Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i m膮ki)
Moja wega艅ska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to, 偶e zdrowe sk艂adniki i pyszny deser id膮 ze sob膮 w parze, a Ty, mo偶esz cieszy膰 si臋 jego smakiem bez wyrzutów sumienia.
Tajemnica tarty tkwi w jej spodzie, który jest bardzo prosty, kakaowy i… nie wymaga pieczenia! 馃槈 Tart臋 wype艂nia krem na bazie kakao, mleko kokosowego i ponownie daktyli. Jeszcze kilka orzechów laskowych na wierzch i gotowe!
Tarta czekoladowa na bazie kakao jest bez mleka, cukru, jajek i m膮ki dlatego 艣wietnie sprawdzi si臋 równie偶 dla osób unikaj膮cych tych sk艂adników w swojej diecie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sp贸d do tarty czekoladowej:
-
Krok 1
Daktyle Bakal zalej wrz膮tkiem i odstaw na oko艂o 30 minut 偶eby nap臋cznia艂y. Nast臋pnie odlej wod臋. Tak samo post膮p z daktylami, które b臋d膮 potrzebne do kremu.
-
Krok 2
Do misy malaksera dodaj daktyle, kakao, wiórki kokosowe Bakal, olej kokosowy oraz p艂atki migda艂ów Bakal. Zblenduj do rozdrobnienia sk艂adników.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Migda艂y w p艂atkach s膮 gotowe do u偶ycia od razu po otwarciu opakowania. 艢wietnie sprawdz膮 si臋 do deser贸w i ciast.
-
Krok 3
Mas臋 prze艂ó偶 do formy na tart臋 o 艣rednicy 25 cm i dociskaj膮c na spodzie i po bokach - utwórz z niej spód.
Wega艅ski krem do tarty (bez jajek, mleka, m膮ki i cukru):
-
Krok 4
Do garnka dodaj napój migda艂owy i napój kokosowy. Dodaj kakao, skrobi臋 kukurydzian膮, sól oraz kardamon. Dok艂adnie rozmieszaj trzepaczk膮 i dopiero wtedy zacznij podgrzewa膰. Podgrzewaj na 艣rednim ogniu ca艂y czas mieszaj膮c trzepaczk膮. Gotowa masa powinna mie膰 konsystencj臋 g臋stego budyniu.
-
Kakao ciemne z ziarna kakaowca
Oryginalne, ciemne kakao z ziaren kakaowca. Idealne do ciast, deser贸w, krem贸w i do picia.
-
Krok 5
Nast臋pnie dodaj olej kokosowy i namoczone daktyle.
-
Krok 6
Za pomoc膮 blendera dok艂adnie zmiksuj do uzyskania jednolitego, g艂adkiego kremu.
-
Krok 7
Krem rozprowad藕 na wcze艣niej przygotowanym spodzie. Gór臋 posyp posiekanymi orzeszkami laskowymi. Wstaw do lodówki na oko艂o 3 godziny, 偶eby masa si臋 艣ci臋艂a. Tarta czekoladowa z kakao jest gotowa!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-cukru/tarta-czekoladowa-na-bazie-kakao |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze