Prosty chleb z kaszą jaglaną - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Pieczywo

Prosty chleb z kaszą jaglaną

Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego

Prosty chleb z kaszą jaglaną

  • 01:30
  • 15
  • Łatwy
01:30
15
Łatwy

Kasza jaglana jest pyszna, zdrowa i sycąca. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jako składnik rozmaitych past, pasztetów, dodatek do obiadu oraz w formie PIECZYWA! 🍞 Bezglutenowy chleb na bazie kaszy jaglanej jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dodatku drożdży ani zakwasu. Wystarczy jedynie proszek do pieczenia :) Możesz natomiast eksperymentować z dodatkami! Wybierz orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia, by Twój domowy chleb był jeszcze zdrowszy! 🥪

Składniki

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 370 ml wody
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g nasion chia
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 200 ml napoju sojowego*
Warto wiedzieć:
  • Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. :)
  • Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
  • Chleb przechowuj w lodówce.
Wskazówki

Sposób przygotowania:

Krok 1

Keksówkę o długości 25 cm wysmaruj małą ilością oleju kokosowego i wyłóż papierem do pieczenia.

Keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Obok olej kokosowy i papier do pieczenia.
Krok 2

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wodę przelej do garnka, a następnie dodaj przepłukaną kaszę.

Przepłukana kasza jaglana na sitku. Obok garnek z wodą.
Krok 3

Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.

Ugotowana kasza jaglana.
Krok 4

Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, proszek do pieczenia, olej kokosowy i napój sojowy. Dokładnie wymieszaj.

Ugotowana kasza jaglana, obok w miseczkach, posiekane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, rozpuszczony olej kokosowy i napój sojowy oraz proszek do pieczenia.
Krok 5

Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i wyrównaj wierzch łyżką.

Wymieszana masa na chleb z kaszy jaglanej. Obok foremka wyłożona papierem do pieczenia.
Krok 6

 Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 minut. Upieczony chlebek odstaw do  całkowitego wystudzenia.

Upieczony chleb z kaszy jaglanej na kratce do studzenia.

 

 

Składniki
Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 370 ml wody
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g nasion chia
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 200 ml napoju sojowego*
Warto wiedzieć:
  • Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. :)
  • Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
  • Chleb przechowuj w lodówce.
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Średni
Chleb wieloziarnisty
Wszystkiego słodkiego
00:05
3
Łatwy
Zakwas na chleb