1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.86/5 7 ocen

Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to, że zdrowe składniki i pyszny deser idą ze sobą w parze, a Ty, możesz cieszyć się jego smakiem bez wyrzutów sumienia.

Tajemnica tarty tkwi w jej spodzie, który jest bardzo prosty, kakaowy i… nie wymaga pieczenia! 😉 Tartę wypełnia krem na bazie kakao, mleko kokosowego i ponownie daktyli. Jeszcze kilka orzechów laskowych na wierzch i gotowe! 

Tarta czekoladowa na bazie kakao jest bez mleka, cukru, jajek i mąki dlatego świetnie sprawdzi się również dla osób unikających tych składników w swojej diecie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do tarty czekoladowej:

  • Krok 1

    Daktyle Bakal zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut żeby napęczniały. Następnie odlej wodę. Tak samo postąp z daktylami, które będą potrzebne do kremu.

    Zalane wrzątkiem daktyle.
  • Krok 2

    Do misy malaksera dodaj daktyle, kakao, wiórki kokosowe Bakal, olej kokosowy oraz płatki migdałów Bakal. Zblenduj do rozdrobnienia składników.

    Blender ręczny firmy Bosch z malakserem,w którym znajdują się składniki na spód bez pieczenia.
  • Może się przydać

    Migdały w płatkach są gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Świetnie sprawdzą się do deserów i ciast.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Masę przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm i dociskając na spodzie i po bokach - utwórz z niej spód.

    Wegański kakaowy spód na tartę bez pieczenia.

Wegański krem do tarty (bez jajek, mleka, mąki i cukru):

  • Krok 4

    Do garnka dodaj napój migdałowy i napój kokosowy. Dodaj kakao, skrobię kukurydzianą, sól oraz kardamon. Dokładnie rozmieszaj trzepaczką i dopiero wtedy zacznij podgrzewać. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

    W garnku napój migdałowy z napojem kokosowym. Obok Ciemne Kakao Dr. Oetkera, skrobia kukurydziana, sól oraz kardamon.
  • Kakao ciemne z ziarna kakaowca

    Oryginalne, ciemne kakao z ziaren kakaowca. Idealne do ciast, deserów, kremów i do picia.

    Kakao ciemne z ziarna kakaowca
  • Krok 5

    Następnie dodaj olej kokosowy i namoczone daktyle.

    Czekoladowy krem w garnku, z dodatkiem daktyli i oleju kokosowego na kuchence 2-palnikowej firmy Bosch.
  • Krok 6

    Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.

    Gotowy krem czekoladowy w garnku.
  • Krok 7

    Krem rozprowadź na wcześniej przygotowanym spodzie. Górę posyp posiekanymi orzeszkami laskowymi. Wstaw do lodówki na około 3 godziny, żeby masa się ścięła. Tarta czekoladowa z kakao jest gotowa!

    Gotowa tarta czekoladowa na bazie kakao z dodatkiem orzechów laskowych.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-cukru/tarta-czekoladowa-na-bazie-kakao

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej