Pierniczki aniołki - dekorowanie

Pierniczki aniołki - dekorowanie

Pierniczki aniołki to idealny pomysł na dekorację choinki i świątecznego stołu. Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale dekorowanie pierniczków warto zacząć już dziś. Tym bardziej, że jest to jedno z tych zajęć przedświątecznych, które sprawia wiele radości i pozostawia mnóstwo wspaniałych wspomnień. Kto z Was nie chciałby oglądać swojej choinki udekorowanej własnoręcznie stworzonymi aniołkami? Zainspirujcie się i do dzieła! 

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker
  • 1 Pisak żelowy złoty Dr. Oetker
  • 1 Pisak Cukrowy Dr. Oetker

Sposób przygotowania:

Krok 1

Do miski wsyp zawartość opakowania pierniczków, dodaj masło i jajko. Zagnieć całość na gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Następnie przyłóż foremkę do ciasteczek i wycinaj pierniczki w wybranym kształcie.

Krok 3

Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 175°C przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź je na kratce.

Krok 4

Gdy pierniczki wystudzą się na kratce, rozpocznij dekorowanie za pomocą dekoracji cukrowych, pisaka żelowego i białego pisaka cukrowego.

Składniki:
Pierniczki:
  • 1 Pierniczki Dr. Oetker
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 jajko
Do dekoracji:
  • 1 Blask Pereł Dr. Oetker
  • 1 Pisak żelowy złoty Dr. Oetker
  • 1 Pisak Cukrowy Dr. Oetker
Zobacz nasze przepisy