Bez glutenu

Sezamki z owocami

Sezamki z owocami liofilizowanymi na drewnianym talerzyku.

Sezamki z owocami

  • 00:30
  • 25
  • Średni
Zaktualizowano:
00:30
25
Średni

Wystarczy zaledwie kilkanaście minut aby samodzielnie stworzyć domowe SEZAMKI z owocami liofilizowanymi. Ich kształt oraz wykorzystane owoce zależą wyłącznie od Twojej fantazji! Nie martw się! Jeżeli jesteś na diecie, biały cukier możesz zastąpić na przykład erytrytolem. Sezamki będą równie pyszne! 😊

Składniki

Sezamki z owocami:
  • 200 g sezamu białego
  • 170 g cukru ( lub erytrytolu)
  • 1 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżka wody
  • 70 g syropu z agawy
  • 10 g owoców liofilizowanych
Wskazówki

Sposób przygotowania:

Krok 1

Sezam praż na patelni około 5 minut, do zrumienienia sezamu. Odstaw go do przestudzenia. W tym czasie zrób karmel.

Uprażony sezam na patelni.
Krok 2

Do garnka dodaj cukier, cukier z wanilią, wodę i syrop z agawy. Podczas przygotowywania karmelu nie mieszaj go łyżką, tylko w razie potrzeby delikatnie poruszaj garnkiem.

Cukier, woda i syrop z agawy w osobnych miseczkach.  Cukier bezglutenowy z wanilią w opakowaniu.
Krok 3

Gotuj na średnim ogniu, aż płyn nabierze złoto-karmelowej barwy. 

Uprażony sezam z miseczce i karmel w garnku.
Krok 4

Zdejmij garnek z palnika, dodaj sezam. Szybko wymieszaj i przełóż na arkusz papieru do pieczenia.

Masa sezamowa na papierze do pieczenia
Krok 5

Posyp owocami liofilizowanymi.

Masa sezamowa posypana owocami liofilizowanymi.
Krok 6

Połóż drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko rozwałkuj. Dzięki temu zabiegowi owoce wtopią się w masę, a Twoje sezamki będą cienkie i równe.

Masa sezamowa z owocami, przykryta papierem do pieczenia.
Krok 7

Odklej papier do pieczenia.

Masa sezamowa z owocami liofilizowanymi.
Krok 8

Pozostaw sezamki na około minutę, żeby trochę zastygły i pokrój je na prostokąty.

Pokrojona masa sezamowa z owocami liofilizowanymi.
Składniki
Sezamki z owocami:
  • 200 g sezamu białego
  • 170 g cukru ( lub erytrytolu)
  • 1 łyżeczki Cukru z wanilią bez glutenu Dr. Oetkera
  • 1 łyżka wody
  • 70 g syropu z agawy
  • 10 g owoców liofilizowanych
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu