Prosty chleb na drożdżach
Podobno nie ma przyjemniejszego aromatu o poranku niż dom pachnący świeżym pieczywem! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny i prosty chleb, który przygotujesz zarówno z drożdży świeżych jak i suszonych🍞. Jesteśmy przekonani, że przepis na ten wyjątkowy, maślany chleb przypadnie Wam do gustu. Smacznego! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba na drożdżach:
-
Krok 1
Wymieszaj drożdże z mąką, cukrem i solą.
-
Krok 2
Dodaj ciepłe mleko, wodę, masło i zagnieć w elastyczne ciasto. Powierzchnia ciasta powinna być gładka i łatwo odchodzić od palców. Włóż ciasto do czystej miski, przykryj ręcznikiem bawełnianym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
Krok 3
Pod wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto i uformuj okrągły bochenek. Natnij chleb nożem wzdłuż i wszerz (na głębokość ok. 5 mm). Wierzch posmaruj białkiem jaja. Odstaw chleb do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.
-
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przełóż ciasto na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piecz przez 25-30 minut. Upieczony chleb odstaw do przestudzenia.
Porada:
Chleb możesz również przygotować ze świeżych drożdży, przygotowując najpierw rozczyn mieszając drożdże, mleko, cukier oraz lyżkę mąki z przepisu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/prosty-chleb-na-drozdzach |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze