1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy

Migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy

mazurek na kruchym migdałowo-kakaowym spodzie z kremem czekoladowym i konfiturą z czerwonej pomarańczy, udekorowany migdałami bez skórek - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przepis na wielkanocny migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy. 🐇 Połączenie smaku owocowej konfitury z czekoladowym kremem jest naprawdę wyjątkowe. Ciasto wyszło pyszne! Jestem przekonana, że ten wypiek sprawdzi się na wielu świątecznych stołach. 🍊 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek migdałowo-czekoladowy z konfiturą z czerwonych pomarańczy:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj przesiane mąki oraz pozostałe składniki i zagnieć wszystko na jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

  • Krok 2

    Dno formy o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Ciasto dotnij na wielkość formy, nawiń na wałek i przenieś na formę. Następnie nakłuj je widelcem.

  • Krok 4

    Z resztek ciasta uformuj wałeczki i wylep nimi brzegi. Widelcem zrób wgniecenia, tworząc na brzegach paseczki.

  • Krok 5

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut do zrumienienia.

Czekoladowy ganache:

  • Krok 6

    Śmietankę przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj czekolady połamane na kawałki.

  • Krok 7

    Po kilku minutach wymieszaj rózgą roztopioną czekoladę do całkowitego połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.

  • Może się przydać

    Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.

  • Krok 8

    Na upieczony i wystudzony spód ciasta wylej czekoladowy krem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny, by czekolada nabrała odpowiedniej konsystencji.

Dekoracja:

  • Krok 9

    Po tym czasie podgrzej nieco konfiturę z czerwonych pomarańczy, aby była delikatnie płynna. Łyżką wyłóż ją na wierzch ciasta i wyrównaj.

  • Krok 10

    Na koniec udekoruj ciasto migdałami.

Porada:

⭐ Przepis na konfiturę z czerwonych pomarańczy znajdziesz na naszej stronie. :)

⭐ Jeśli nie masz migdałów bez skórek, możesz z łatwością przygotować je samodzielnie. Migdały zalej wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie osącz na ręczniku i pocieraj w dłoniach, aż skórki zejdą. Powinny odchodzić łatwo.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/migdalowo-czekoladowy-mazurek-z-konfitura-z-czerwonych-pomaranczy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej