1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Dekorowanie pierniczków posypką

Dekorowanie pierniczków posypką

Wielu z Was na pewno zadaje sobie pytanie jak udekorować pierniczki świąteczne. W tej poradzie zobaczycie jak utworzyć piękny wzór na pierniczkach z lukru, posypek czy perełek.


Sposób przygotowania

  • Krok 1

    Do miski wsypałam zawartość opakowania pierniczków, dodałam masło i jajko. Zagniotłam całość na gładkie ciasto, uformowałam z niego kulę, którą owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  • Krok 2

    Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość około 2-3 mm, po czym zabrałam się za wycinanie pierniczków. Dziurki na wstążkę wycinałam tylką z okrągłą końcówką (około 6 mm). Można też wycinać otwory za pomocą słomki do napojów.

  • Krok 3

    Pierniczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudziłam je na kratce, zanim zabrałam się za najprzyjemniejszą część tej zabawy, czyli dekorowanie.

  • Krok 4

    Przygotowałam dla Was takie kształty i dekoracje, które widać na zdjęciach. Mogą posłużyć Wam jako inspiracje do własnych dekoracji. Poniżej garść porad, jak zrobić tego rodzaju dekoracje.


Porady:


Jeśli nie masz woreczków i tylek możesz zrobic rożek z papieru do pieczenia i dekorowania minimalnie ścinając jego koniec tak, aby lukier nie wylewał się zbyt mocno. Natomiast jeżeli masz woreczki, lecz brakuje Ci tylek, wystarczy podobnie postąpić z woreczkiem. 


Dla większej wygody podczas dekorowania, możemy wykorzystać kawałek papieru do pieczenia. Wytnij z papieru kwadrat o wymiarach 10 x 10 cm, połóż na nim ciastko i w czasie dekorowania możesz łatwo i wygodnie nim obracać bez jego dotykania (w ten sposób unikniesz przypadkowego dotknięcia morkego lukru).


Jeżeli pierniczki chcesz w całości pokryc lukrem, nalezy w pierwszej kolejności wykonać obrys, a dopiero później wylać lukier. W ten sposób dokładnie pokryjesz ciastko lukrem, który nie bedzie spływał z pierniczów.


Pierniczki dekoruj posypkami, gdy lukier jest świeży i nie zdążył wyschnąć. Najlepiej dekorować każde ciastko po kolei, wylewając na nie lukier, a następnie od razu obsypując je posypką.


Na ciastko wysyp grubą warstwę i lekko dociśnij do lukru. 


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej