1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Prosty chleb z kaszą jaglaną

Prosty chleb z kaszą jaglaną

Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kasza jaglana jest pyszna, zdrowa i sycąca. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jako składnik rozmaitych past, pasztetów, dodatek do obiadu oraz w formie PIECZYWA! 🍞 Bezglutenowy chleb na bazie kaszy jaglanej jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga dodatku drożdży ani zakwasu. Wystarczy jedynie proszek do pieczenia :) Możesz natomiast eksperymentować z dodatkami! Wybierz orzechy włoskie, siemię lniane i nasiona chia, by Twój domowy chleb był jeszcze zdrowszy! 🥪


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wysmaruj małą ilością oleju kokosowego i wyłóż papierem do pieczenia.

    Keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Obok olej kokosowy i papier do pieczenia.
  • Może się przydać

    Keksówka o długości 25 cm RETRO od Dr. Oetkera jest praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości. Idealna do pieczenia pysznych chlebów, ciast i pasztetów.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wodę przelej do garnka, a następnie dodaj przepłukaną kaszę.

    Przepłukana kasza jaglana na sitku. Obok garnek z wodą.
  • Krok 3

    Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.

    Ugotowana kasza jaglana.
  • Krok 4

    Do kaszy dodaj posiekane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, proszek do pieczenia, olej kokosowy i napój sojowy. Dokładnie wymieszaj.

    Ugotowana kasza jaglana, obok w miseczkach, posiekane orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, rozpuszczony olej kokosowy i napój sojowy oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 5

    Tak przygotowaną masę przełóż do foremki i wyrównaj wierzch łyżką.

    Wymieszana masa na chleb z kaszy jaglanej. Obok foremka wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 6

     Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 minut. Upieczony chlebek odstaw do  całkowitego wystudzenia.

    Upieczony chleb z kaszy jaglanej na kratce do studzenia.

Warto wiedzieć:

  1. Pamiętaj żeby dokładnie przepłukać kaszę jaglaną. Dzięki temu straci gorzki posmak. 🙂
  2. Zamiast napoju sojowego możesz użyć mleka krowiego, a olej kokosowy możesz zastąpić rzepakowym.
  3. Chleb przechowuj w lodówce.

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/prosty-chleb-z-kasza-jaglana-bez-glutenu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej