Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)
Ryż z jabłkami to danie w stylu „coś pysznego zrobione praktycznie z niczego”, a w dodatku w tej wersji jest ono całkowicie wegańskie. 🌿🍚🍎
Czasami masz wrażenie, że Twoja lodówka świeci pustkami? A może ugotowałeś zbyt dużą ilość ryżu i szukasz sposobu na jego wykorzystanie? Spokojnie! Załatwimy to! 😍 W kuchennych szafkach zawsze znajdą się składniki pomocne w przygotowaniu ryżu z dodatkiem cynamonu i jabłek. 🍏🍚Warto wzbogacić jego smak także aromatem pasty waniliowej o intensywnym i esencjonalnym smaku.
Przygotowałam dla Was też wersję tradycyjną ryżu z jabłkami 🍚
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Gotowanie ryżu:
-
Krok 1
Do garnka przelej napój sojowy. Dodaj ryż jaśminowy, cukier trzcinowy, pastę waniliową i szczyptę soli.
-
Aromatyczna pasta waniliowa
Poszukujesz prawdziwego smaku i aromatu wanilii? Wypróbuj Ekologicznej Pasty waniliowej z ziarnami wanilii prosto z Australii.
-
Krok 2
Gotuj przez około 20 minut na średniej mocy palnika, do ugotowania ryżu.
Jabłka do ryżu:
-
Krok 3
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
-
Krok 4
Do startych jabłek dodaj cynamon, cukier trzcinowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ryżu zapiekanego z jabłkami:
-
Krok 5
Spód formy o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj odrobiną oleju kokosowego. Pamiętaj, że zamiast formy, możesz też użyć naczynia żaroodpornego. Połowę ryżu rozłóż na dnie formy. Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 6
Na ryż, rozłóż przygotowane wcześniej jabłka i dobrze wyrównaj. Następnie nałóż kolejną porcję ryżu.
-
Krok 7
Jogurt wymieszaj z pastą z wanilii.
-
Krok 8
Rozsmaruj go na wierzchu.
-
Krok 9
Posyp jogurt płatkami migdałów i piecz przez około 50 minut. Upieczony ryż podawaj od razu lub zostaw do przestudzenia.
* W zależności od ryżu, czasami należy dodać trochę więcej płynu do gotowania.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-laktozy/ryz-zapiekany-z-jablkami-bez-mleka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze