Zastanawiasz się jak udekorować pierniczki na Święta? Kolejna porcja pomysłów, jak można wykorzystać masę cukrową do wykonania precyzyjnych i efektownych dekoracji na pierniczkach.
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm. Teraz możesz rozpocząć wycinanie pierniczków. Otwory na wstążkę wytnij tylką z okrągłą końcówką (6 mm), możesz też użyć słomki do napojów. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175° C przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce, zanim przejdziesz do dekorowania.
-
Krok 2
Lukier domowy tradycyjny połącz z trzema łyżeczkami gorącej wody i intensywnie mieszaj. Za pomocą lukru, przyklejaj masę cukrową do naszych pierniczków.
-
Krok 3
Masę cukrową do dekorowania rozwałkuj na cienki placek (najlepiej urwij mniejszy kawałek masy, a resztę w tym czasie przechowuj szczelnie owiniętą folią) i wycinaj foremkami w te same kształty co ciastka, do których będą przyczepione.
-
Krok 4
Pierniczek posmaruj cieniutką warstwą lukru i delikatnie przyklej nasze dekoracje.
-
Krok 5
Można również zrobić pierniczki ażurowe, wycinając w ciastkach i w masie dodatkowy otwór w kształcie mniejszej śnieżynki lub w innym mniejszym kształcie w zależności od foremek, którymi dysponujemy.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-udekorowac-pierniczki-masa-cukrowa |
Komentarze