Je艣li w Twojej kuchni do tej pory nie znalaz艂 swojego miejsca rant cukierniczy - pora to zmienic! Ranty cukiernicze 艣wietnie zast臋puj膮 tradycyjne tortownice i blaszki - idealnie sprawdz膮 si臋 do pieczenia biszkoptów, serników czy szarlotek. Z艂o偶ysz w nich torty i przek艂adane ciasta kostki, które po wyj臋ciu z rantu maj膮 idealnie równe i proste kraw臋dzie oraz brzegi.
Je艣li do tej pory nie mia艂a艣 o nich poj臋cia lub nie do ko艅ca wiedzia艂a艣, jak z nich korzysta膰 - wszystko wyja艣niamy!
Ranty cukiernicze, okr膮g艂e i prostok膮tne, znajdziesz w naszym sklepie na Allegro! Kliknij TUTAJ 馃А
Dlaczego warto korzysta膰 z rant贸w cukierniczych?
1. Ranty cukiernicze, zw艂aszcza te regulowane, to 艣wietne rozwi膮zanie dla osób, które cz臋sto piek膮 - kilka tradycyjnych tortownic w ró偶nych rozmiarach mo偶na zast膮pi膰 jednym rantem, którego zakres regulacji wynosi od 18 do 30 cm - oznacza to, 偶e samodzielnie regulujemy 艣rednic臋 naszego ciasta.
2. Przygotowuj膮c biszkopt na tort w wysokim rancie (np. 12 czy 15 cm) mo偶emy otrzyma膰 naprawd臋 wysokie ciasto - biszkopt ma spory zapas miejsca, 偶eby "rosn膮膰" i wspina膰 si臋 po 艣ciankach rantu.
3. Sk艂adanie ciast i tortów w rancie jest banalnie proste i sprawia, 偶e gotowe ciasta maj膮 idealnie proste i równe brzegi. Tort sk艂adany w rancie 艂atwo otynkowa膰, a gotowe ciasto wygl膮da estetycznie.
-
Rant zgrzewany czy regulowany?
Na rynku dost臋pne s膮 ranty regulowane oraz zgrzewane. Te pierwsze mo偶esz dostosowa膰 do swoich potrzeb i wybra膰 rozmiar ciasta, jakie chcesz przygotowa膰. Regulowan膮 obr臋cz zapinasz na wybranej 艣rednicy. Niektóre ranty regulowane maj膮 wygodn膮 podzia艂k臋, która pomaga zaznaczy膰 wielko艣膰 ciasta.
Ranty zgrzewane maj膮 jeden, sta艂y rozmiar bez mo偶liwo艣ci regulacji. Praca z nimi wymaga nieco wprawy, 偶eby wyj膮膰 biszkopt czy gotowe ciasto, ale zgrzewane obr臋cze rzadziej si臋 odkszta艂caj膮 po d艂ugim i intensywnym u偶ytkowaniu.
Niezale偶nie od tego, który rodzaj rantu wybierzesz, postaw na produkty wykonane z wysokiej jako艣ci stali nierdzewnej, które pos艂u偶膮 Ci na d艂ugie lata.
Jak piec biszkopt w rancie?
Pieczeni w rancie to nic trudnego! Wystarczy pami臋ta膰 o kilku zasadach. Poni偶ej znajdziesz krótk膮 instrukcj臋, jak upiec klasyczny biszkopt w regulowanym rancie.
Sprawdzony przepis na biszkopt? Biszkopt bez m膮ki ziemniacznej (idealny do tortu)
-
Krok 1
Przygotuj rant, papier do pieczenia i spinki. Zapnij rant na wybranej 艣rednicy.
-
Krok 2
Arkusz papieru pod艂ó偶 pod rant, a nastepnie zabezpiecz dolne kraw臋dzie, zawijaj膮c papier do góry i przypinaj膮c go dodatkowymi spinkami. W ten sposób mamy pewno艣膰, 偶e ciasto nie wycieknie.
Przed wylaniem ciasta do rantu postaw go na p艂askiej i sztywnej blaszce, dzi臋ki czemu bez problemu przeniesiesz ca艂o艣膰 do piekarnika.
-
Krok 3
Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygni臋cia. D艂ugim, ostrym no偶em oddziel biszkopt od rantu, dociskaj膮c ostrzem do blaszki.
-
Krok 4
Gotowy biszkopt szczelnie owi艅 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny - sch艂odzony biszkopt 艂atwiej si臋 kroi, nie kruszy si臋 i nie odkszta艂ca.
Jak sk艂ada膰 tort w rancie?
Biszkopt gotowy? Pora na sk艂adanie tortu w rancie - dzieki temu b臋dzie równy, a u偶yte musy nie wylej膮 si臋 poza ciasto zanim zd膮偶膮 si臋 ustabilizowa膰.
Przygotuj wybrane kremy, musy, 偶elki czy chrupki - sk艂adamy!
-
Krok 1
Biszkopt przekrój na blaty. Dolny blat po艂ó偶 na podk艂adzie cukierniczym (docelowym lub roboczym) - wa偶ne, aby by艂 wi臋kszej 艣rednicy ni偶 ciasto, co pozwoli nam sprawnie je przenie艣膰.
Zapnij rant spinkami dooko艂a dolnego blatu i wyk艂adaj kolejne warstwy ciasta. Gotowy tort owi艅 foli膮 spo偶wycz膮 i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (idealnie, aby ch艂odzi艂 si臋 np. ca艂膮 noc).
-
Krok 2
Tort oddziel od rantu ostrym no偶em - dok艂adnie w tej sam sposób, jak przy oddzielaniu samego biszkoptu. Najlepiej zrobi膰 to jednym ruchem - przesuwaj膮c doci艣ni臋tym do blaszki ostrzem wzd艂u偶 kraw臋dzi rantu.
-
Krok 3
Gotowe! Tort o idealnie równych i prostych bokach mo偶esz teraz dowolnie udekorowa膰.
Mycie i przechowywanie rant贸w
Jak dba膰 o ranty, 偶eby d艂ugo nam s艂u偶y艂y i nadal by艂y w 艣wietnym stanie? Po ka偶dym u偶yciu rant nale偶y umy膰 - mo偶esz zrobi膰 to r臋cznie lub w zmywarce.
Ranty dobrze jest przechowywa膰 spi臋te lu藕no spinkami - je艣li masz kilka rantów, mo偶esz w艂o偶y膰 jeden w drugi, oszczedzaj膮c przy tym miejsce w kuchennych szafkach.
Pami臋taj, aby regulowa膰 rant zgodnie z podanym przez producenta zakresem 艣rednicy. Zbyt mocne 艣ciskanie rantu mo偶e spowodowa膰 jego zniekszta艂cenie.
| Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/porady/rant-cukierniczy-jak-go-uzywac |
Komentarze