1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Tynkowanie tortu - krok po kroku

Tynkowanie tortu - krok po kroku

Tort otynkowany masą maślaną udekorowany kwiatkiem
Tort otynkowany masą maślaną udekorowany kwiatkiem
Zaktualizowano:

Idealnie gładki i równy tort to zawsze zachwycający element każdego przyjęcia.

Dopracowane boki i krawędzie są piękne same w sobie, dlatego wystarczy czasem niewielka dekoracja, aby otrzymać perfekcyjny tort. Jeśli marzy Ci się wykonanie takiego tortu zobacz koniecznie jak w kilku krokach wykonać najprostszy tort, tynkowany białym kremem maślanym.

Do tynkowania tortu będzie potrzebny oczywiście tort, wcześniej przygotowany krem maślany oraz kilka narzędzi. Wybrałyśmy najważniejsze narzędzia przydatne podczas składania tortu i tynkowania, które ułatwiają pracę na każdym etapie.

Na koniec znajdziesz listę różnych błędów jakie zdarzają się podczas tynkowania tortu oraz podpowiedzi na co zwrócić uwagę aby ich uniknąć.

Jeśli będziesz tynkować tort pierwszy raz pamiętaj o tym, aby bez pośpiechu przechodzić kolejne etapy przygotowania tortu. Im lepiej przygotujesz bazę czyli złożony tort i krem do tynkowania tym lepiej będzie Ci się pracowało na etapie tynkowania. Zobacz jak krok po kroku otynkować tort! Do dzieła!


Tynkowanie tortu - krok po kroku

  1. Jak przygotować biszkopt do tynkowania?
  2. Jak równo pokroić tort przed tynkowaniem?
  3. Przygotowanie rantu do tortu 
  4. Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem
  5. Krem maślany do tynkowania – Przepisy i Porady
  6. Jak otynkować tort krok po kroku
  7. Błędy podczas tynkowania – Jak ich uniknąć?
  8. O czym warto pamiętać przy tynkowaniu tortu? 
  9. Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu

1. Jak przygotować biszkopt do tynkowania?

Podstawą tortu jest biszkopt. Ważne aby wybrać taki który ma nieco cięższą, bardziej stabilną strukturę. Wśród naszych przepisów najlepiej do tynkowania sprawdzą się biszkopty przygotowane z dodatkiem wody lub oleju.


2. Jak równo pokroić tort przed tynkowaniem?

Kolejnym etapem jest możliwie równe pokrojenie blatów biszkoptu. Zbyt cienki blat biszkoptu nie będzie stabilny a wilgoć z nadzienia (kremu czy owoców) dodatkowo osłabi jego strukturę.

  • Narzędzia do krojenia biszkoptu

    Fajnym narzędziem do równego krojenia biszkoptu jest nóż strunowy. Najlepiej sprawdzają się te z metalową struną. Struna jest mocno naprężona, nie odkształca się jak w przypadku noży ze struną z żyłki i będziesz mieć pewność, że taki nóż spełni swoje zadanie. 

    Nóż strunowy do krojenia tortu kupisz w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. 

    Nóż strunowy do krojenia biszkoptu Wilton i pokrojony biszkopt

3. Przygotowanie rantu do tortu

Po przekrojeniu biszkoptu przychodzi etap przekładania nadzieniem.

Idealne linie otynkowanego tortu zaczynają się już na tym etapie. Pracę możesz sobie ułatwić wykorzystując do uformowania tortu w prostej linii np. metalowego rantu. Innym najprostszym rozwiązaniem jest włożenie do obręczy formy od biszkoptu dodatkowego rantu przygotowanego z papieru do pieczenia lub zamiast tego wykorzystać specjalną wysoką folię rantową.

 

  • Metalowy rant i obręcz formy do tortu z rantem z papieru do pieczenia

    Zobacz na zdjęciu jak wygląda taki metalowy rant i jak można włozyć do obręczy tortownicy rant z papieru do pieczenia. 

    Metalowy rant i obręcz tortownicy z rantem z papieru do pieczenia

4. Przekładanie tortu nadzieniem przed tynkowaniem

Przekładając tort warto pamiętać o wykonaniu rantu z kremu maślanego, który spełni kilka funkcji.

️ Zabezpieczy przed wypływaniem nadzienia

️ po pierwszym schłodzeniu tortu stężeje i utrzyma ciężar biszkoptu na zewnętrznych krawędziach i nie będą opadać

️ będzie tym samym kremem, którym otynkujesz tort, a przez to unikniesz trudności podczas nakładania tynku i dziur w miejscach gdzie znajduje się nadzienie. Różnica struktur pomiędzy kremami (lżejszymi i cięższym do tynkowania) to częsty problem utrudniający pracę podczas tynkowania. 

  • Rant z kremu maślanego

    Rant z kremu maślanego
  • Przekładanie tortu

    Na tym etapie warto ułożyć tort na obrotowym talerzu lub paterze. Pod tort możesz dodatkowo umieścić podkładkę jeśli nie planujesz przenosić go na typową paterę do tortu.

    Przełóż tort wybranym nadzieniem i odstaw do lodówki, aby dokładnie się schłodził. Pamiętaj, że nakładanie zbyt dużej ilości ciężkiego, wilgotnego nadzienia to krótka droga do uginania się tortu i jego wybrzuszenia.


5. Krem maślany do tynkowania - Przepisy i Porady

Dwa świetne przepisy na krem maślany do tynkowania.

Nie wiesz ile kremu przygotować na Twój tort? Sprawdź nasz poradnik Przelicznik foremek i kremu - praktyczna ściąga i porady.

  • Odpowietrzanie kremu maślanego do tynkowania

    Przed tynkowaniem krem maślany należy odpowietrzyć miksując go na wolnych obrotach przez kilka minut najlepiej z użyciem silikonowego mieszadła.

    Miksowanie kremu maślanego

Dodanie barwnika spożywczego do kremu maślanego

Na tym etapie jeśli wcześniej krem nie był zabarwiony możesz dodać barwnik spożywczy.

 

  • Krem maślany z dodatkiem barwnika białego

    Zobacz jak wygląda krem z dodatkiem barwnika białego (wybielacza) Wilton. Możesz porównać efekt ze zdjęciem wyżej, na którym krem jeszcze nie został zabarwiony.

    Krem maślany z dodatkiem barwnika białego Wilton

6. Tynkowanie tortu - krok po kroku

Poniżej przedstawiamy jak po kroku otynkować tort masą maślaną.

  • Krok 1

    W pierwszej kolejności trzeba ujarzmić wszelkie okruszki.

    W tym celu nałóż cienką warstwę kremu na wierzch i na boki, wyrównaj i odstaw na około 15 minut do lodówki, aby krem związał.

    Tort przełożony o otynkowanie pierwszą warstwą kremu maślanego
  • Krok 2

    Po schłodzeniu nałóż drugą, grubą warstwę kremu maślanego na wierzch i boki.

    Tynkowanie tortu grubszą warstwą kremu maślanego
  • Krok 3

    Specjalną szpatułą o długiej i gładkiej krawędzi wygładzaj boki tortu. Najlepiej zrobić to trzymając szpatułę pionowo i opierając krótszą krawędź na talerzu obrotowym. Dłuższą krawędź szpatuły przyłóż pod kątem 90 stopni do boku tortu. Zacznij obracać lekko talerzem i zbieraj nadmiar kremu jednocześnie go wygładzając.

    Pamiętaj, aby za każdym razem zbierać nadmiar kremu ze szpatuły. Unikniesz w ten sposób ciągnięcia się kremu, co utrudnia jego wygładzenie.

    Tort z masą maślaną na paterze obrotowej i szpatuła
  • Krok 4

    Na koniec wygładź wierzch zbierając nadmiar kremu od zewnętrznej krawędzi do wewnątrz. Możesz zrobić to tą samą szpatułą co boki lub użyć mniejszej, zgrabniejszej wygiętej szpatułki.

    Równo wygładzony tort z masą maślaną

Czy wiesz że...

...do tynkowania tortu zamiast kremu maślanego możesz użyć czekoladowy ganache?


7. Błędy podczas tynkowania – wskazówki jak ich uniknąć.

  • Tort jest niestabilny – wpływ na niestabilność tortu ma kilka czynników

 

          biszkopt:

          – zbyt delikatny lub zbyt świeży

          - źle pokrojony, za cienkie blaty uginają się pod ciężarem nadzienia

          - odcięcie bocznej skórki osłabia boki tortu

          nadzienie:

          – zbyt luźne i mokre/ nieprawidłowo przygotowane nie stabilizuje się po schłodzeniu

          - jest go za dużo i tort się ugina od ciężaru

          - jest zbyt gęste i warstwy tortu się nie łączą

          za dużo nasączenia

          tort nie został dostatecznie schłodzony

          brak wsporników i podkładki pod górnym piętrem – torty piętrowe

 

  • Niewłaściwa konsystencja tynku – niewłaściwa konsystencja tynku utrudni lub uniemożliwi pracę podczas tynkowania

          zbyt rzadki krem – będzie spływać, odstaw go do lodówki do dchłodzenia

          zbyt gęsty krem – trudno będzie nim tynkować, może uszkodzić zewnętrzne warstwy tortu.

          Jeśli krem był przygotowany wcześniej wyjmij go z lodówki i odstaw aż osiągnie temperaturę

          pokojową.

 

  • Dziurki w tynku – oznaczają nieodpowietrzony krem , kilka minut na wolnych obrotach miksera wystarczy aby odpowietrzyć jego strukturę

 

  • Tynk pęka – może to być wynikiem:

          niestabilnego tortu (zobacz punkty wyżej)

          za mocno ściśnięty tort w rancie – po zdjęciu rantu rozpręża się przez jakiś czas

          warstwa tynku jest za cienka

          zbyt miękkiej podkładki pod tort, która powoduje pracowanie tortu podczas przenoszenia

 

  • Temperatura otoczenia – w szczególności wysokie temperatury nie sprzyjają tynkowaniu. Tort szybko się ogrzewa, a jego konstrukcja staje się mniej stabilna. To samo dzieje się z kremem, który może zbyt mocno się rozluźnić pod wpływem ciepła i utrudnić tynkowanie.

8. O czym warto pamiętać przy tynkowaniu tortu?

  1. Mimo tynkowania tort nie jest zupełnie gładki? Szpatułkę, którą gładzisz tort zanurz na kilkanaście sekund w bardzo gorącej wodzie, strzep lub wytrzyj jej nadmiar papierowym ręcznikiem i zwinnym ruchem wygładź boki tortu – gorąca packa wyrówna nierówności i drobne pęcherzyki powietrza w tynku.
  2. Aby równomiernie rozprowadzić tynk na torcie przed wygładzaniem możesz użyć rękawa cukierniczego i tylki Wilton 2A, z okrągłą dużą końcówką. Krem maślany umieść w rękawie i obracając talerzem obrotowym równomiernie wyciskaj masę na boki tortu, tworząc równoległe pasy. Zapewni to taką samą ilość kremu na całej powierzchni tortu i ułatwi wygładzanie.
  3. Dobrze jest upiec biszkopt dzień przed składaniem tortu i schłodzić przez noc w lodówce, żeby nie kruszył się podczas krojenia.
  4. Jeśli przekładasz tort kilkoma równymi kremami, postaraj się, żeby lżejszy krem (np. mus) był na górze tortu. Na spodzie lepiej sprawdzą się sztywniejsze, bardziej stabilne kremy, na przykład na bazie czekolady, które utrzymają ciężar tortu.
  5. Po wyjęciu z rantu czy tortownicy można zostawić tort wyjęty tort w lodówce, ponieważ będzie jeszcze chwilę pracował i się układał pod ciężarem kremów – dopiero wtedy tynkujemy.

9. Produkty przydatne do tynkowania i dekorowania tortu

Poniżej kilka produktów, które mogą Ci się przydać do tynkowania tortu. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tynkowanie-tortu-krok-po-kroku

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej