1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Zakwas na chleb

Zakwas na chleb

zakwas na chleb na mące żytniej
zakwas na chleb na mące żytniej
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Prosty przepis, na własne drożdże. Zakwas na chleb pozwoli Tobie na upieczenie pysznego, domowego pieczywa! Idealny do przygotowania chleba razowego, jak i pszennych bułeczek! Zaskocz bliskich wybornym smakiem pieczywa, podczas wspólnego śniadania 😊. Wypróbuj przepis, zobacz jakie to proste! Smacznego!🍞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie zakwasu na chleb:

  • Krok 1

    Dzień 1

    W większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody. Przykryj folią spożywczą i zrób w niej dziurkę aby dochodziło powietrze, odstaw w ciepłe miejsce na 24h.

  • Krok 2

    Dzień 2

    Po 24h dodaj 100 g mąki razowej, 100 ml przegotowanej wody i wymieszaj, przykryj i odstaw do następnego dnia.

  • Krok 3

    Dzień 3

    Po 24h dodaj znowu 100 g mąki razowej i tym razem 80 ml wody i wymieszaj, przykryj i odstaw podobnie jak poprzednim razem. Wody jest trochę mniej aby zakwas nie przerósł.

  • Krok 4

    Dzień 4

    Ostatnie dokarmianie porcją 100 g mąki i 80 g wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 24h.

  • Krok 5

    Dzień 5

    Zakwas jest gotowy aby upiec z niego pieczywo.

Porada:

Przechowywanie zakwasu :
  - podczas wyrastania - należy trzymać zakwas w ciepłym, lecz nie za gorącym miejscu
  - pomiedzy kolejnym pieczeniem - nadmiar zakwasu przechowuj przykryty w lodówce, bez dokarmiania wytrzymuje w niej maksymalnie około tygodnia.

Co kilka dni wyjmij zakwas z lodówki, ogrzej w temperaturze pokojowej a następnie dokarm tą samą proporcją mąki żytniej razowej i przegotowanej wody. Przykryj i odstaw do lodówki lub w ciepłe miejsce jeśli planujesz wypiek pieczywa.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/zakwas-na-chleb-zytni

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej