1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i pestkami słonecznika na lnianej ściereczce - Wszystkiego Słodkiego
Chleb orkiszowy z siemieniem lnianym i pestkami słonecznika na lnianej ściereczce - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Co może mnie zachęcić do wyjścia spod ciepłej pościeli w jesienny, szary poranek? ⏰ Zapach świeżego, domowego chleba i myśl o pysznym śniadaniu!🥰

Tym razem upiekłam chleb orkiszowy, na bazie dwóch typów mąki orkiszowej: jasnej i razowej. Dodatek siemienia lnianego i ziaren słonecznika świetnie wzbogaca smak pieczywa, a także jest źrodłem witamin i wartościowych kwasów tłuszczowych. Samo zdrowie!

Do przygotowania chleba orkiszowego nie potrzebujecie zakwasu - przepis jest z wykorzystaniem drożdży. Polecam sięgnąć po suszone drożdże instant - to duża oszczędność czasu, który możecie wykorzystać np. na zjedzenie dodatkowej kromki 🤪

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chleb orkiszowy:

  • Krok 1

    W misie wymieszaj razem mąkę orkiszową jasną z razową oraz z drożdżami.

     

    W misie wymieszana mąka orkiszowa jasna i ciemna, razem z drożdżami.
  • Krok 2

    Dodaj cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj.

    W misie wymieszane suche składniki. Obok cukier, sól, siemię lniane i pestki słonecznika w miseczkach.
  • Krok 3

    Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle mieszając zagniatając ciasto.

    W misie wymieszane suche składniki z nasionami.
  • Krok 4

    Na samym końcu dolewaj olej cienkim strumieniem. Przykryj zagniecione ciasto ściereczką i odstaw do wyrastania na około półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Olej w szklance. Obok wymieszane ciasto w  misie.
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misie.
  • Krok 6

    Przełóż je do dwóch keksówek o długości 30 cm.

    Ciasto na chleb przełożone do dwóch keksówek.
  • Może się przydać

    Idealna do pieczenia pysznych chlebów i ciast. Z prostokątną formą Dr. Oetkera pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością. Forma doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto

    Może się przydać
  • Krok 7

    Wierzch posyp pestkami słonecznika i odstaw do ponownego wyrastania na około 30 minut. Wyrośnięte chlebki wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut.

    Ciasto na chleb przełożone do keksówek i posypane ziarnami słonecznika.
  • Krok 8

    Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez około 25 minut. Upieczony chlebek wyciągnij z foremki po około 10 minutach i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone chleby z mąki orkiszowej na kratce do studzenia.

Znajdź swoją ulubioną kombinację! Siemię lniane, słonecznik, mak, czarnuszkę, a może sezam? Dodaj do chleba dodatki, które najbardziej lubisz.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-orkiszowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej