1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

Pierniczki udekorowane masą cukrową
Pierniczki udekorowane masą cukrową
Zaktualizowano:

Zastanawiasz się jak udekorować pierniczki na Święta? Kolejna porcja pomysłów, jak można wykorzystać masę cukrową do wykonania precyzyjnych i efektownych dekoracji na pierniczkach. 


Sposób przygotowania:

  • Krok 1

    Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm. Teraz możesz rozpocząć wycinanie pierniczków. Otwory na wstążkę wytnij tylką z okrągłą końcówką (6 mm), możesz też użyć słomki do napojów. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175° C przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce, zanim przejdziesz do dekorowania.

  • Krok 2

    Lukier domowy tradycyjny połącz z trzema łyżeczkami gorącej wody i intensywnie mieszaj. Za pomocą lukru, przyklejaj masę cukrową do naszych pierniczków.

  • Krok 3

    Masę cukrową do dekorowania rozwałkuj na cienki placek (najlepiej urwij mniejszy kawałek masy, a resztę w tym czasie przechowuj szczelnie owiniętą folią) i wycinaj foremkami w te same kształty co ciastka, do których będą przyczepione.

  • Krok 4

    Pierniczek posmaruj cieniutką warstwą lukru i delikatnie przyklej nasze dekoracje.

  • Krok 5

    Można również zrobić pierniczki ażurowe, wycinając w ciastkach i w masie dodatkowy otwór w kształcie mniejszej śnieżynki lub w innym mniejszym kształcie w zależności od foremek, którymi dysponujemy.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-udekorowac-pierniczki-masa-cukrowa

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej