1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Tynkowanie tortu - krok po kroku

Tynkowanie tortu - krok po kroku

Tort otynkowany mas─ů ma┼Ťlan─ů udekorowany kwiatkiem
Tort otynkowany mas─ů ma┼Ťlan─ů udekorowany kwiatkiem

Idealnie g┼éadki i równy tort to zawsze zachwycaj─ůcy element ka┼╝dego przyj─Öcia.

Dopracowane boki i kraw─Ödzie s─ů pi─Ökne same w sobie, dlatego wystarczy czasem niewielka dekoracja, aby otrzyma─ç perfekcyjny tort. Je┼Ťli marzy Ci si─Ö wykonanie takiego tortu zobacz koniecznie jak w kilku krokach wykona─ç najprostszy tort, tynkowany bia┼éym kremem ma┼Ťlanym.

Do tynkowania tortu b─Ödzie potrzebny oczywi┼Ťcie tort, wcze┼Ťniej przygotowany krem ma┼Ťlany oraz kilka narz─Ödzi. Wybra┼éy┼Ťmy najwa┼╝niejsze narz─Ödzia przydatne podczas sk┼éadania tortu i tynkowania, które u┼éatwiaj─ů prac─Ö na ka┼╝dym etapie.

Na koniec znajdziesz list─Ö ró┼╝nych b┼é─Ödów jakie zdarzaj─ů si─Ö podczas tynkowania tortu oraz podpowiedzi na co zwróci─ç uwag─Ö aby ich unikn─ů─ç.

Je┼Ťli b─Ödziesz tynkowa─ç tort pierwszy raz pami─Ötaj o tym, aby bez po┼Ťpiechu przechodzi─ç kolejne etapy przygotowania tortu. Im lepiej przygotujesz baz─Ö czyli z┼éo┼╝ony tort i krem do tynkowania tym lepiej b─Ödzie Ci si─Ö pracowa┼éo na etapie tynkowania. Zobacz jak krok po kroku otynkowa─ç tort! Do dzie┼éa!


Tynkowanie tortu - krok po kroku

  1. Jak przygotowa─ç biszkopt do tynkowania?
  2. Jak równo pokroi─ç tort przed tynkowaniem?
  3. Przygotowanie rantu do tortu 
  4. Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem
  5. Krem ma┼Ťlany do tynkowania – Przepisy i Porady
  6. Jak otynkowa─ç tort krok po kroku
  7. B┼é─Ödy podczas tynkowania – Jak ich unikn─ů─ç?
  8. O czym warto pami─Öta─ç przy tynkowaniu tortu? 
  9. Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu

1. Jak przygotowa─ç biszkopt do tynkowania?

Podstaw─ů tortu jest biszkopt. Wa┼╝ne aby wybra─ç taki który ma nieco ci─Ö┼╝sz─ů, bardziej stabiln─ů struktur─Ö. W┼Ťród naszych przepisów najlepiej do tynkowania sprawdz─ů si─Ö biszkopty przygotowane z dodatkiem wody lub oleju.


2. Jak r├│wno pokroi─ç tort przed tynkowaniem?

Kolejnym etapem jest mo┼╝liwie równe pokrojenie blatów biszkoptu. Zbyt cienki blat biszkoptu nie b─Ödzie stabilny a wilgo─ç z nadzienia (kremu czy owoców) dodatkowo os┼éabi jego struktur─Ö.

  • Narz─Ödzia do krojenia biszkoptu

    Fajnym narz─Ödziem do równego krojenia biszkoptu jest nó┼╝ strunowy. Najlepiej sprawdzaj─ů si─Ö te z metalow─ů strun─ů. Struna jest mocno napr─Ö┼╝ona, nie odkszta┼éca si─Ö jak w przypadku no┼╝y ze strun─ů z ┼╝y┼éki i b─Ödziesz mie─ç pewno┼Ť─ç, ┼╝e taki nó┼╝ spe┼éni swoje zadanie. 

    Nó┼╝ strunowy do krojenia tortu kupisz w Sklepie Internetowym Wszystkiego S┼éodkiego. 

    N├│┼╝ strunowy do krojenia biszkoptu Wilton i pokrojony biszkopt

3. Przygotowanie rantu do tortu

Po przekrojeniu biszkoptu przychodzi etap przekładania nadzieniem.

Idealne linie otynkowanego tortu zaczynaj─ů si─Ö ju┼╝ na tym etapie. Prac─Ö mo┼╝esz sobie u┼éatwi─ç wykorzystuj─ůc do uformowania tortu w prostej linii np. metalowego rantu. Innym najprostszym rozwi─ůzaniem jest w┼éo┼╝enie do obr─Öczy formy od biszkoptu dodatkowego rantu przygotowanego z papieru do pieczenia lub zamiast tego wykorzysta─ç specjaln─ů wysok─ů foli─Ö rantow─ů.

 

  • Metalowy rant i obr─Öcz formy do tortu z rantem z papieru do pieczenia

    Zobacz na zdj─Öciu jak wygl─ůda taki metalowy rant i jak mo┼╝na w┼éozy─ç do obr─Öczy tortownicy rant z papieru do pieczenia. 

    Metalowy rant i obr─Öcz tortownicy z rantem z papieru do pieczenia

4. Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem

Przek┼éadaj─ůc tort warto pami─Öta─ç o wykonaniu rantu z kremu ma┼Ťlanego, który spe┼éni kilka funkcji.

Ôťö´ŞĆ Zabezpieczy przed wyp┼éywaniem nadzienia

Ôťö´ŞĆ po pierwszym sch┼éodzeniu tortu st─Ö┼╝eje i utrzyma ci─Ö┼╝ar biszkoptu na zewn─Ötrznych kraw─Ödziach i nie b─Öd─ů opada─ç

Ôťö´ŞĆ b─Ödzie tym samym kremem, którym otynkujesz tort, a przez to unikniesz trudno┼Ťci podczas nak┼éadania tynku i dziur w miejscach gdzie znajduje si─Ö nadzienie. Ró┼╝nica struktur pomi─Ödzy kremami (l┼╝ejszymi i ci─Ö┼╝szym do tynkowania) to cz─Östy problem utrudniaj─ůcy prac─Ö podczas tynkowania. 

  • Rant z kremu ma┼Ťlanego

    Rant z kremu ma┼Ťlanego
  • Przek┼éadanie tortu

    Na tym etapie warto u┼éo┼╝y─ç tort na obrotowym talerzu lub paterze. Pod tort mo┼╝esz dodatkowo umie┼Ťci─ç podk┼éadk─Ö je┼Ťli nie planujesz przenosi─ç go na typow─ů pater─Ö do tortu.

    Prze┼éó┼╝ tort wybranym nadzieniem i odstaw do lodówki, aby dok┼éadnie si─Ö sch┼éodzi┼é. Pami─Ötaj, ┼╝e nak┼éadanie zbyt du┼╝ej ilo┼Ťci ci─Ö┼╝kiego, wilgotnego nadzienia to krótka droga do uginania si─Ö tortu i jego wybrzuszenia.


5. Krem ma┼Ťlany do tynkowania - Przepisy i Porady

Dwa ┼Ťwietne przepisy na krem ma┼Ťlany do tynkowania.

 

  • Odpowietrzanie kremu ma┼Ťlanego do tynkowania

    Przed tynkowaniem krem ma┼Ťlany nale┼╝y odpowietrzy─ç miksuj─ůc go na wolnych obrotach przez kilka minut najlepiej z u┼╝yciem silikonowego mieszad┼éa.

    Miksowanie kremu ma┼Ťlanego

Dodanie barwnika spo┼╝ywczego do kremu ma┼Ťlanego

Na tym etapie je┼Ťli wcze┼Ťniej krem nie by┼é zabarwiony mo┼╝esz doda─ç barwnik spo┼╝ywczy.

 

  • Krem ma┼Ťlany z dodatkiem barwnika bia┼éego

    Zobacz jak wygl─ůda krem z dodatkiem barwnika bia┼éego (wybielacza) Wilton. Mo┼╝esz porówna─ç efekt ze zdj─Öciem wy┼╝ej, na którym krem jeszcze nie zosta┼é zabarwiony.

    Krem ma┼Ťlany z dodatkiem barwnika bia┼éego Wilton

6. Tynkowanie tortu - krok po kroku

Poni┼╝ej przedstawiamy jak po kroku otynkowa─ç tort mas─ů ma┼Ťlan─ů.

  • Krok 1

    W pierwszej kolejno┼Ťci trzeba ujarzmi─ç wszelkie okruszki.

    W tym celu na┼éó┼╝ cienk─ů warstw─Ö kremu na wierzch i na boki, wyrównaj i odstaw na oko┼éo 15 minut do lodówki, aby krem zwi─ůza┼é.

    Tort prze┼éo┼╝ony o otynkowanie pierwsz─ů warstw─ů kremu ma┼Ťlanego
  • Krok 2

    Po sch┼éodzeniu na┼éó┼╝ drug─ů, grub─ů warstw─Ö kremu ma┼Ťlanego na wierzch i boki.

    Tynkowanie tortu grubsz─ů warstw─ů kremu ma┼Ťlanego
  • Krok 3

    Specjaln─ů szpatu┼é─ů o d┼éugiej i g┼éadkiej kraw─Ödzi wyg┼éadzaj boki tortu. Najlepiej zrobi─ç to trzymaj─ůc szpatu┼é─Ö pionowo i opieraj─ůc krótsz─ů kraw─Öd┼║ na talerzu obrotowym. D┼éu┼╝sz─ů kraw─Öd┼║ szpatu┼éy przy┼éó┼╝ pod k─ůtem 45 stopni do boku tortu. Zacznij obraca─ç lekko talerzem i zbieraj nadmiar kremu jednocze┼Ťnie go wyg┼éadzaj─ůc.

    Pami─Ötaj, aby za ka┼╝dym razem zbiera─ç nadmiar kremu ze szpatu┼éy. Unikniesz w ten sposób ci─ůgni─Öcia si─Ö kremu, co utrudnia jego wyg┼éadzenie.

    Tort z mas─ů ma┼Ťlan─ů na paterze obrotowej i szpatu┼éa
  • Krok 4

    Na koniec wyg┼éad┼║ wierzch zbieraj─ůc nadmiar kremu od zewn─Ötrznej kraw─Ödzi do wewn─ůtrz. Mo┼╝esz zrobi─ç to t─ů sam─ů szpatu┼é─ů co boki lub u┼╝y─ç mniejszej, zgrabniejszej wygi─Ötej szpatu┼éki.

    R├│wno wyg┼éadzony tort z mas─ů ma┼Ťlan─ů

7. B┼é─Ödy podczas tynkowania ÔÇô wskaz├│wki jak ich unikn─ů─ç.

  • Tort jest niestabilny – wp┼éyw na niestabilno┼Ť─ç tortu ma kilka czynników

 

          biszkopt:

          – zbyt delikatny lub zbyt ┼Ťwie┼╝y

          - ┼║le pokrojony, za cienkie blaty uginaj─ů si─Ö pod ci─Ö┼╝arem nadzienia

          - odci─Öcie bocznej skórki os┼éabia boki tortu

          nadzienie:

          – zbyt lu┼║ne i mokre/ nieprawid┼éowo przygotowane nie stabilizuje si─Ö po sch┼éodzeniu

          - jest go za du┼╝o i tort si─Ö ugina od ci─Ö┼╝aru

          - jest zbyt g─Öste i warstwy tortu si─Ö nie ┼é─ůcz─ů

          za du┼╝o nas─ůczenia

          tort nie zosta┼é dostatecznie sch┼éodzony

          brak wsporników i podk┼éadki pod górnym pi─Ötrem – torty pi─Ötrowe

 

  • Niew┼éa┼Ťciwa konsystencja tynku – niew┼éa┼Ťciwa konsystencja tynku utrudni lub uniemo┼╝liwi prac─Ö podczas tynkowania

          zbyt rzadki krem – b─Ödzie sp┼éywa─ç, odstaw go do lodówki do dch┼éodzenia

          zbyt g─Östy krem – trudno b─Ödzie nim tynkowa─ç, mo┼╝e uszkodzi─ç zewn─Ötrzne warstwy tortu.

          Je┼Ťli krem by┼é przygotowany wcze┼Ťniej wyjmij go z lodówki i odstaw a┼╝ osi─ůgnie temperatur─Ö

          pokojow─ů.

 

  • Dziurki w tynku – oznaczaj─ů nieodpowietrzony krem , kilka minut na wolnych obrotach miksera wystarczy aby odpowietrzy─ç jego struktur─Ö

 

  • Tynk p─Öka – mo┼╝e to by─ç wynikiem:

          niestabilnego tortu (zobacz punkty wy┼╝ej)

          za mocno ┼Ťci┼Ťni─Öty tort w rancie – po zdj─Öciu rantu rozpr─Ö┼╝a si─Ö przez jaki┼Ť czas

          warstwa tynku jest za cienka

          zbyt mi─Ökkiej podk┼éadki pod tort, która powoduje pracowanie tortu podczas przenoszenia

 

  • Temperatura otoczenia – w szczególno┼Ťci wysokie temperatury nie sprzyjaj─ů tynkowaniu. Tort szybko si─Ö ogrzewa, a jego konstrukcja staje si─Ö mniej stabilna. To samo dzieje si─Ö z kremem, który mo┼╝e zbyt mocno si─Ö rozlu┼║ni─ç pod wp┼éywem ciep┼éa i utrudni─ç tynkowanie.

8. O czym warto pami─Öta─ç przy tynkowaniu tortu?

  1. Mimo tynkowania tort nie jest zupe┼énie g┼éadki? Szpatu┼ék─Ö, któr─ů g┼éadzisz tort zanurz na kilkana┼Ťcie sekund w bardzo gor─ůcej wodzie, strzep lub wytrzyj jej nadmiar papierowym r─Öcznikiem i zwinnym ruchem wyg┼éad┼║ boki tortu – gor─ůca packa wyrówna nierówno┼Ťci i drobne p─Öcherzyki powietrza w tynku.
  2. Aby równomiernie rozprowadzi─ç tynk na torcie przed wyg┼éadzaniem mo┼╝esz u┼╝y─ç r─Ökawa cukierniczego i tylki Wilton 2A, z okr─ůg┼é─ů du┼╝─ů ko┼äcówk─ů. Krem ma┼Ťlany umie┼Ť─ç w r─Ökawie i obracaj─ůc talerzem obrotowym równomiernie wyciskaj mas─Ö na boki tortu, tworz─ůc równoleg┼ée pasy. Zapewni to tak─ů sam─ů ilo┼Ť─ç kremu na ca┼éej powierzchni tortu i u┼éatwi wyg┼éadzanie.
  3. Dobrze jest upiec biszkopt dzie┼ä przed sk┼éadaniem tortu i sch┼éodzi─ç przez noc w lodówce, ┼╝eby nie kruszy┼é si─Ö podczas krojenia.
  4. Je┼Ťli przek┼éadasz tort kilkoma równymi kremami, postaraj si─Ö, ┼╝eby l┼╝ejszy krem (np. mus) by┼é na górze tortu. Na spodzie lepiej sprawdz─ů si─Ö sztywniejsze, bardziej stabilne kremy, na przyk┼éad na bazie czekolady, które utrzymaj─ů ci─Ö┼╝ar tortu.
  5. Po wyj─Öciu z rantu czy tortownicy mo┼╝na zostawi─ç tort wyj─Öty tort w lodówce, poniewa┼╝ b─Ödzie jeszcze chwil─Ö pracowa┼é i si─Ö uk┼éada┼é pod ci─Ö┼╝arem kremów – dopiero wtedy tynkujemy.

9. Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu

Poni┼╝ej kilka produktów, które mog─ů Ci si─Ö przyda─ç do tynkowania tortu. 

Zobacz t─Ö porad─Ö na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tynkowanie-tortu-krok-po-kroku

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej