Pierniczki ludziki - dekorowanie

Jak udekorować pierniczki ludziki? Mam dla Was kilka inspiracji z wykorzystaniem pisaków i ozdób cukrowych. Tak udekorowane pierniczki idealnie nadają się na choinkę.
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Następnie przykładaj foremkę do ciasteczek i wycinaj pierniczki w wybranym kształcie.
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce.
Do rondelka wlej wrzątek. Na garnek postaw miskę o podobnej wielkości, co rondel i włóż 20 g połamanej gorzkiej czekolady. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka cukierniczego.
Gdy pierniczki wystudzą się na kratce, przystąp do dekorowania za pomocą dekoracji cukrowych, kremu dekoracyjnego, pisaków cukrowych i rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Wskazówka!
Jeśli chcesz pierniczki zawiesić na choinkę, pamiętaj o zrobieniu dziurki do przewieszenia - możesz użyć do tego nakrętki od pisaka cukrowego.