Ciasto kruche to bardzo wdzięczny wypiek. Ma nie tylko szerokie zastosowanie, ale również łatwo i dość szybko się je przyrządza. Surowe można przez dłuższy czas przechowywać w zamrażarce, a tym samym szybko po nie sięgnąć, gdy przyjdzie ochota na słodki, ale niezbyt pracochłonny wypiek. Ważne, by w trakcie jego przygotowywania dopilnować kilku szczegółów. W tym krótkim artykule wyjaśniamy, jak się robi ciasto kruche (także wegańskie), by wyszło idealne!
Jak zrobić idealne ciasto kruche? Kilka wskazówek i często zadawanych pytań
- Proporcje składników do ciasta kruchego
- Składniki na kruche ciasto
- Przygotowanie kruchego ciasta
- Pieczenie
- Ile czasu piec kruche ciasto w piekarniku z termoobiegiem – i bez niego?
- W jakiej temperaturze należy piec kruche ciasto?
- Jaki typ mąki najlepiej sprawdzi się do bezglutenowego ciasta kruchego?
- Dlaczego moje kruche ciasto jest twarde?
1. Proporcje składników do ciasta kruchego
Podstawowe proporcje składników na tradycyjne ciasto kruche zakładają stały stosunek mąki do tłuszczu i cukru 3:2:1. I tak na 3 części mąki przypadają 2 tłuszczu oraz 1 cukru. Przykład: 300 g mąki + 200 g tłuszczu + 100 g cukru. Są też jednak przepisy, w których stosunek mąki do tłuszczu wynosi 2:1 i ciasto wychodzi równie smaczne, jak to więc bywa w kuchni, wiele zależy od osobistych preferencji. Mimo wszystko na początku warto przetestować tę pierwszą metodę.
Te same proporcje ciasta kruchego wegańskiego – nieco różnić będą się wyłącznie składniki.
2. Składniki na ciasto kruche:
- Mąka – najczęściej do ciasta kruchego wykorzystuje się mąkę krupczatkę lub zwykłą pszenną o niskiej zawartości glutenu, można również dodać niewielką ilość mąki ziemniaczanej, aby ciasto było idealnie kruche. Wiele przepisów zakłada także dodatek mąki migdałowej - dzięki niech ciasto kruche jest delikatne i wilgotne oraz ma fantastyczny aromat.
- Tłuszcz – najlepszym tłuszczem jest prawdziwe masło (82% tłuszczu). Jednak, aby kruche ciasto było jeszcze bardziej delikatne, warto zastąpić jego niewielką część smalcem. Innego podejścia wymaga oczywiście ciasto kruche wegańskie, natomiast jego przygotowanie nie jest bardzo trudne. Wystarczy zastosować jakościowy olej kokosowy lub margarynę wegańską.
- Cukier – doskonały do kruchych wypieków jest cukier puder. Ciasto dobrze się z nim zagniecie, a w trakcie pieczenia puder łatwo ulegnie rozpuszczeniu. Zwykły cukier kryształ zamiast tego skarmelizuje się w trakcie pieczenia i będzie wyglądał nieestetycznie (ciasto kruche pieczemy krótko, ale w wysokiej temperaturze). Jeżeli nie masz pod ręką pudru, zmiel cukier kryształ do uzyskania pyłu.
- Jajka – zachowując właściwe proporcje mąki i tłuszczu, dodatek jajka czy samego żółtka można bez problemu pominąć. W większości przepisów na tradycyjne ciasto kruche dodaje się jedynie żółtko, które również wpływa na kruchość wypieku. Chcąc jednak dodać całe jaja, należy pamiętać o tym, że białko sprawia, iż ciasto kruche jest twardsze (o ile w przypadku wypieku mającego stanowić spód pod np. sernik nie będzie to miało aż takiego znaczenia, o tyle np. tarty mogą nie być już tak przyjemne i delikatne w jedzeniu).
- Do ciasta kruchego (zwłaszcza takiego bez dodatku jajek czy żółtek) można dodać zimną wodę, mleko lub niewielką ilość kwaśnej śmietany - podczas wyrabiania ciasto szybciej się zwiąże i nie będzie się kruszyć.
3. Przygotowanie kruchego ciasta
Składniki do ciasta kruchego (masło, jajko/żółtko, dodatki płynne np. woda) koniecznie muszą być zimne. Olej kokosowy z wegańskiego przepisu także wymaga uprzedniego schłodzenia tłuszczu, a tym samym zamienienia go z formy płynnej w stałą.
Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania warto zagnieść je przy użyciu robota kuchennego czy malaksera. Można wykorzystać także kuchenny nóż lub specjalny siekacz do ciasta kruchego. Ważne, aby wyrabianie trwało jak najkrócej (tylko do połączenia składników), aby tłuszcz za bardzo nie ogrzał się od temperatury otoczenia czy ciepła dłoni. Taka sytuacja spowodowałaby efekt „zaciągnięcia” kruchego ciasta, które skurczy się lub zdeformuje w trakcie wypiekania, a po wystudzeniu będzie twarde.
Po zagnieceniu ciasto należy owinąć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki - co najmniej na godzinę.
