Ciasta przekładane

Brzoskwiniowa chmurka

Brzoskwiniowa chmurka

  • 04:00
  • 24
  • Średni
04:00
24
Średni

Brzoskwiniowa chmurka. W tym przepisie znajdziecie wszystko co najlepsze: ciasto, bezę, krem i owoce. Połączenie tych czterech warstw tworzy całość doskonałą. :)  Jest to bardzo delikatny wypiek, który sprawdzi się niezależnie od okazji. :)

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka (białka pozostawiamy do bezy)
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Warstwa owocowa:
  • 2 Galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera
  • 1 l wody
  • 2 puszki brzoskwiń
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru

* Smarowanie masłem formy pod papierem do pieczenia pomaga w późniejszym rozsmarowaniu masy, gdyż papier się nie ślizga i pozostaje na miejscu.

*Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy odstawisz je do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

 

Składniki
Ciasto:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka (białka pozostawiamy do bezy)
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Warstwa owocowa:
  • 2 Galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera
  • 1 l wody
  • 2 puszki brzoskwiń
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 Śmietan-fixy Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Wszystkiego słodkiego
02:00
16
Średni
Kostka malinowa