Jak udekorować pierniczki świąteczne?

Lukrowane na biało pierniczki świąteczne z czerwonym wzorkiem.

Jak udekorować pierniczki świąteczne?

Wykonane od serca pierniczki mogą stać się wyjątkowym prezentem dla najbliższych, piękną dekoracją stołu czy choinki. 

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • Dowolne kolorowe posypki
  • Dowolne lukry gotowe
  • Lukier klasyczny biały Dr. Oetker
  • Pisaki cukrowe Dr. Oetker
  • 1 Barwnik czerwony Dr. Oetker
Potrzebne narzędzia:
  • Tylka z okrągłym otworem o średnicy około 5-6 mm (do wycinania otworów w pierniczkach)
  • Woreczki do dekorowania
  • Tylka z małym okrągłym otworem (do konturów i wąskich pasków z lukru)
  • Wykałaczki (dekorowanie „na mokro”)
  • Pęseta (do precyzyjnego układania, ale nie jest konieczna)
  • Wąski pędzelek

Przygotowanie pierniczków:

Krok 1

Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażarki.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm, po czym przygotuj się do wycinania pierniczków. Dziurki na wstążkę wytnij tylką z okrągłą końcówką (około 6 mm). Możesz też wyciąć otwory słomką do napojów.

Krok 3

Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce. Teraz możesz zabrać się za najprzyjemniejszą część tej zabawy, czyli dekorowanie.

Porady:

Jeśli nie masz woreczków i tyle możesz zrobic rożej z papieru do pieczenia i dekorowania minimalnie ścinając jego koniec tak, aby lukier nie wylewał się zbyt mocno. Natomiast jeżeli masz woreczki, lecz brakuje Ci tyle, wystarczy podobnie postąpić z woreczkiem. 

Dla większej wygody podczas dekorowania, możemy wykorzystać kawałek papieru do pieczenia. Wytnij z papieru kwadrat o wymiarach 10 x 10 cm, połóż na nim ciastko i w czasie dekorowania możesz łatwo i wygodnie nim obracać bez jego dotykania (w ten sposób unikniesz przypadkowego dotknięcia morkego lukru).

Jeżeli pierniczki chcesz w całości pokryć lukrem, należy w pierwszej kolejności wykonać obrys, a dopiero później wylac lukier. W ten sposób dokładnie pokryjesz ciastko lukrem, który nie bedzie spływał z pierniczów.

Posypki do dekoracji najlepiej przyczepiać, gdy lukier na ciastku jest jeszcze świeży i nie zdążył wyschnąć. Wówczas masz pewność, że ozdoby mocno przykleją się do lukru. Dekoracje możesz również przykleić do ciastka za pomocą lukru klasycznego lub domowego oraz pisaka cukrowego.

Dekoracje "na mokro" - (koła z serduszkami) to malowanie lukrem na lukrze wzorów, gdy jest on zupełnie świezy. Przydatnym narzędziem, które sprawdzi się w tej metodzie dekoracji będzie wykałaczka. Na warstwe lukru jednego koloru wyciskamy kropelki, kółka lub paski i za pomoca wykałaczek modelujemy wzór. Aby zrobić serduszko na lukrze, wystarczy wycisnąć w odstepach kropki uzywając do tego np. czerwonego lukru na białym lukrze, a następnie wykałaczką przeciągać wzdłuż przez środek kropki.

Dekoracje "koronkowe" - (serduszka z kwiatkami) - za pomocą pisaków cukrowych i cienkiego pędzelka można wyczarować wyjątkowe dekoracje przypominające koronki. Wystarczy narysować pisakiem cukrowym kontur np. kwiatka, a za pomocą pędzelka rozmazać pisak do wewnątrz.

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • Dowolne kolorowe posypki
  • Dowolne lukry gotowe
  • Lukier klasyczny biały Dr. Oetker
  • Pisaki cukrowe Dr. Oetker
  • 1 Barwnik czerwony Dr. Oetker
Potrzebne narzędzia:
  • Tylka z okrągłym otworem o średnicy około 5-6 mm (do wycinania otworów w pierniczkach)
  • Woreczki do dekorowania
  • Tylka z małym okrągłym otworem (do konturów i wąskich pasków z lukru)
  • Wykałaczki (dekorowanie „na mokro”)
  • Pęseta (do precyzyjnego układania, ale nie jest konieczna)
  • Wąski pędzelek
Jak udekorować pierniczki świąteczne? ->

Przepisy powiązane z poradą