W czasie wałkowania ciasta można je podsypać delikatnie mąką, aby nie kleiło się do blatu czy do wałka. Ważne, aby nie sypać mąki zbyt dużo (wówczas będzie twardsze po upieczeniu). Aby tego uniknąć, warto spróbować metody wałkowania kruchego ciasta pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
Formę z ciastem należy ponownie włożyć do lodówki lub zamrażarki, by znów się schłodziło Można przygotować kruche ciasto nawet dzień wcześniej i chłodzić przez całą noc. Dlaczego to takie istotne? Kruche ciasto musi porządnie się schłodzić przed pieczeniem, w przeciwnym razie w jego trakcie zacznie się mocno kurczyć i zjedzie z brzegów formy.
4. Pieczenie kruchego ciasta:
Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem, aby się nie wybrzuszało. Wypukłości uda Ci się również uniknąć, jeżeli przez około 10-15 min początkowego czasu wypiekania będzie leżało w piekarniku z obciążeniem. Wystarczy położyć na nie arkusz papieru do pieczenia i wysypać go dokładnie fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami.
Piekarnik koniecznie trzeba nagrzać wcześniej do wymaganej temperatury (w zbyt niskiej tłuszcz zacznie się wytapiać, a ciasto skurczy).
Po upieczeniu ciasto można wyjąć z formy dopiero, gdy wystygnie. Wcześniej okaże się zwyczajnie zbyt miękkie i rozpadnie się (szczególnie w przypadku spodów do ciast czy tart i babeczek).
Jeśli kruche ciasto ma posłużyć do sernika, szarlotki czy innego wilgotnego wypieku, najlepiej najpierw podpiec część ciasta na spód, a dopiero po tym wylać masę serową (lub inną). Dzięki temu zyskasz pewność, że dolna warstwa ciasta jest dobrze wypieczona, a nie surowa.
Kruche ciasto na tarty i tartaletki dobrze jest piec w perforowanych rantach. Dzięki niewielkim dziurkom na całej powierzchni formy temperatura równomiernie się rozprowadza i ciasto jest równo i idealnie wypieczone. Jeśli obawiasz się wyjęcia ciasta z formy już po upieczeniu, postaw na takie z wyjmowanym dniem.
To przepis podstawowy na kruche ciasto. Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami, można spodziewać się szybkiego dojścia do perfekcji w jego wypiekaniu. W trakcie pierwszego podejścia nietrudno jednak o wystąpienie dodatkowych pytań lub wątpliwości dlatego dodatkowo zebraliśmy dla Was te, które są zadawane najczęściej.
5. Ile czasu piec kruche ciasto w piekarniku z termoobiegiem – i bez niego?
Pieczenie z termoobiegiem skraca czas oczekiwania na wypiek – dzięki równomiernemu rozprowadzaniu gorącego powietrza. Inna będzie więc odpowiedź na pytanie, ile piec ciasto kruche, zależnie od tego, czy korzystasz z tego ustawienia, czy nie. Jeśli nie, czas optymalny czas pieczenia wynosi ok. 25 minut. A ile piec kruche ciasto w piekarniku z termoobiegiem? W tym przypadku powinno wystarczyć ok. 15-20 minut.
6. W jakiej temperaturze należy piec kruche ciasto?
Idealne ciasto kruche powinno być wypiekane w minimum 170, a maksymalnie 200 stopniach Celsjusza. To dość duży zakres, a wynika on z rodzaju oraz wielkości wypieku. O tym, w jakiej temperaturze piec kruche ciasto zadecyduje też grubość spodu. Bardzo cienki dobrze przyjmie wyższą wartość, z kolei grubsze ciasto przy wysokim ustawieniu może ulec spieczeniu na górze, a w środku zostać zbyt wilgotne.
7. Jaki typ mąki najlepiej sprawdzi się do bezglutenowego ciasta kruchego?
Wyżej wyjaśniliśmy, jaki typ mąki do ciasta kruchego będzie perfekcyjny w przypadku wersji glutenowej. Czy możliwe jest zatem uzyskanie tego wypieku także w wersji bezpiecznej dla osób cierpiących na celiakię? Jak najbardziej! Choć bezglutenowe ciasto kruche ma nieco inną konsystencję (zwykle okazuje się bardziej suche), jego wypieczenie nie stanowi problemu. Tajemnica tkwi w odpowiednim dobraniu 3 różnych mąk oraz ich wymieszaniu we właściwych proporcjach. Sprawdzony przepis to: równe porcje mąki ryżowej i owsianej bezglutenowej oraz ½ porcji skrobi ziemniaczanej. Przykład: 375 g mieszanki = 150 g mąki ryżowej, 150 g mąki owsianej, 75 g skrobi ziemniaczanej.
8. Dlaczego moje kruche ciasto jest twarde?
Kilka powodów, dlaczego Twoje kruche ciasto jest twarde:
- podsypywanie zbyt dużą ilością mąki podczas wałkowania
- zbyt długie zagniatanie i zaciągnięcie się mąki (było o tym wspomniane wyżej)
- dodanie zbyt dużej ilości mąki podczas zagniatania.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-idealne-ciasto-kruche |
Komentarze