Sezamki z owocami
Wystarczy zaledwie kilkanaście minut aby samodzielnie stworzyć domowe SEZAMKI z owocami liofilizowanymi. Ich kształt oraz wykorzystane owoce zależą wyłącznie od Twojej fantazji! Nie martw się! Jeżeli jesteś na diecie, biały cukier możesz zastąpić na przykład erytrytolem. Sezamki będą równie pyszne! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania sezamków:
-
Krok 1
Sezam praż na patelni około 5 minut, do zrumienienia sezamu. Odstaw go do przestudzenia. W tym czasie zrób karmel.
-
Krok 2
Do garnka dodaj cukier, cukier z wanilią, wodę i syrop z agawy. Podczas przygotowywania karmelu nie mieszaj go łyżką, tylko w razie potrzeby delikatnie poruszaj garnkiem.
-
Cukier z Wanilią Bourbon [bez glutenu]
Cukier z Wanilią Bourbon bez glutenu od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.
-
Krok 3
Gotuj na średnim ogniu, aż płyn nabierze złoto-karmelowej barwy.
-
Krok 4
Zdejmij garnek z palnika, dodaj sezam. Szybko wymieszaj i przełóż na arkusz papieru do pieczenia.
-
Krok 5
Posyp owocami liofilizowanymi.
-
Krok 6
Połóż drugi arkusz papieru do pieczenia i szybko rozwałkuj. Dzięki temu zabiegowi owoce wtopią się w masę, a Twoje sezamki będą cienkie i równe.
-
Krok 7
Odklej papier do pieczenia.
-
Krok 8
Pozostaw sezamki na około minutę, żeby trochę zastygły i pokrój je na prostokąty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/sezamki-z-owocami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze