Pieczywo

Zakwas na chleb

zakwas na chleb na mące żytniej

Zakwas na chleb

  • 00:05
  • 3
  • Łatwy
00:05
3
Łatwy

Prosty przepis, na własne drożdże. Upieczesz na nich pyszne, domowe pieczywo od razowego po pszenne bułeczki. Wypróbuj przepis, zobacz jakie to proste! 🍞

Składniki

Składniki:
  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • przegotowana wystudzona woda
Wskazówki

Zakwas:

Krok 1

Dzień 1

W większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody.

Przykryj folią spożywczą i zrób w niej dziurkę aby dochodziło powietrze, odstaw w ciepłe miejsce na 24h.

Krok 2

Dzień 2

Po 24h dodaj 100 g mąki razowej, 100 ml przegotowanej wody i wymieszaj, przykryj i odstaw do następnego dnia.

Krok 3

Dzień 3

Po 24h dodaj znowu 100 g mąki razowej i tym razem 80 ml wody i wymieszaj, przykryj i odstaw podobnie jak poprzednim razem.

Wody jest trochę mniej aby zakwas nie przerósł.

Krok 4

Dzień 4

Ostatnie dokarmianie porcją 100 g mąki i 80 g wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 24h.

Krok 5

Dzień 5

Zakwas jest gotowy aby upiec z niego pieczywo.

*Przechowywanie zakwasu :
  - podczas wyrastania - należy trzymać zakwas w ciepłym, lecz nie za gorącym miejscu
  - pomiedzy kolejnym pieczeniem - nadmiar zakwasu przechowuj przykryty w lodówce, bez dokarmiania wytrzymuje w niej maksymalnie około tygodnia.

Co kilka dni wyjmij zakwas z lodówki, ogrzej w temperaturze pokojowej a następnie dokarm tą samą proporcją mąki żytniej razowej i przegotowanej wody. Przykryj i odstaw do lodówki lub w ciepłe miejsce jeśli planujesz wypiek pieczywa.

Składniki
Składniki:
  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • przegotowana wystudzona woda
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo