Lukier królewski
Tutaj znajdziecie klasyczny przepis na lukier królewski (znany również pod nazwą Royal Icing). Idealny do dekorowania ciasteczek i świątecznych pierniczków. ❄️ Poniżej przygotowałam proporcje do dekorowania lukrem i do zalewania ciasteczek. Jest to ważne, ponieważ do malowania różnych kształtów czy kontur na ciasteczkach potrzebny jest gęstszy lukier (z większą ilością cukru pudru), a do pokrycia ciastek mniej gęsty.
O czym jeszcze warto pamiętać przy przygotowywaniu lukru królewskiego?
- po przygotowaniu można go zabarwnić dowolnym barwnikiem spożywczym. Najlepiej wykorzystać barwniki w żelu, które pomogą uzyskać wybrany kolor,
- jeżeli po dekorowaniu pozostanie Ci trochę lukru królewskiego, możesz przechowywać go w lodówce przed kilka dni. Przykryj go folią spożywczą, żeby nie wysechł;
- do dekorowania ciasteczek przydadzą Ci się worki cukiernicze jedno- lub wielorazowe, a także tylki. Na początek polecam cienką, okrągłą tylkę nr 1, dzięki której pięknie obrysujesz ciasteczka, a także większą okrągłą tylkę nr 4 do wypełnienia lukrem;
- do rozłożenia lukru możesz posłużyć się wykałaczką;
- z tego przepisu przygotujesz pyszne pierniczki;
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lukru królewskiego:
-
Krok 1
Do misy miksera z końcówką do ucierania dodaj cukier puder, białka jaj i kilka kropel soku z cytryny.
-
Krok 2
Ucieraj przez około 10 minut, aż lukier będzie biały i odpowiednio gęsty. Dwie strużki lukru po zetknięciu nie powinny zlać się ze sobą zupełnie. Jeżeli cukru będzie za mało, dodaj jeszcze trochę i utrzyj na jednolitą konsytencję.
-
Krok 3
Lukier przełóż do worka cukierniczego z cienką końcówką i udekoruj nim swoje pierniczki.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór worków cukierniczych znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Ważne aby lukier ucierać a nie ubić, napowietrzony jak beza nie będzie wysychał.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szybkie-latwe/lukier-krolewski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze