1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy
  4. Beza z kremem ajerkoniakowym

Beza z kremem ajerkoniakowym

beza z kremem ajerkoniakowym na paterze - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Na specjalne okazje i bez okazji. Beza z kremem ajerkoniakowym i sosem z czarnej porzeczki to deser, który smakuje i wygląda nieziemsko.😍

Każda z warstw odkrywa przez Tobą perfekcyjnie zbalansowaną słodycz oraz przenikające się faktury.

Torcik łączy w sobie kruchość bezy, kremową gładkość nadzienia na bazie serka mascarpone i śmietanki, idealnie wyważony smak likieru jajecznego oraz sos z czarnej porzeczki.

Sos porzeczkowy sprawia, że deser absolutnie nie jest zbyt słodki, a kwaskowatość owocu, jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowy smak.❤️

Jeśli zastanawiasz się jak sprawić by beza udała się idealnie, zajrzyj koniecznie do naszego poradnika Jak zrobić idealną bezę? 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 120°C z funkcją termoobiegu. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

    blachy z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Białka umieść w misie miksera i ubijaj na średnich obrotach aż białka utworzą miękką pianę.

    robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65 , białka i cukier do bezy
  • Krok 3

    Ciągle miksując zacznij dodawać stopniowo cukier, po dodaniu całego zwiększ obroty na prawie najwyższe lub najwyższe i ubijaj na białą, lśniącą, sztywną masę.

    piana z białek, cukier do bezy, robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 4

    Gotową masę bezową podziel na dwie części i przełóż do worków cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdki (tylka M1 Wilton ) .

    Na każdej blasze wyciskaj ozdobne kształty tak aby uzyskać blat bezowy około 21 cm średnicy.

    beza na blasze z wyposażenia piekarnika, tylka Wilton M1
  • Tylka 1M - Wilton

    Najpopularniejsza z tylek. idealna do mas, kremów, bitej śmietany, bezy, Dzięki niej stworzysz unikatowe ozdoby - rozety, gwiazdkowe wypełnienia oraz kwiaty.

  • Krok 5

    Obie blachy natychmiast wstaw do piekarnika, jedną na górny poziom a drugą na jeden z najniższych poziomów. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 °C i susz około 2,5 h.

    Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki, pozostaw bezę do wystudzenia.

    upieczona beza

Sos z czarnych porzeczek:

  • Krok 6

    Porzeczki umieść w rondelku, dodaj sok lub wodę i zblenduj na mus.

    Do musu dodaj łyżkę cukru i podgrzej na średniej mocy palnika, aż będzie gorący.

    czarne porzeczki, blender ręczny Bosch MaxoMixx  MS8CM61X1
  • Krok 7

    W międzyczasie mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, a listek żelatyny namocz w zimnej wodzie.

    listek żelatyny Dr. Oetkera, skrobia ziemniaczana
  • Krok 8

    Do zagotowanego musu z porzeczek dodaj rozrobioną skrobię ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i gotuj krótko do lekkiego zgęstnienia. Zdejmij z palnika, dodaj namoczony listek żelatyny i dokładnie wymieszaj.

    mus z czarnych porzeczek w rondlu, płyta indukcyjna Bosch dwa pola grzewcze, skrobia ziemniaczana
  • Krok 9

    Przełóż do miski i dostaw do przestudzenia, przestudzony mus przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

    sos z czarnych porzeczek

Krem ajerkoniakowy do bezy:

  • Krok 10

    Kiedy beza i mus wystygną przygotuj krem ajerkoniakowy.

    Śmietankę i mascarpone umieść w misie i zmiksuj na jednolity ale nie całkiem sztywny krem.

    bita śmietana z mascarpone, mikser ręczny Bosch MFQ4730
  • Krok 11

    Ciągle miksując wlewaj stopniowo likier adwokat .

    Kiedy masa jest już jednolita dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan – fix i miksuj krótko, aż krem zgęstnieje.

    krem śmietankowy, likier ajerkoniak (adwokat) , cukier puder, śmietan-fix Dr. Oetkera

Przełożenie:

  • Krok 12

    Jeden blat bezowy połóż na paterze, wyłóż na niego krem ajerkoniakowy a następnie połowę sosu porzeczkowego (resztę zostaw do podania) i przykryj drugim blatem bezowym.

    Odstaw torcik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia , beza w tym czasie zmięknie i będzie idealna do pokrojenia.

    blaty bezowe przełożone kremem ajerkoniakowym i sosem z czarnej porzeczki
  • Łopatka do serwowania ciast i tortów

    Świetnie sprawdzi się w formie noża do krojenia ciast i tortów na równe kawałki. Przy jej pomocy zgrabnie przełożysz ciasto na talerzyki. Nie pozostawia rys na powierzchni formy do ciasta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bezy/beza-z-kremem-ajerkoniakowym-i-sosem-z-czarnych-porzeczek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej