1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Sezamki z owocami

Sezamki z owocami

Sezamki z owocami liofilizowanymi na drewnianym talerzyku.
Sezamki z owocami liofilizowanymi na drewnianym talerzyku.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Wystarczy zaledwie kilkanaście minut aby samodzielnie stworzyć domowe SEZAMKI z owocami liofilizowanymi. Ich kształt oraz wykorzystane owoce zależą wyłącznie od Twojej fantazji! Nie martw się! Jeżeli jesteś na diecie, biały cukier możesz zastąpić na przykład erytrytolem. Sezamki będą równie pyszne! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sposób przygotowania sezamków:

  • Krok 1

    Sezam praż na patelni około 5 minut, do zrumienienia sezamu. Odstaw go do przestudzenia. W tym czasie zrób karmel.

    Uprażony sezam na patelni.
  • Krok 2

    Do garnka dodaj cukier, cukier z wanilią, wodę i syrop z agawy. Podczas przygotowywania karmelu nie mieszaj go łyżką, tylko w razie potrzeby delikatnie poruszaj garnkiem.

    Cukier, woda i syrop z agawy w osobnych miseczkach.  Cukier bezglutenowy z wanilią w opakowaniu.
  • Cukier z Wanilią Bourbon [bez glutenu]

    Cukier z Wanilią Bourbon bez glutenu od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.

    Cukier z Wanilią Bourbon [bez glutenu]
  • Krok 3

    Gotuj na średnim ogniu, aż płyn nabierze złoto-karmelowej barwy. 

    Uprażony sezam z miseczce i karmel w garnku.
  • Krok 4

    Zdejmij garnek z palnika, dodaj sezam. Szybko wymieszaj i przełóż na arkusz papieru do pieczenia.

    Masa sezamowa na papierze do pieczenia
  • Krok 5

    Posyp owocami liofilizowanymi.

    Masa sezamowa posypana owocami liofilizowanymi.
  • Krok 6

    Połóż drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko rozwałkuj. Dzięki temu zabiegowi owoce wtopią się w masę, a Twoje sezamki będą cienkie i równe.

    Masa sezamowa z owocami, przykryta papierem do pieczenia.
  • Krok 7

    Odklej papier do pieczenia.

    Masa sezamowa z owocami liofilizowanymi.
  • Krok 8

    Pozostaw sezamki na około minutę, żeby trochę zastygły i pokrój je na prostokąty.

    Pokrojona masa sezamowa z owocami liofilizowanymi.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/sezamki-z-owocami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej