1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi

Chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chlebek ze złotą, chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem, z żurawiną i orzechami włoskimi- to właśnie mój dzisiejszy wypiek. Zapach chlebka unosił się po całym domu. :) Serdecznie polecam. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Orzechy upraż przez kilka minut do zrumienienia na suchej, rozgrzanej na średnim poziomie patelni. Uprażone odstaw do wystudzenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże oraz sól, wymieszaj.W ciepłej wodzie wymieszaj miód i dodaj do suchych składników.

     

  • Krok 3

    Ciasto dokładnie zagnieć, na końcu dodając żurawinę i uprażone orzechy, połamane na kawałki. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Możesz również wstawić je do piekarnika nagrzanego do 30°C, co bardzo dobrze się sprawdza.

     

  • Krok 4

    Formę 30 x 10 cm, wysmaruj masłem.

  • Krok 5

    Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóż je do formy i odstaw jeszcze na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmaruj wodą.

  • Krok 6

    Piecz przez 20 minut w 200°C, po czym zwiększ temperaturę do 220°C i piecz kolejne 30 minut


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej