Jak udekorować pierniczki ludziki? Mam dla Was kilka inspiracji z wykorzystaniem pisaków i ozdób cukrowych. Tak udekorowane pierniczki idealnie nadają się na choinkę.
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Następnie przykładaj foremkę do ciasteczek i wycinaj pierniczki w wybranym kształcie.
-
Krok 3
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce.
-
Krok 4
Do rondelka wlej wrzątek. Na garnek postaw miskę o podobnej wielkości, co rondel i włóż 20 g połamanej gorzkiej czekolady. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Rozpuszczoną czekoladę przełóż do worka cukierniczego.
-
Krok 5
Gdy pierniczki wystudzą się na kratce, przystąp do dekorowania za pomocą dekoracji cukrowych, kremu dekoracyjnego, pisaków cukrowych i rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Wskazówka!
Jeśli chcesz pierniczki zawiesić na choinkę, pamiętaj o zrobieniu dziurki do przewieszenia - możesz użyć do tego nakrętki od pisaka cukrowego.
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/pierniczki-ludziki-dekorowanie |
Komentarze