Pierniczki aniołki to idealny pomysł na dekorację choinki i świątecznego stołu. Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale dekorowanie pierniczków warto zacząć już dziś. Tym bardziej, że jest to jedno z tych zajęć przedświątecznych, które sprawia wiele radości i pozostawia mnóstwo wspaniałych wspomnień. Kto z Was nie chciałby oglądać swojej choinki udekorowanej własnoręcznie stworzonymi aniołkami? Zainspirujcie się i do dzieła!
Sposób przygotowania:
-
Krok 1
Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Następnie przyłóż foremkę do ciasteczek i wycinaj pierniczki w wybranym kształcie.
-
Krok 3
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce.
-
Krok 4
Gdy pierniczki wystudzą się na kratce, rozpocznij dekorowanie za pomocą dekoracji cukrowych, pisaka żelowego i białego pisaka cukrowego.
Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/pierniczki-aniolki-dekorowanie |
Komentarze