Przetwory

Marmolada jabłkowo-dyniowa

marmolada jabłkowo-dyniowa

Marmolada jabłkowo-dyniowa

  • 00:00
  • 10
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:00
10
Łatwy

Jesienna marmolada jabłkowo-dyniowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania i przekładania ciast. Korzystając z sezonu na dynię warto zrobić sobie mały zapas na zimowe dni. :)

Składniki

Składniki:
  • 500 g obranej dyni
  • 2000 g jabłek
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 300 g cukru
  • 2 Żelfixy 3:1 Dr. Oetkera
Wskazówki

Marmolada jabłkowo-dyniowa

Krok 1

Obraną i pozbawioną nasion dynię pokrój w małą kostkę, przełóż do garnka i zalej szklanką wody. Następnie całość zagotuj do momentu, aż dynia zrobi się bardzo miękka, po czym odstaw garnek z palnika.

Krok 2

Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokrój w cienkie plasterki i wsyp do drugiego garnka, dodaj sok pomarańczowy oraz Żelfixy.

Krok 3

Wszystko dokładnie wymieszaj i ciągle mieszając gotuj, aż jabłka wyraźnie się rozgotują. Następnie dodaj cukier oraz miękką dynię i zagotuj do połączenia składników.

Krok 4

Gorącą jeszcze marmoladę nałóż do wyparzonych słoików i od razu szczelnie je zamknij, odwracając słoiczki do góry dnem na 10 minut.

Składniki
Składniki:
  • 500 g obranej dyni
  • 2000 g jabłek
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 300 g cukru
  • 2 Żelfixy 3:1 Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory

Wszystkiego słodkiego
00:10
1
Łatwy
Ekstrakt waniliowy
Dr. Oetker poleca
00:30
5
Łatwy
Dżem gruszkowy