Prosty chleb z kaszą jaglaną
Kasza jaglana jest pyszna, zdrowa i sycąca. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jako składnik rozmaitych past, pasztetów, dodatek do obiadu oraz w formie PIECZYWA! 🍞 Bezglutenowy chleb na bazie kaszy jaglanej jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dodatku drożdży ani zakwasu. Wystarczy jedynie proszek do pieczenia :) Możesz natomiast eksperymentować z dodatkami! Wybierz orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia, by Twój domowy chleb był jeszcze zdrowszy! 🥪
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 25 cm wysmaruj małą ilością oleju kokosowego i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Keksówka o długości 25 cm RETRO od Dr. Oetkera jest praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Idealna do pieczenia pysznych chlebów, ciast i pasztetów.
-
Krok 2
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wodę przelej do garnka, a następnie dodaj przepłukaną kaszę.
-
Krok 3
Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.
-
Krok 4
Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, proszek do pieczenia, olej kokosowy i napój sojowy. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i wyrównaj wierzch łyżką.
-
Krok 6
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 minut. Upieczony chlebek odstaw do całkowitego wystudzenia.
Warto wiedzieć:
- Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. 🙂
- Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
- Chleb przechowuj w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/prosty-chleb-z-kasza-jaglana-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze