Migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy
                
    Przepis na wielkanocny migdałowo-czekoladowy mazurek z konfiturą z czerwonych pomarańczy. 🐇 Połączenie smaku owocowej konfitury z czekoladowym kremem jest naprawdę wyjątkowe. Ciasto wyszło pyszne! Jestem przekonana, że ten wypiek sprawdzi się na wielu świątecznych stołach. 🍊 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Łatwy
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Ciasto na mazurek migdałowo-czekoladowy z konfiturą z czerwonych pomarańczy:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj przesiane mąki oraz pozostałe składniki i zagnieć wszystko na jednolite ciasto. Kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
 - 
    
    
    
    
Krok 2
Dno formy o wymiarach 24 x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
 - 
    
        
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
                - 
    
    
    
    
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Ciasto dotnij na wielkość formy, nawiń na wałek i przenieś na formę. Następnie nakłuj je widelcem.
 - 
    
    
    
    
Krok 4
Z resztek ciasta uformuj wałeczki i wylep nimi brzegi. Widelcem zrób wgniecenia, tworząc na brzegach paseczki.
 - 
    
    
    
    
Krok 5
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut do zrumienienia.
 
Czekoladowy ganache:
- 
    
    
    
    
Krok 6
Śmietankę przelej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Odstaw z palnika i dodaj czekolady połamane na kawałki.
 - 
    
    
    
    
Krok 7
Po kilku minutach wymieszaj rózgą roztopioną czekoladę do całkowitego połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.
 - 
    
        
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
                - 
    
    
    
    
Krok 8
Na upieczony i wystudzony spód ciasta wylej czekoladowy krem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny, by czekolada nabrała odpowiedniej konsystencji.
 
Dekoracja:
- 
    
    
    
    
Krok 9
Po tym czasie podgrzej nieco konfiturę z czerwonych pomarańczy, aby była delikatnie płynna. Łyżką wyłóż ją na wierzch ciasta i wyrównaj.
 - 
    
    
    
    
Krok 10
Na koniec udekoruj ciasto migdałami.
 
        
            
        
        Porada:
    
    ⭐ Przepis na konfiturę z czerwonych pomarańczy znajdziesz na naszej stronie. :)
⭐ Jeśli nie masz migdałów bez skórek, możesz z łatwością przygotować je samodzielnie. Migdały zalej wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą, odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie osącz na ręczniku i pocieraj w dłoniach, aż skórki zejdą. Powinny odchodzić łatwo.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/migdalowo-czekoladowy-mazurek-z-konfitura-z-czerwonych-pomaranczy | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                
                                    
Komentarze