1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Marmolada jabłkowo-dyniowa

Marmolada jabłkowo-dyniowa

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jesienna marmolada jabłkowo-dyniowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania i przekładania ciast. Korzystając z sezonu na dynię warto zrobić sobie mały zapas na zimowe dni. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Obraną i pozbawioną nasion dynię pokrój w małą kostkę, przełóż do garnka i zalej szklanką wody. Następnie całość zagotuj do momentu, aż dynia zrobi się bardzo miękka, po czym odstaw garnek z palnika.

  • Krok 2

    Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokrój w cienkie plasterki i wsyp do drugiego garnka, dodaj sok pomarańczowy oraz Żelfixy.

  • Krok 3

    Wszystko dokładnie wymieszaj i ciągle mieszając gotuj, aż jabłka wyraźnie się rozgotują. Następnie dodaj cukier oraz miękką dynię i zagotuj do połączenia składników.

  • Krok 4

    Gorącą jeszcze marmoladę nałóż do wyparzonych słoików i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej