Dekorowanie pierniczków posypką

Dekorowanie pierniczków posypką

Opublikowano:

Wielu z Was na pewno zadaje sobie pytanie jak udekorować pierniczki świąteczne. W tej poradzie zobaczycie jak utworzyć piękny wzór na pierniczkach z lukru, posypek czy perełek.

Składniki
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 2 Lukry klasyczne Dr. Oetker (1 lukier po podgrzaniu zabarwić na czerwono)
  • 1 Lukier gotowy zielony Dr. Oetker
  • 1 Barwnik czerwony Dr. Oetker (około 3/4 opakowania na 100 g)
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker
Potrzebne narzędzia:
  • Tylka z okrągłym otworem o średnicy około 5-6 mm do wycinania otworów w pierniczkach (można użyć słomki do napojów)
  • Tylka z małym okrągłym otworem (do konturów i wąskich pasków z lukru)
  • Woreczki do dekorowania
  • Pęseta

Sposób przygotowania

Krok 1

Do miski wsypałam zawartość opakowania pierniczków, dodałam masło i jajko. Zagniotłam całość na gładkie ciasto, uformowałam z niego kulę, którą owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm, po czym zabrałam się za wycinanie pierniczków. Dziurki na wstążkę wycinałam tylką z okrągłą końcówką (około 6 mm). Można też wycinać otwory za pomocą słomki do napojów.

Krok 3

Pierniczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudziłam je na kratce, zanim zabrałam się za najprzyjemniejszą część tej zabawy, czyli dekorowanie.

Krok 4

Przygotowałam dla Was takie kształty i dekoracje, które widać na zdjęciach. Mogą posłużyć Wam jako inspiracje do własnych dekoracji. Poniżej garść porad, jak zrobić tego rodzaju dekoracje.

Porady:

Jeśli nie masz woreczków i tyle możesz zrobic rożej z papieru do pieczenia i dekorowania minimalnie ścinając jego koniec tak, aby lukier nie wylewał się zbyt mocno. Natomiast jeżeli masz woreczki, lecz brakuje Ci tyle, wystarczy podobnie postąpić z woreczkiem. 

Dla większej wygody podczas dekorowania, możemy wykorzystać kawałek papieru do pieczenia. Wytnij z papieru kwadrat o wymiarach 10 x 10 cm, połóż na nim ciastko i w czasie dekorowania możesz łatwo i wygodnie nim obracać bez jego dotykania (w ten sposób unikniesz przypadkowego dotknięcia morkego lukru).

Jeżeli pierniczki chcesz w całości pokryc lukrem, nalezy w pierwszej kolejności wykonać obrys, a dopiero później wylac lukier. W ten sposób dokładnie pokryjesz ciastko lukrem, który nie bedzie spływał z pierniczów.

Pierniczki dekoruj posypkami, gdy lukier jest świeży i nie zdążył wyschnąć. Najlepiej dekorowac każde ciastko po kolei, wylewając na nie lukier, a następnie od razy obsypując je posypką.

Na ciastko wysyp grubą warstwę i lekko dociśnij do lukru. 

Składniki
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 2 Lukry klasyczne Dr. Oetker (1 lukier po podgrzaniu zabarwić na czerwono)
  • 1 Lukier gotowy zielony Dr. Oetker
  • 1 Barwnik czerwony Dr. Oetker (około 3/4 opakowania na 100 g)
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker
Potrzebne narzędzia:
  • Tylka z okrągłym otworem o średnicy około 5-6 mm do wycinania otworów w pierniczkach (można użyć słomki do napojów)
  • Tylka z małym okrągłym otworem (do konturów i wąskich pasków z lukru)
  • Woreczki do dekorowania
  • Pęseta
Zobacz tę poradę na ws.pl
Dekorowanie pierniczków posypką ->

Przepisy powiązane z poradą