1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański tort zimowy

Wegański tort zimowy

Wegański tort zimowy bez laktozy z lizakami bezowymi na białej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Wegański tort zimowy bez laktozy z lizakami bezowymi na białej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Urodziny najmłodszego członka rodziny to wydarzenie zasługujące na wyjątkową oprawę. Wasz maluch będzie wniebowzięty, zdmuchując świeczki na torcie, w którego przygotowanie włożyliście tyyyyle serca! ❤️ Mój wegański tort zimowy utrzymałam w biało-błękitnej tonacji zainspirowanej bajką „Kraina Lodu”. 😊 Jego sekret? Krem z kokosowej śmietanki + bezowe lizaki ze śnieżynkami. ❄️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na wegański tort zimowy:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.

    Mąka pszenna i cukier w miseczkach, obok opakowanie proszku do pieczenia dr. oetkera
  • Krok 3

    Napój sojowy wymieszaj z sodą oczyszczoną, octem i olejem.

    napój sojowy, ocet i olej w miseczkach, obok opakowanie sody oczyszczonej dr. oetkera
  • Krok 4

    Składniki suche zmiksuj z mokrymi.

    Zmiksowane w misce ciasto na tort zimowy wegański bez laktozy.
  • Krok 5

    Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut.

    ciasto na tort zimowy w tortownicy przed upieczeniem
  • Krok 6

    Upieczone ciasto odstaw na kratkę do wystudzenia.

    Upieczone ciasto na wegański tort zimowy w tortownicy na kratce do studzenia
  • Krok 7

    Po 10 minutach delikatnie usuń formę i odwróć ciasto do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ewentualne nierówności odkrój nożem.

    Upieczone ciasto na wegański tort zimowy wyjęte z tortownicy na papier do pieczenia.
  • Krok 8

    Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty.

    Wystudzone ciasto na tort zimowy przekrojone na 3 blaty na okrągłej drewnianej desce, obok duży nóż

Krem kokosowy:

  • Krok 9

    Ubij schłodzoną śmietankę kokosową. Pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem i ubijaj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji.

    Ubita z cukrem pudrem i śmietan-fixem śmietanka kokosowa w misce.
  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej! 💙

    Śmietan-fix Dr. Oetker
  • Krok 10

    Częścią kremu przełóż blaty ciasta.

    Część kremu kokosowego, wyłożona na blat ciasta.
  • Krok 11

    Pozostały krem wykorzystaj na pokrycie boków i wierzchu tortu. Tak przygotowany tort odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).

    Obłożony kremem kokosowym tort zimowy.

Dekoracja:

  • Krok 12

    Przed podaniem udekoruj tort lizakami bezowymi z aquafaby, pokruszonymi bezami oraz cukrowymi śnieżynkami.

    Pamiętaj, aby położyć dekorację bezpośrednio przed podaniem, gdyż bezy zaczną chłonąć wilgoć z kremu i mogą się rozpuścić.

    Tort obłożony kremem kokosowym i niebieskie dekoracje bezowe na blaszce z papierem do pieczenia.

Porada:

⭐ Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce przez minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka łatwiej oddzieli się od reszty mleka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-tort-zimowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej