Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)


Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to, że zdrowe składniki i pyszny deser idą ze sobą w parze, a Ty, możesz cieszyć się jego smakiem bez wyrzutów sumienia.
Tajemnica tarty tkwi w jej spodzie, który jest bardzo prosty, kakaowy i… nie wymaga pieczenia! 😉 Tartę wypełniam krem na bazie kakao, mleko kokosowego i ponownie daktyli. Jeszcze kilka orzechów laskowych na wierzch i gotowe!
Koniecznie wypróbuj ten przepis! Tarta jest bez jajek, mleka, cukru i mąki więc świetnie sprawdzi się dla osób unikających tych składników w swojej diecie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty czekoladowej:
-
Krok 1
Daktylę zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut żeby napęczniały. Następnie odlej wodę. Tak samo postąp z daktylami, które będą potrzebne do kremu.
-
Krok 2
Do misy malaksera dodaj daktyle, kakao,wiórki kokosowe, olej kokosowy oraz płatki migdałów. Zblenduj do rozdrobnienia składników.
-
Krok 3
Masę przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm i dociskając na spodzie i po bokach - utwórz z niej spód.
Krem do tarty z kakao:
-
Krok 4
Do garnka dodaj napój migdałowy i napój kokosowy. Dodaj kakao, skrobię kukurydzianą, sól oraz kardamon. Dokładnie rozmieszaj trzepaczką i dopiero wtedy zacznij podgrzewać. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
-
Krok 5
Następnie dodaj olej kokosowy i namoczone daktyle.
-
Krok 6
Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
-
Krok 7
Krem rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie. Górę posyp posiekanymi orzeszkami laskowymi. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, żeby masa się ścięła.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze