1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Zakwas na chleb

Zakwas na chleb

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Prosty przepis, na własne drożdże. Upieczesz na nich pyszne, domowe pieczywo od razowego po pszenne bułeczki. Wypróbuj przepis, zobacz jakie to proste! 🍞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Zakwas:

  • Krok 1

    Dzień 1

    W większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody.

    Przykryj folią spożywczą i zrób w niej dziurkę aby dochodziło powietrze, odstaw w ciepłe miejsce na 24h.

  • Krok 2

    Dzień 2

    Po 24h dodaj 100 g mąki razowej, 100 ml przegotowanej wody i wymieszaj, przykryj i odstaw do następnego dnia.

  • Krok 3

    Dzień 3

    Po 24h dodaj znowu 100 g mąki razowej i tym razem 80 ml wody i wymieszaj, przykryj i odstaw podobnie jak poprzednim razem.

    Wody jest trochę mniej aby zakwas nie przerósł.

  • Krok 4

    Dzień 4

    Ostatnie dokarmianie porcją 100 g mąki i 80 g wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 24h.

  • Krok 5

    Dzień 5

    Zakwas jest gotowy aby upiec z niego pieczywo.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej