Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to, że zdrowe składniki i pyszny deser idą ze sobą w parze, a Ty, możesz cieszyć się jego smakiem bez wyrzutów sumienia.
Tajemnica tarty tkwi w jej spodzie, który jest bardzo prosty, kakaowy i… nie wymaga pieczenia! 😉 Tartę wypełnia krem na bazie kakao, mleko kokosowego i ponownie daktyli. Jeszcze kilka orzechów laskowych na wierzch i gotowe!
Tarta czekoladowa na bazie kakao jest bez mleka, cukru, jajek i mąki dlatego świetnie sprawdzi się również dla osób unikających tych składników w swojej diecie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód do tarty czekoladowej:
-
Krok 1
Daktyle Bakal zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut żeby napęczniały. Następnie odlej wodę. Tak samo postąp z daktylami, które będą potrzebne do kremu.
-
Krok 2
Do misy malaksera dodaj daktyle, kakao, wiórki kokosowe Bakal, olej kokosowy oraz płatki migdałów Bakal. Zblenduj do rozdrobnienia składników.
-
Może się przydać
Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.
-
Krok 3
Masę przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm i dociskając na spodzie i po bokach - utwórz z niej spód.
Wegański krem do tarty (bez jajek, mleka, mąki i cukru):
-
Krok 4
Do garnka dodaj napój migdałowy i napój kokosowy. Dodaj kakao, skrobię kukurydzianą, sól oraz kardamon. Dokładnie rozmieszaj trzepaczką i dopiero wtedy zacznij podgrzewać. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
-
Kakao ciemne z ziarna kakaowca
Oryginalne, ciemne kakao z ziaren kakaowca. Idealne do ciast, deserów, kremów i do picia.
-
Krok 5
Następnie dodaj olej kokosowy i namoczone daktyle.
-
Krok 6
Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
-
Krok 7
Krem rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie. Górę posyp posiekanymi orzeszkami laskowymi. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, żeby masa się ścięła. Tarta czekoladowa z kakao jest gotowa!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-cukru/tarta-czekoladowa-na-bazie-kakao |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze