1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi

Chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi

chlebek z żurawiną i orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍞 Chlebek ze złotą, chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem, żurawiną i prażonymi orzechami włoskimi - to właśnie mój dzisiejszy wypiek. Zapach chlebka unosił się po całym domu. 🍞 Serdecznie polecam! :)

Lubisz drożdżowe wypieki? To koniecznie poczytaj nasze porady: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chlebka z żurawiną i orzechami włoskimi:

  • Krok 1

    Orzechy upraż przez kilka minut do zrumienienia na suchej, rozgrzanej na średnim poziomie patelni. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże oraz sól, wymieszaj. W ciepłej wodzie wymieszaj miód i dodaj do suchych składników.

     

  • Krok 3

    Ciasto dokładnie zagnieć, na końcu dodając żurawinę i uprażone orzechy połamane na mniejsze kawałki. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Możesz również wstawić je do piekarnika nagrzanego do 30°C, co bardzo dobrze się sprawdza.

     

  • Może się przydać

    Praktyczny fartuch kuchenny z kieszenią - przydatny w każdej kuchni. W pięknym czerwonym kolorze. 🔴 😍

  • Krok 4

    Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm wysmaruj masłem.

  • Krok 5

    Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy i odstaw jeszcze na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przed wstawieniem chlebka z żurawiną i orzechami włoskimi do piekarnika wierzch posmaruj wodą.

  • Krok 6

    Piecz przez 20 minut w 200°C, po czym zwiększ temperaturę do 220°C i piecz kolejne 30 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chlebek-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej