go wygładzając.
Pamiętaj, aby za każdym razem zbierać nadmiar kremu ze szpatuły. Unikniesz w ten sposób ciągnięcia się kremu, co utrudnia jego wygładzenie.
-
Krok 4
Na koniec wygładź wierzch zbierając nadmiar kremu od zewnętrznej krawędzi do wewnątrz. Możesz zrobić to tą samą szpatułą co boki lub użyć mniejszej, zgrabniejszej wygiętej szpatułki.
Czy wiesz że...
...do tynkowania tortu zamiast kremu maślanego możesz użyć czekoladowy ganache?
-
Przepis na ganache
Sprawdź nasze przepisy na ganache z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Nie tylko do tynkowania ale także do przekładania ciast.
7. Błędy podczas tynkowania – wskazówki jak ich uniknąć.
- Tort jest niestabilny – wpływ na niestabilność tortu ma kilka czynników
biszkopt:
– zbyt delikatny lub zbyt świeży
- źle pokrojony, za cienkie blaty uginają się pod ciężarem nadzienia
- odcięcie bocznej skórki osłabia boki tortu
nadzienie:
– zbyt luźne i mokre/ nieprawidłowo przygotowane nie stabilizuje się po schłodzeniu
- jest go za dużo i tort się ugina od ciężaru
- jest zbyt gęste i warstwy tortu się nie łączą
za dużo nasączenia
tort nie został dostatecznie schłodzony
brak wsporników i podkładki pod górnym piętrem – torty piętrowe
- Niewłaściwa konsystencja tynku – niewłaściwa konsystencja tynku utrudni lub uniemożliwi pracę podczas tynkowania
zbyt rzadki krem – będzie spływać, odstaw go do lodówki do dchłodzenia
zbyt gęsty krem – trudno będzie nim tynkować, może uszkodzić zewnętrzne warstwy tortu.
Jeśli krem był przygotowany wcześniej wyjmij go z lodówki i odstaw aż osiągnie temperaturę
pokojową.
- Dziurki w tynku – oznaczają nieodpowietrzony krem , kilka minut na wolnych obrotach miksera wystarczy aby odpowietrzyć jego strukturę
- Tynk pęka – może to być wynikiem:
niestabilnego tortu (zobacz punkty wyżej)
za mocno ściśnięty tort w rancie – po zdjęciu rantu rozpręża się przez jakiś czas
warstwa tynku jest za cienka
zbyt miękkiej podkładki pod tort, która powoduje pracowanie tortu podczas przenoszenia
- Temperatura otoczenia – w szczególności wysokie temperatury nie sprzyjają tynkowaniu. Tort szybko się ogrzewa, a jego konstrukcja staje się mniej stabilna. To samo dzieje się z kremem, który może zbyt mocno się rozluźnić pod wpływem ciepła i utrudnić tynkowanie.
8. O czym warto pamiętać przy tynkowaniu tortu?
- Mimo tynkowania tort nie jest zupełnie gładki? Szpatułkę, którą gładzisz tort zanurz na kilkanaście sekund w bardzo gorącej wodzie, strzep lub wytrzyj jej nadmiar papierowym ręcznikiem i zwinnym ruchem wygładź boki tortu – gorąca packa wyrówna nierówności i drobne pęcherzyki powietrza w tynku.
- Aby równomiernie rozprowadzić tynk na torcie przed wygładzaniem możesz użyć rękawa cukierniczego i tylki Wilton 2A, z okrągłą dużą końcówką. Krem maślany umieść w rękawie i obracając talerzem obrotowym równomiernie wyciskaj masę na boki tortu, tworząc równoległe pasy. Zapewni to taką samą ilość kremu na całej powierzchni tortu i ułatwi wygładzanie.
- Dobrze jest upiec biszkopt dzień przed składaniem tortu i schłodzić przez noc w lodówce, żeby nie kruszył się podczas krojenia.
- Jeśli przekładasz tort kilkoma równymi kremami, postaraj się, żeby lżejszy krem (np. mus) był na górze tortu. Na spodzie lepiej sprawdzą się sztywniejsze, bardziej stabilne kremy, na przykład na bazie czekolady, które utrzymają ciężar tortu.
- Po wyjęciu z rantu czy tortownicy można zostawić tort wyjęty tort w lodówce, ponieważ będzie jeszcze chwilę pracował i się układał pod ciężarem kremów – dopiero wtedy tynkujemy.
9. Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu
Poniżej kilka produktów, które mogą Ci się przydać do tynkowania tortu.
-
Rękawy cukiernicze do kremów, bitej śmietany i innych mas
Worki cukierniczne do dekoracji wypieków za pomocą kremów oraz innych mas wykonane z wysokiej jakości poliestru odpornego na przenikanie tłuszczu. Szeroki wybór rękawów cukiernicznych znajdziesz w sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Szpatułka do wygładzania kremu
Szpatułka (szpachelka) idealna do wygładzania kremu z masy maślanej na torcie.
-
Szpatułka do nakładania kremu na tort
Wysokiej jakości wygięta szpatułka (łopatka) cukiernicza, która równomiernie rozpowadza krem i polewę na wierzchu tortu.
-
Wsporniki do tortów
Plastikowe wsporniki do tortów dzięki którym wielopiętrowe torty będą stabilne.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tynkowanie-tortu-krok-po-kroku |
Komentarze