Zakwas na chleb - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Pieczywo

Zakwas na chleb

Zakwas na chleb

  • 00:05
  • 3
  • Łatwy
00:05
3
Łatwy

Prosty przepis, na własne drożdże. Upieczesz na nich pyszne, domowe pieczywo od razowego po pszenne bułeczki. Wypróbuj przepis, zobacz jakie to proste! 🍞

Składniki

Składniki:
  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • przegotowana wystudzona woda

*Przechowywanie zakwasu :
  - podczas wyrastania - należy trzymać zakwas w ciepłym, lecz nie za gorącym miejscu
  - pomiedzy kolejnym pieczeniem - nadmiar zakwasu przechowuj przykryty w lodówce, bez dokarmiania wytrzymuje w niej maksymalnie około tygodnia.

Co kilka dni wyjmij zakwas z lodówki, ogrzej w temperaturze pokojowej a następnie dokarm tą samą proporcją mąki żytniej razowej i przegotowanej wody. Przykryj i odstaw do lodówki lub w ciepłe miejsce jeśli planujesz wypiek pieczywa.

Składniki
Składniki:
  • 400 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • przegotowana wystudzona woda
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo