Bez cukru

Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym

Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym

  • 00:40
  • 4
  • Łatwy
00:40
4
Łatwy

Wegańska kokosowa panna cotta z sosem malinowym to lekka propozycja na sierpniowy dzień. Moja dzisiejsza wegańska wersja popularnego włoskiego przysmaku to połączenie kokosa z delikatnie kwaśnym sosem malinowym. W deserze zamiast żelatyny użyłam agaru – wegetariańskiej substancji żelującej, którą w odróżnieniu od żelatyny należy dodać do płynu i doprowadzić do wrzenia. Agar ma inną konsystencję, niż żelatyna. Po zastygnięciu deser jest bardziej kruchy i twardy. Aby temu zapobiec do masy dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu panna cotta staje się bardziej miękka. 😊 Ja swoją panna cottę udekorowałam świeżymi malinami i oprószyłam płatkami migdałów. A jaka jest Twoja ulubiona wersja? 😊

Składniki

Kokosowa panna cotta:
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 30 g syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki agaru (1,5 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5g)
Sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 15 g syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (3 g)
Do dekoracji:
  • świeże maliny
  • płatki migdalów
Składniki
Kokosowa panna cotta:
  • 1 Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 30 g syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki agaru (1,5 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5g)
Sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 15 g syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (3 g)
Do dekoracji:
  • świeże maliny
  • płatki migdalów
Zobacz ten przepis na ws.pl
Bez cukru ->

Przepisy z kategorii Bez cukru

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna