1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy

Migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepis na wielkanocny mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy. :) Połączenie smaku owocowej konfitury z czekoladowym kremem jest naprawdę wyjątkowe. Ciasto wyszło pyszne! Jestem przekonana, że ten wypiek sprawdzi się na wielu świątecznych stołach. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj przesiane mąki i żółtka. Dodałam pozostałe składniki i zagnieć wszystko na jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

  • Krok 2

    Dno formy o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkouj na placek o grubości około 5 mm. Ciasto dotnij na wielkość formy, nawiń na wałek i przenieś na formę. Następnie nakłuj je widelcem.

  • Krok 4

    Z resztek ciasta uformuj wałeczki i wylep nimi brzegi. Widelcem zrób wgniecenia, tworząc na brzegach paseczki.

  • Krok 5

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut do zrumienienia.

Czekoladowy ganache:

  • Krok 1

    Śmietankę przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj czekolady połamane na kawałki.

  • Krok 2

    Po kilku minutach wymieszaj rózgą roztopioną czekoladę do całkowitego połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Na upieczony i wystudzony spód ciasta wylej czekoladowy krem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny, by czekolada związała i nabrała odpowiedniej konsystencji.

Dekoracja:

  • Krok 1

    Po tym czasie podgrzej nieco konfiturę, aby była delikatnie płynąca. Łyżką wyłóż ją na wierzch ciasta i wyrównaj.

  • Krok 2

    Na koniec udekoruj ciasto migdałami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej