Pieczywo

Prosty chleb z kaszą jaglaną

Prosty chleb z kaszą jaglaną

  • 01:30
  • 15
  • Łatwy
01:30
15
Łatwy

Kasza jaglana jest pyszna, zdrowa i sycąca. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jako składnik rozmaitych past, pasztetów, dodatek do obiadu oraz w formie PIECZYWA! 🍞 Bezglutenowy chleb na bazie kaszy jaglanej jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dodatku drożdży ani zakwasu. Wystarczy jedynie proszek do pieczenia :) Możesz natomiast eksperymentować z dodatkami! Wybierz orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia, by Twój domowy chleb był jeszcze zdrowszy! 🥪

Składniki

Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 370 ml wody
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g nasion chia
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 200 ml napoju sojowego*
Warto wiedzieć:
  • Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. :)
  • Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
  • Chleb przechowuj w lodówce.

 

 

Składniki
Składniki:
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 370 ml wody
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g nasion chia
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego*
  • 200 ml napoju sojowego*
Warto wiedzieć:
  • Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. :)
  • Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
  • Chleb przechowuj w lodówce.
Zobacz ten przepis na ws.pl
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo