1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

Zastanawiasz się jak udekorować pierniczki na Święta? Kolejna porcja pomysłów, jak można wykorzystać masę cukrową do wykonania precyzyjnych i efektownych dekoracji na pierniczkach. 


Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm. Teraz możesz rozpocząć wycinanie pierniczków. Otwory na wstążkę wytnij tylką z okrągłą końcówką (6 mm), możesz też użyć słomki do napojów. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175° C przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce, zanim przejdziesz do dekorowania.

  • Krok 2

    Lukier domowy tradycyjny połącz z trzema łyżeczkami gorącej wody i intensywnie mieszaj. Za pomocą lukru, przyklejaj masę cukrową do naszych pierniczków.

  • Krok 3

    Masę cukrową do dekorowania rozwałkuj na cienki placek (najlepiej urwij mniejszy kawałek masy, a resztę w tym czasie przechowuj szczelnie owiniętą folią) i wycinaj foremkami w te same kształty co ciastka, do których będą przyczepione.

  • Krok 4

    Pierniczek posmaruj cieniutką warstwą lukru i delikatnie przyklej nasze dekoracje.

  • Krok 5

    Można również zrobić pierniczki ażurowe, wycinając w ciastkach i w masie dodatkowy otwór w kształcie mniejszej śnieżynki lub w innym mniejszym kształcie w zależności od foremek, którymi dysponujemy.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej