Chleb orkiszowy
Co może mnie zachęcić do wyjścia spod ciepłej pościeli w jesienny, szary poranek? ⏰ Zapach świeżego, domowego chleba i myśl o pysznym śniadaniu!🥰
Tym razem upiekłam chleb orkiszowy, na bazie dwóch typów mąki orkiszowej: jasnej i razowej. Dodatek siemienia lnianego i ziaren słonecznika świetnie wzbogaca smak pieczywa, a także jest źrodłem witamin i wartościowych kwasów tłuszczowych. Samo zdrowie!
Do przygotowania chleba orkiszowego nie potrzebujecie zakwasu - przepis jest z wykorzystaniem drożdży. Polecam sięgnąć po suszone drożdże instant - to duża oszczędność czasu, który możecie wykorzystać np. na zjedzenie dodatkowej kromki 🤪
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chleb orkiszowy:
-
Krok 1
W misie wymieszaj razem mąkę orkiszową jasną z razową oraz z drożdżami.
-
Krok 2
Dodaj cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle mieszając zagniatając ciasto.
-
Krok 4
Na samym końcu dolewaj olej cienkim strumieniem. Przykryj zagniecione ciasto ściereczką i odstaw do wyrastania na około półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie.
-
Krok 6
Przełóż je do dwóch keksówek o długości 30 cm.
-
Może się przydać
Idealna do pieczenia pysznych chlebów i ciast. Z prostokątną formą Dr. Oetkera pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością. Forma doskonale przewodzi ciepło i równomiernie rumieni ciasto
-
Krok 7
Wierzch posyp pestkami słonecznika i odstaw do ponownego wyrastania na około 30 minut. Wyrośnięte chlebki wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez około 15 minut.
-
Krok 8
Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez około 25 minut. Upieczony chlebek wyciągnij z foremki po około 10 minutach i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.
Znajdź swoją ulubioną kombinację! Siemię lniane, słonecznik, mak, czarnuszkę, a może sezam? Dodaj do chleba dodatki, które najbardziej lubisz.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-orkiszowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze