Słodka, maślana i chrupiąca stanowi idealne zwieńczenie wielu ciast. Jest nieodłącznym elementem drożdżowych wypieków, ale równie dobrze czuje się i prezentuje w towarzystwie serników, kruchych ciast z owocami, a nawet muffinek czy słodkich bułeczek.
Przeczytaj jak zrobić idealną kruszonkę i jakie alternatywne wersje tego klasyka można łatwo i szybko przygotować? Poznaj sprawdzony przepis i praktyczne porady.
Kruszonka do ciasta - Podstawowy przepis
Najbardziej powszechna wersja proporcji na kruszonkę do ciasta zakłada stosunek 2:1:1 – czyli na każde 100g mąki przypada 50g cukru i 50g masła.
Oczywiście proporcje składników można dowolnie zmieniać, w zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć – mniej lub bardziej słodka, mocno maślana czy raczej sucha. Warto dodać odrobinę soli, aby zbalansować słodycz z cukru.
Kruszonka - Sposób przygotowania
-
Jak przygotować kruszonkę?
Wszystkie składniki umieść w misce lub na stolnicy (masło można pokroić w kostkę) i szybko rozetrzyj między palcami. Możesz również użyć noża, siekając wszystkie składniki razem do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonką przykryj Twoje ciasto i upiecz w piekarniku zgodnie z czasem podanym w przepisie do wypieku.
-
Dwie szkoły przygotowania kruszonki do ciasta
Istnieją dwie szkoły podstawowego przepisu na kruszonkę. Pierwsza zakłada, że masło powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Druga wersja to kruszonka na bazie rozpuszczonego masła. My polecamy wersję „na zimno” – kruszonka po upieczeniu jest bardziej zwarta i chrupiąca, tworząc wyraźne kuleczki słodkiego, maślanego ciasta. Zamiast drobnego cukru warto użyć tego o nieco grubszej rafinadzie, co zdecydowanie wpłynie również na chrupkość kruszonki.
Jak zrobić kruszonkę na ciasto w nieco innej wersji?
Co prawda jest to mało prawdopodobne, ale jeśli znudzi Ci się klasyczna kruszonka, zawsze możesz stworzyć jej inną, równie smaczną wersję. Dodatek cynamonu, kakao, wanilii czy kardamonu to świetny pomysł, aby nieco urozmaicić dobrze znany już smak klasycznej kruszonki i zaskoczyć bliskich nową recepturą.
Równie śmiało możesz eksperymentować z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi, otrębami lub ulubionymi orzechami – starte, zmielone lub posiekane stanowią nie tylko dodatkowy walor smakowy, ale dodadzą Twoim wypiekom również wartości odżywczych. Taka zdrowsza wersja kruszonki idealnie sprawdzi się jako śniadaniowy dodatek do pieczonej owsianki!
-
Przepis na kruszonkę w wersji wegańskiej
Wersja wegańska? Nie ma problemu! Masło z powodzeniem zamienisz na tłuszcz roślinny – my polecamy olej kokosowy. Dokładne proporcje na roślinną kruszonkę znajdziesz w przepisie na wegańskie muffinki z bananem i kruszonką – są naprawdę pyszne!
Uniwersalność kruszonki polega właśnie na tym, że możesz wykorzystać ją do większości pieczonych ciast i deserów, zmieniając jej smak ulubionymi dodatkami, które aktualnie masz pod ręką.
-
Przepis na kruszonkę z orzechami
Chrupiąca, maślana, orzechowa. Idealna do szarlotki, ciasta brzoskwiniowego czy do crumble z owocami. Zobacz jak przygotować taką kruszonkę w przepisie na ciasto brzoskwiniowe.
-
Przepis na kruszonkę z cynamonem
Będzie się świetnie komponować z dyniowym lub jabłkowym ciastem drożdżowym.
Proporcje na kruszonkę z orzechami znajdziesz w przepisie na dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką.
A teraz pora przejść do działania! Poniżej kilka przepisów na pyszne wypieki i desery z wykorzystaniem kruszonki:
Ciasta drożdżowe z kruszonką
Pierwszym ciastem, które przychodzi na myśl w zestawieniu z kruszonką jest klasyczne ciasto drożdżowe. Pulchne, pachnące masłem, lekko przypieczone. Świetnie komponuje się z praktycznie każdymi owocami i smakuje chyba każdemu, kto się na nie skusi. Polecamy je szczególnie w towarzystwie kubka mleka lub słodkiego kakao!
✔️ Zobacz przepis na drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką
✔️ Zobacz przepis na dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką
Szarlotka i inne kruche ciasta z kruszonką
Połączenie znane i lubiane – delikatne, kruche ciasto, owocowe nadzienie i posypka z kruszonki. Przepisów na szarlotkę i inne kruche placki z owocami jest tyle, ile gospodyń domowych. Ich zdecydowaną zaletą jest to, że zawsze się udają i są szybkie w przygotowaniu. Skorzystaj z naszych propozycji na kruche ciasta pod pierzynką z kruszonki!
✔️ Zobacz przepis na szarlotkę z kruszonką
✔️ Zobacz przepis na szarlotkę z brzoskwiniami i bezą
✔️ Zobacz przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką
✔️ Zobacz przepis na Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką
Ucierane ciasta z owocami i kruszonką
Wilgotne, mocno owocowe i pachnące latem! Ucierane ciasta to świetny pomysł na podwieczorek. Często dodaje się do nich maślankę lub jogurt, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Możesz je przygotować dodając dowolne owoce, koniecznie posypując solidną porcją kruszonki.
✔️ Zobacz przepis na ciasto brzoskwiniowe z karmelową kruszonką
✔️ Zobacz przepis na jogurtowe ciasto z kruszonką
✔️ Zobacz przepis na ciasto serowe z porzeczkami i kruszonką
Owoce pod kruszonką
Tym razem nie ciasto, a propozycja deseru lub śniadania na słodko. Popularne angielskie crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Idealna opcja dla tych, którzy wciąż się spieszą – owoce pod kruszonką można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Nasze propozycje to dwie wersje – bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem oraz crumble z budyniem czekoladowym i śliwkami.
✔️ Zobacz przepis na Zapiekany budyń czekoladowy ze śliwkami i kruszonką
✔️ Zobacz przepis na Crumble bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/kruszonka-do-ciasta-jak-ja-zrobic |
Komentarze