Pierniczki ludziki - dekorowanie

Pierniczki ludziki - dekorowanie

Jak udekorować pierniczki ludziki? Mam dla Was kilka inspiracji z wykorzystaniem pisaków i ozdób cukrowych. Tak udekorowane pierniczki idealnie nadają się na choinkę.

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miekkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 Biała Fantazja Dr. Oetker
  • 1 Krem dekoracyjny biały Dr. Oetker
  • 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetker
  • 20 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Krok 1

Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Następnie przykładaj foremkę do ciasteczek i wycinaj pierniczki w wybranym kształcie.

Krok 3

Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce.

Krok 4

Do rondelka wlej wrzątek. Na garnek postaw miskę o podobnej wielkości, co rondel i włóż 20 g połamanej gorzkiej czekolady. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka cukierniczego.

Krok 5

Gdy pierniczki wystudzą się na kratce, przystąp do dekorowania za pomocą dekoracji cukrowych, kremu dekoracyjnego, pisaków cukrowych i rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.

Wskazówka!

Jeśli chcesz pierniczki zawiesić na choinkę, pamiętaj o zrobieniu dziurki do przewieszenia - możesz użyć do tego nakrętki od pisaka cukrowego.

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miekkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 Biała Fantazja Dr. Oetker
  • 1 Krem dekoracyjny biały Dr. Oetker
  • 1 Pisaki cukrowe Dr. Oetker
  • 20 g gorzkiej czekolady
Zobacz nasze przepisy