Jest coś niezwykłego w sezonowych składnikach. Może to dlatego, że musimy czekać na nie miesiącami, żeby móc je w końcu użyć. Może to dlatego, że dobrze nam się kojarzą. Jedną z głównych, jesiennych atrakcji - nie tylko na Halloween - są dynie o różnych kształtach i kolorach.
Jak myślisz… czy dynia to owoc?
Dynia jest owocem czy może warzywem? Opinie różnią się w zależności od tego kogo pytasz i jakiej definicji używasz. W życiu codziennym często nazywane są warzywami ze względu na ich mało słodki smak i warunki wzrostu. Pod względem botanicznym są to jednak owoce, ponieważ rozwijają się z kwiatów i zawierają nasiona. Zastanawiacie się pewnie – jakie to ma znaczenie? A ma! ;) Nazwanie dyni owocem daje nam zupełnie nową, często zapominaną możliwość – dynie nie muszą być podawane tylko i wyłącznie w wytrwanych potrawach! Ich papkowata konsystencja i delikatny smak sprawiają, że są idealnym towarzyszem w przygotowywaniu jesiennych wypieków.
Ten wyjątkowy czas w ciągu roku - sezon na dynię
Kawiarnie ze swoją dyniową kawą latte co roku przypominają nam jesienią, że znów nadszedł sezon na dynię. Pierwsze dynie wypełniają supermarkety i targi pięknymi kolorami już pod koniec lipca lub sierpnia, osiągając maksimum we wrześniu i październiku aż nadejdą mrozy. Zwłaszcza na początku sezonu prosty test może pomóc ustalić, czy dynia jest dojrzała. Wystarczy postukać w skórkę z dyni. Jeśli usłyszysz pusty dźwięk, będziesz wiedzieć, że są dobre.
Dynie zachwycają nas wyjątkowym, ale łagodnym smakiem. Skórka jest zazwyczaj twarda, ale jadalna, podczas gdy jej wewnętrzne części są bardziej miękkie i łatwe do przyrządzenia. Wiele nasion, na przykład nasiona dyni Hokkaido, można upiec i wykorzystać jako dodatek do sałatki lub zwykłą przekąskę. Dynie często kończą w zupach kremach lub na werandzie ze strasznymi twarzami i nawet nie widzą naszych talerzy ;) Nie tak często myślimy o tym „pomarańczowym cudzie” jako o pysznym składniku w wypiekach (z wyjątkiem klasycznego ciasta dyniowego). W tym artykule chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące zastosowania dyni również w słodkich przepisach.
Ulubieniec wszechczasów - dynia Hokkaido
Dynia Hokkaido podbiła serca wielu supermarketów na całym świecie, więc czasami zapominamy, że jej nazwa pochodzi od wyspy na północy Japonii. Jest to najbardziej znany typ dyni dlatego można znaleźć wiele przepisów z jej wykorzystaniem. Jej skórka jest zazwyczaj jasnopomarańczowa lub lekko zielona, a miąższ pomarańczowy z płaskimi pestkami. Pomimo tego, że skórka z dyni wydaje się być dość gruba i twarda to może być ona wykorzystywana w większości przepisów. Upewnijcie się, że Wasze dynie pochodzą z ekologicznej uprawy lub umyjcie je dokładnie przed użyciem, ponieważ mogły być nawożone pestycydami.
Dynia Hokkaido może być używana jako polewa do ciasta, na przykład w klasycznym cieście dyniowym albo może zostać starta bezpośrednio do ciasta. Uważajcie, żeby się nie skaleczyć podczas ścierania dyni na tarce - jej skórka jest dość gruba. Jeśli zdecydujecie się na podstawowe ciasto z dynią, Hokkaido będzie pasować idealnie. Wystarczy skarmelizować ją na patelni z brązowym cukrem. Taki zabieg wydobędzie z dyni jej naturalny smak. Jeżeli to nie wystarcza, przyprawa do dyni „doprawi” każde jesienne, dyniowe ciasto począwszy od sierpnia aż do listopada.
Gwiazda wśród dyń – dynia piżmowa (odmiana Butternut)
Mniej znana od dyni Hokkaido, ale wciąż popularna w lokalnym sklepie spożywczym. Ma jasnopomarańczowy kolor, cienką, ale twardą skórę i ku zaskoczeniu maślany smak. Ze swoim gruszkowym kształtem i wyraźnym smakiem różni się od dyni Hokkaido. Niemniej jednak dynię piżmową można użyć zarówno do przygotowania polewy jak i dodawać ją do ciasta. Tę odmianę dyni warto obierać, ponieważ jej skórka jest dość twarda i może wystarczająco nie zmięknąć podczas gotowania.
Dynia Muscat de Provence czyli prowansalska
Książki kucharskie i strony internetowe są przepełnione przepisami z dodatkiem dyni Hokkaido i dyni piżmowej. Inne odmiany dyń są często pomijane, a warto ich wypróbować! Przykładowo dynia prowansalska świetnie sprawdzi się w przepisach na proste ciasto dyniowe pod warunkiem, że zdejmiemy z niej skórkę, która jest grubsza niż w przypadku innych dyń. Co więcej, dynia Muscat nada wypiekom intensywnego smaku.
Dynia prawie jak spagetti!
Z dynią makaronową również możecie przeżyć kulinarną przygodę. Chcąc ugotować tę wyjątkową dynię, należy najpierw nakłuć jej skórkę widelcem. Następnie należy dynie ugotować w gorącej wodzie, żeby zmiękła. Efekt zaskakujący – długie paski dyni, które wyglądają jak spagetti! Zachwycą nawet bardzo wymagających gości.
Kilka tricków - jak wykorzystać dynię, która jest ogromna?
Niektóre dynie są dość duże, a wiele przepisów nie wymaga wykorzystania jej całej. Nie pozwól, aby to Cię powstrzymało przed eksperymentowaniem w kuchni! Możesz ją np. pokroić w cienkie plastry, dodać inne warzywa, posypać mieszanką przypraw i oliwą. Kiedy piekarnik wciąż jest gorący po przygotowywaniu dyniowego ciasta, taką witaminową mieszankę możesz upiec od razu. Efekt będzie zdrowy i pyszny! Jeśli macie już w głowie kolejny przepis na ciasto, resztki dyni można przechowywać w lodówce przez co najmniej tydzień. Albo nawet zrobić dżem, chutney lub purée - jest tak wiele opcji!
Duże, okrągłe, pomarańczowe, małe, długie, zielone: dynie są niesamowite w każdym kształcie i kolorze. Nie bój się dodać cukru do dyni Hokkaido, nie używaj dyni piżmowej tylko w wytrwanych potrawach i baw się z tym niesamowitym warzywem… um… owocem! ;)
Sprawdź, jak zrobić pyszną marmoladę jabłkowo-dyniową!
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/lifestyle/pump-it-up-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-dyni |
Komentarze