Naleśniki z jagodami i mascarpone
Sezon na jagody nie trwa długo, dlatego warto go dobrze wykorzystać! Oprócz jagodzianek naleśniki na słodko to lipcowy must have każdego lata! 🫐
Naleśniki z jagodami i mascarpone 🥞 to świetny pomysł na leniwe, wakacyjne śniadanie lub sycący podwieczorek. Cienkie naleśniki przełożone waniliowym kremem mascarpone i domową frużeliną z leśnych jagód oczarują Twoich bliskich 🥰
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Naleśniki:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zblenduj lub zmiksuj na gładką masę.
-
Krok 2
Smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni.
Owoce:
-
Krok 3
W rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i gotuj przez 2-3 minuty, aż owoce lekko zgęstnieją.
-
Krok 4
Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 3-4 łyżki frużeliny jagodowej odłóż do dekoracji.
Mascarpone:
-
Krok 5
W misie miksera ubij śmietankę, mascarpone, cukier puder i pastę waniliową. Kilkoma ruchami wmieszaj delikatnie owoce.
-
Krok 6
Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
-
Krok 7
Na każdy naleśnik wyłóż porcję kremu i złóż w trójkąty. Naleśniki oprósz cukrem pudrem, polej frużeliną. Wierzch udekoruj płatkami migdałów i jagodami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/nalesniki-z-jagodami-i-mascarpone |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze