1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić chleb?

Jak zrobić chleb?

chleb żytni na zakwasie
chleb żytni na zakwasie
Zaktualizowano:

Jak dobrze wskoczyć w nowy dzień? Zacząć od pysznego i zdrowego śniadania! Pomoże Ci w tym świeży domowy chleb, którego zapach rozniesie się po domu budząć nawet największych śpiochów 😴

Na drożdżach, na zakwasie czy na proszku do pieczenia? Mąka pszenna, żytnia, a może orkiszowa? I w czym tak właściwie upiec ten chleb? Zerknij do naszego artykułu i znajdź odpowiedzi na wszystkie pytania!


Jak zrobić zakwas na chleb?

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba, zobacz krok po kroku jak przygotować prawdziwy zakwas. Niezbędna do tego będzie mąka żytnia razowa typu 2000 i przegotowana woda. I chociaż przygotowanie zakwasu trwa kilka dni, pracy przy nim jest niewiele. 

Zakwas to nic innego, jak sfermentowana mąka z dodatkiem wody. Na skutek tego procesu rozwijają się bakterie i drożdże, dzięki którym nasze pieczywo będzie rosnąć. Zakwas na chleb najlepiej jest przygotować w czystym, szklanym słoiku, jedynie przykrytym ściereczką lub folią z niewielkimi dziurkami - tak, aby zakwas miał dopływ powietrza. 

Zakwas najlepiej pracuje w ciepłym, zacienionym miejscu. Każdego dnia należy go także dokarmiać, czyli dodawać niewielkie ilości mąki oraz wody oraz zamieszać. 

  • Przepis na zakwas na chleb

    Zobacz, jak przygotować zakwas na chleb i jak należy z nim postępować.

    zakwas na chleb

Jaką mąkę wybrać na chleb?

Aby upiec chleb możesz wykorzystać kilka rodzajów mąki. Zaczynając od najbardziej powszechnej pszennej mąki, przez żytnią po orkiszową. Na co należy zwrocić uwagę wybierając mąkę do chleba?

Przede wszystkim poznaj oznaczenia mąki, czyli jej typy. Tajemnicze liczby na opakowaniach to nic innego jak informacja o ilości substancji mineralnych zawartych w mące po jej zmieleniu. Im wyższa liczba, tym substancji jest więcej, a co za tym idzie - mąka jest bardziej wartościowa (zawiera więcej otrębów, co również wpływa na jej kolor).

Do pieczenia chleba często wykorzystuje się różne rodzaje mąki w odpowiednio dobranych proporcjach - w zależności od tego, jakie pieczywo chcemy uzyskać. Mąka pszenna o niskim oznaczeniu będzie nadawać wypiekom elastyczności, a grubiej zmielona mąka jak graham czy razowa sprawia, że bedą one bardziej wartościowe i cięższe. 

  • Mąka pszenna

    Najlepiej wybrać mąkę pszenną z oznaczeniem 750 lub 850 - to typowa mąka do wypieku pieczywa. Chleb z jej użyciem jest elastyczny i dobrze się kroi.

    Mąka graham ma oznaczenie 1850 - idealna do wypieków pełnoziarnistych, bogatszych w błonnik. Jej dodatek sprawia, że pieczywo jest zdrowsze i bardziej sycące. 

    Mąka razowa typ 2000 powstaje z gruboziarnistego przemiału pszenicy - ziarno mielone jest w całości, a sama mąka ma ciemniejszy kolor. Pieczywo z jej użyciem będzie miało bardziej zwartą strukturę. 

  • Mąka żytnia

    Mąka żytnia wykorzystywana jest do przygotowania zakwasu na chleb. Stosuje się ją także do wypieku ciemnego pieczywa. Ma niską zawartość glutenu, przez co pieczywo na jej bazie jest cięższe i bardziej zbite, ale ma zdecydowanie najwięcej wartości odżywczych i jest bardziej sycące. 

  • Mąka orkiszowa

    Orkisz to starożytna odmiana pszenicy, uchodząca za jej zdrowszą odmianę. Ciemna mąka orkiszowa pochodzi z pełnego przemiału, natomiast jej jasna wersja pozbawiona jest otrębów i zarodków. Jej konsystencja przypomina mąkę pszenną, ale ma wyższą wartość odżywczą i dostarcza organizmowi niezbędnych witamin.

  • Mieszanki do chleba

    Na rynku dostępne są także gotowe mieszanki do chleba. Jest to prostu mieszanina różnych rodzajów mąki z odpowiednio dobranymi dodatkami, takimi jak sól, przyprawy, cukier czy słód jęczmienny lub drożdze. Najczęściej wystarczy tylko dodać do mieszanki wodę i wyrobić ciasto.


W czym upiec chleb?

Chleb można upieć na wiele sposobów! Tradycyjne keksówki, żeliwne garnki i brytfanny czy silikonowe formy - zobacz, jakie są możliwości i wybierz dla siebie najwygodniejszą opcję!

  • Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne

    Garnek żeliwny to świetne rozwiązanie przy pieczeniu chleba. Jest odporny na wysokie temperatury i świetnie utrzymuje ciepło, dzięki czemu chleb będzie pięknie wypieczony i zarumieniony. Jego zaletą jest to, że posłuży także do przygotowania innych potraw. W garnku żeliwnym upieczesz zarówno pieczywo na zakwasie, jak i z użyciem drożdży. 

    Naczynie żaroodporne wykonane ze szkła jest na wyposażeniu chyba każdej kuchni i z powodzeniem może służyć do wypieku chleba. Szkło nie przenika do jedzenia, ponieważ nie zawiera żadnych szkodliwych substancji, nie rdzewieje i nie odpryskuje.

  • Keksówka

    Najbardziej popularna i najłatwiej dostępna forma do pieczenia chleba to keksówka, czyli prostokątna metalowa forma. Warto wybrać keskówkę z powłoką non-stick, dzięki czemu pieczywo nie będzie przywierać do blaszki, a sama forma będzie łatwiejsza w czyszczeniu. Keksówka wysokiej jakości, np. ze stali nierdzewnej lub węglowej posłuży Ci na dłużej i będzie lepszym wyborem przy pieczeniu chleba na zakwasie, który nie powinien mieć wchodzić w reakcję z metalem.

    Zobacz szeroki wybór keksówek, które znajdują się w naszym sklepie internetowym.

  • Forma silikonowa

    Forma silikonowa dzięki swojej elastyczności pozwala na sprawne wyciągnięcie upieczonego i ostudzonego pieczywa. Jest także łatwa w myciu, a chleb w niej pieczony nie przywiera do formy. Dodatkowo, silikon jest bezpiecznym materiałem w kontakcie z żywnością i nie wchodzi w rekacje z produktami. Jest też odporny na wysokie temperatury, dlatego coraz częściej wybierany jest do wypieku pieczywa.

  • Maszyna do chleba

    Dostępne są też specjalne maszyny do chleba, nazywane wypiekaczami. Ich zaletą jest to, że same wyrabiają ciasto na pieczywo i służą także do wypiekania. Składniki wystarczy wsypać do maszyny i włączyć odpowiedni program. 

  • Blacha z wyposażenia piekarnika

    Ciasto na chleb po zagnieceniu możesz także uformować w podłużny lub okrągły bochenek i upiec na wyłożonej papierem blaszce z wyposażenia piekarnika. W zależności od przepisu może nie zachować pierwotnie nadanego mu kształtu, ale nadal będzie pyszny! Możesz także wykorzystać kamień do pieczenia pizzy, który świetnie trzyma wysoką temperaturę. 


Co można dodać do chleba?

Chcesz wzbogacić smak swojego chleba i jednocześnie dodać mu wartości odżywczych? Nic prostszego! Dodaj nasiona, orzechy czy suszone warzywa i owoce. Dodatki możesz dosypać bezpośrednio do ciasta lub ułożyć na wierzchu jeszcze przed pieczeniem.

  • Nasiona, pestki i orzechy

    Najczęściej do chleba dodaje się pestki i nasiona: słonecznik, dynię, chia, sezam, siemię lniane czy czarnuszkę. Możesz wykorzystać także ulubione orzechy, np. włoskie lub laskowe. Orzechy możesz dodać do ciasta (warto je wtedy wcześniej podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, aby wydobyć ich wyjątkowy aromat) lub posypać bochenek czy bułki tuż przed pieczeniem. 

  • Aromatyczne przyprawy i zioła

    Domowe pieczywo bardzo lubi się z takimi przyprawami jak kminek, kolendra, czy papryka lub czosnek w proszku. Świeże lub suszone zioła także nadalą wspaniały aromat - wykorzystaj rozmaryn, tymianek czy pietruszkę i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego chleba.

  • Owoce i warzywa

    Suszone, surowe, a może gotowane? Warzywa takie jak dynia, cukinia czy marchewka świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Możesz dodać je drobno starte na surowo lub upiec i zamienić w aromatyczne puree. Chleb z dodatkiem warzyw zaskoczy Cię smakiem i będzie smakowicie wilgotny. 

    Suszone owoce, jak winogrona, figi, morele, śliwki czy żurawina to także świetny pomysł na urozmaicenie codziennego pieczywa. 


Przepisy na domowe pieczywo

Zobacz nasze sprawdzone przepisy na najlepsze chleby i domowe bułeczki. Idealne na leniwe śniadanie wśród bliskich 🥰


Prosty chleb z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to jeden z superfoods, które warto włączyć do codziennej diety. Jest nie tylko źródłem żelaza, ale zawiera także sporo krzemu, który świetnie wpływa na kondycję naszej skóry i włosów. Chleb z wykorzystaniem kaszy jaglanej przygotujesz w szybki sposób - bez drożdży i zakwasu, za to z całą masą zdrowych tłuszczów zawartych w dodatkach!

  • Przepis na prosty chleb z kaszą jaglaną

    A po prosty chleb z kaszą jaglaną sięgnij TUTAJ!

    chleb z kaszą jaglaną

Prosty chleb na drożdżach

Prosty, śniadaniowy chleb z mąki pszennej. O maślanym smaku, miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. Chleb w szybki i prosty sposób przygotujesz wykorzystując suszone drożdże instant, przy których nie potrzebujesz rozczynu. Ciasto na chleb po wyrośnięciu należy ponownie zagnieść i uformować bochenek np. na blaszce z wyposażenia piekarnika. 

  • Przepis na prosty chleb na drożdżach

    Wypróbuj nasz przepis na prosty chleb na drożdżach i ciesz się świeżym, pachnącym bochenkiem podczas śniadania ☀️

    chleb na drożdżach

Ziołowy odrywaniec, czyli chlebek do odrywania

Pietruszka, czosnek i aromatyczny cheddar - z ich połączonej mocy powstało nic innego jak ziołowy odrywaniec, czyli chlebek do odrywania. Jego struktura pozwola na swobodne odrywanie kromek bez użycia noża - nie jest bowiem tajemnicą, że najsmaczniej jest jeść rękami 😉 Idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas filmowego seansu albo jako dodatek do grilla.

  • Przepis na ziołowy odrywaniec, czyli chlebek do odrywania

    Zobacz, w jaki sposób przygotować ziołowy odrywaniec 🌿

    ziołowy odrywaniec

Chleb paprykowy z parmezanem

Idealnie chrupiąca skórka i miękki, wilgotny środek, czyli domowy chleb na zakwasie! W środku skrywa drobno pokrojoną paprykę, stary parmezan i ostrą paprykę w proszku. Chleb paprykowy z parmezanem idealnie sprawdzi się jako tzw. czekadełko - maczany w dobrej jakości oliwie z dodatkiem soli czy octu balsamicznego, umili Twoim gościom oczekiwanie na danie główne🍽️


Chlebek z żurawiną i orzechami

Jeśli lubisz lekko słodką nutę w pieczywie, sprawdź przepis na chlebek z żurawiną i orzechami, z dodatkiem miodu. Chlebek powstał na bazie drożdży i pięknie wyrasta, ciesząc oko i podniebienie złocistą skórką. Orzechy włoskie warto wcześniej podprażyć w piekarniku lub na suchej patelni - ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny!


Chleb wieloziarnisty

Przepis idealny dla tych, którzy nie lubią żmudnego wyrabiania ciasta - tutaj wszystkie skłądniki mieszamy... łyżką! Chleb wieloziarnisty na bazie mąki żytniej ze szczodrze dosypaną dawką witamin i minerałów: znajdziecie tutaj siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam i otręby owsiane. Pysznie i zdrowo!

  • Przepis na chleb wieloziarnisty

    Sięgnij po sprawdzony przepis na zdrowy i sycący chleb wieloziarnisty!

    Chleb wieloziarnisty

Chleb dyniowy

Królowa jesieni, czyli dynia, okazuje się być dobrym dodatkiem do domowego pieczywa. Jeśli chcesz przygotować chleb z dodatkiem warzyw, postaw na chleb dyniowy. Starta, surowa dynia dodana do ciasta sprawia, że chleb ma głęboki, żółty kolor i długo pozostaje wilgotny. Chrupiące pestki dyni w środku to dodatek obowiązkowy!

  • Przepis na chleb dyniowy

    Przepis obowiązkowy dla każdej "jesieniary", czyli chleb dyniowy🍂

    chleb dyniowy

Orkiszowe chlebki

Orkiszowe chlebki, czyli pyszne świderki z dodatkiem ziołowego, kremowego serka. Świetnie smakują jako baza do kanapek, ale bez dodatków będą równie smaczne. Mąka orkiszowa zawiera więcej błonnika i składników mineralnych niż tradycyjna mąka pszenna, dlatego warto wykorzystywać ją do wypieku pieczywa.


Prosty chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie, który przygotujesz w domu od podstaw. Ciężki, wilgotny, z dodatkiem ziaren słonecznika na chrupiącej skórce. W przepisie wykorzystano mąkę żytnią i żytnią razową, dzieki czemu chleb jest bardzo sycący i bogatszy w cenne składniki mineralne. 

  • Przepis na prosty chleb żytni na zakwasie

    Przygotuj zakwas, odstaw ciasto do wyrośnięcia i ciesz się smakiem świeżego chleba żytniego na zakwasie!

    chleb żytni na zakwasie

Bułki na proszku do pieczenia

Co może być lepsze od świeżego, domowego chleba na śniadanie? Świeże, domowe bułeczki! Miękkie, z chrupiącą skórką i szybkie w przygotowaniu. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia ładnie wyrastają i są niezwykle pulchne. 


Proste bułeczki drożdżowe

Nic tak nie wprawia w dobry nastrój jak zapach drożdżowego ciasto unoszący się o poranku w całym domu🥰 Jeśli lubisz zacząć dzień dobrym śniadaniem, przygotuj proste bułeczki drożdżowe. Te apetyczne, okrągłe bułki o niezwykle chrupiącej skórce świetnie smakują obficie posypane makiem lub sezamem. Gwarancja dobrze rozpoczętego dnia!

  • Przepis na proste bułeczki drożdżowe

    Idealnie okrągłe, puszyste, proste bułeczki drożdżowe polecają się na weekendowe śniadanie!

    bułeczki drożdżowe z makiem i sezamem

Bułeczki mleczne

A może śniadanie na słodko? Bułeczki mleczne w połączeniu z domową konfiturą z ulubionych owoców już od pierwszego kęsa wprawią Cię w doskonały nastrój. Warto mieć w kuchennej szafce zapas suszonych drożdży - dzięki temu świeże, domowe pieczywo jest zawsze na wyciągnięcie reki.

  • Przepis na bułeczki mleczne

    Królewskie śniadanie w słodkiej wersji? Tylko z przepisem na bułeczki mleczne!

    bułeczki mleczne

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy najlepiej smakuje na bazie dwóch typów mąki orkiszowej: jasnej i razowej. Wychodzi idealnie lekki, ale dodatek mąki typu 2000 sprawia, że pieczywo jest bogate w błonnik. Dodaj siemię lniane i pestki słonecznika, aby wzbogacić smak pieczywa. Ziarna są źrodłem cennych witamin i wartościowych kwasów tłuszczowych.

  • Przepis na chleb orkiszowy

    Prawdziwa gratka dla miłosników zdrowego, domowego pieczywa, czyli chleb orkiszowy!

    chleb orkiszowy
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/porady/jak-zrobic-chleb

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej