1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka

wiśniowa chmurka z galaretką , owocami, kremem i bezą z migdałami - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Znacie malinową chmurkę ? ☁️ Jedno z najbardziej popularnych ciast z owocami i galaretką, przyjęło się robić głównie z malinami. 

Jednak inne owoce sprawdzają się w tym cieście równie dobrze i mogą być ciekawą odmianą dla klasycznej wersji.

Dzisiaj przygotowałam to ciasto z wiśniami.🍒 Na blogu znajdziecie brzoskwiniową chmurkę 🍑, którą przygotowałam już jakiś czas temu.

Lubię to ciasto za jego uniwersalność oraz proste i pyszne połączenie smaków. 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

     

    Taką prostokatną formę możesz kupić w naszym sklepie internetowym.

    prostokątna forma do pieczenia z odpinanym rantem Back Trend Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie ucieraj dodając kolejno żółtka.

    Na koniec wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia do połaczenia składników.

    masło z cukrem i cukrem z wanilią Dr. Oetkera, maka, proszek do pieczenia, żółtka, mikser ręczny Bosch
  • Krok 3

    Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą (ciasto będzie gęste).

     

    ciasto na kruchy spód
  • Krok 4

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia.Wyjmij formę z upieczonym spodem i odstaw do wystudzenia.

     

    Nie wyłaczaj piekarnika tylko obniż w nim temperaturę do 140°C.

    kruchy spód

Beza:

  • Krok 5

    Wystudzony spód wyjmij z formy, odłóż rant. Spód formy posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki.

    forma do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 6

    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.

    Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika . Piecz około 60 minut.

    piana bezowa, płatki migdałów

Galaretka z wiśniami:

  • Krok 7

    Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.

    galaretka wiśniowa Dr. Oetkera
  • Krok 8

    Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z wiśniami* i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszaj od czasu do czasu. Wyłóż na kruchy spód.

     

    *Jeśli użyjesz mrożonych wiśni, nie rozmrażaj ich tylko dodaj do przestudzonej galaretki. Mieszaj delikatnie aby owoce zawiesiły się w galaretce, po około 5 minutach galaretka będzie miała już żelową konsystencję i możesz ją od razu wyłożyć na kruchy spód.

    galaretka z wiśniami wyłożona na kruchy spód

Krem waniliowy:

  • Krok 9

    Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem.

    schłodzona śmietanka , śmietan-fix z cukrem pudrem i cukrem z wanilią
  • Krok 10

    Gotowy krem wyłóż na wiśniową warstwę, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

    ciasto przełożone galaretką z wiśniami, kremem waniliowym, beza z migdałami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej