1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Brzoskwiniowa chmurka. W tym przepisie znajdziecie wszystko co najlepsze: ciasto, bezę, krem i owoce. Połączenie tych czterech warstw tworzy całość doskonałą. :)  Jest to bardzo delikatny wypiek, który sprawdzi się niezależnie od okazji. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 37 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3

    Miękkie masło utarzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj składniki. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku.

  • Krok 4

    Następnie dodaj do masy po łyżce przesianej z proszkiem mąki i miksuj do połączenia się składników.

  • Krok 5

    Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą. Ciasto będzie bardzo gęste i będzie go tylko tyle, aby powstała z niego cienka warstwa. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 18-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a potem wyjmij z formy.

Beza

  • Krok 6

    Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Formę, w której wcześniej pieczone było ciasto odwróć do góry dnem i posmaruj lekko masłem. Wyłóż papierem do pieczenia, tak by zwisał na boki.

  • Krok 7

    Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. 

  • Krok 8

    Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika (o jeden poziom niżej od środka). Piecz około 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie przygotuj warstwę z galaretką.

Warstwa z galaretką:

  • Krok 9

    Galaretki rozpuść we wrzątku, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 10

    Brzoskwinie odsącz z syropu i osuszone pokrój na małe kawałki. 

  • Krok 11

    Kiedy galaretka przestygnie, połącz ją z pokrojonymi brzoskwiniami i odstaw do lodówki do uzyskania żelowej konsystencji, mieszając od czasu do czasu.

  • Krok 12

    Blat ciasta umieść z powrotem w formie, w której był pieczony. Kiedy galaretka zaczęła tężeć, przełóż ją na spód ciasta, a następnie przygotuj krem śmietanowy.

Krem

  • Krok 13

    Śmietan-fix wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier ze śmietan-fixem.

  • Krok 14


    Gotowy krem wyłóż na owocową warstwę, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej