Pierniczki - trudno bez nich wyobrazić sobie Święta. Udekorowane, w różnych kształtach i kolorach wyglądają pięknie na bożonarodzeniowym stole i na choince. Najczęściej przygotowujemy je już na kilka tygodni przed Świętami. Jak je przechowywać, żeby były miękkie i zachowały swój aromat?
Przechowywanie pierniczków
Upieczone pierniczki pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na kratce do studzenia ciasta. Bożonarodzeniowe ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce. Jeżeli chcesz, żeby pierniczki były bardziej miękkie i delikatne włóż do puszki:
- skórkę pomarańczy
- pół jabłka, bądź kromkę chleba
Pamiętaj, aby wymieniać je co dwa dni, żeby nie dopuścić do powstania pleśni!
Jak przechowywać udekorowane pierniczki?
Udekorowane pierniczki podobnie jak nieudekorowane należy przechowywac w szczelnie zamkniętej puszce. Lukier, którym są pokryte ciasteczka bożonarodzeniowe chłonie wilgoć dzięki czemu nie ma potrzeby, żeby wkładać do puszki skórkę pomarańczy, jabłko czy kromkę chleba.
O czym należy pamiętać?
Pierniczki, ciasto miodowe i ciasteczka anyżowe powinny być zawsze przechowywane oddzielnie od innych ciast i ciasteczek, ponieważ przyprawy w nich zawarte powodują, że inne ciasteczka wchłaniają ich aromat i tracą swój smak.
Zobacz również:
Jak udekorować pierniczki świąteczne?
Dekorowanie pierniczków masą cukrową
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przechowywac-pierniczki |
Komentarze