1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach położony na desce do krojenia, posmarowany masłem
Chleb na drożdżach położony na desce do krojenia, posmarowany masłem
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Podobno nie ma przyjemniejszego aromatu o poranku niż dom pachnący świeżym pieczywem! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny i prosty chleb, który przygotujesz zarówno z drożdży świeżych jak i suszonych🍞.  Jesteśmy przekonani, że przepis na ten wyjątkowy, maślany chleb przypadnie Wam do gustu. Smacznego! 😊 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba na drożdżach:

  • Krok 1

    Wymieszaj drożdże z mąką, cukrem i solą. 

  • Krok 2

    Dodaj ciepłe mleko, wodę, masło i zagnieć w elastyczne ciasto. Powierzchnia ciasta powinna być gładka i łatwo odchodzić od palców. Włóż ciasto do czystej miski, przykryj ręcznikiem bawełnianym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

  • Krok 3

    Pod wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto i uformuj okrągły bochenek. Natnij chleb nożem wzdłuż i wszerz (na głębokość ok. 5 mm). Wierzch posmaruj białkiem jaja. Odstaw chleb do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  • Krok 4

    Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przełóż ciasto na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.  Wyrośnięte ciasto piecz przez 25-30 minut. Upieczony chleb odstaw do przestudzenia.

Porada:

Chleb możesz również przygotować ze świeżych drożdży, przygotowując najpierw rozczyn mieszając drożdże, mleko, cukier oraz lyżkę mąki z przepisu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/prosty-chleb-na-drozdzach

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej