1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Podobno nie ma przyjemniejszego aromatu o poranku niż dom pachnący świeżym pieczywem! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny i prosty chleb, który przygotujesz zarówno z drożdży świeżych jak i suszonych.🍞 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chleb:

  • Krok 1

    Oddziel żółtko od białka. Lekko podgrzej mleko (ale nie gotuj!). Wymieszaj drożdże z mąką i solą. Dodaj ciepłe mleko, cukier, żółtko, masło i zagnieć w elastyczne ciasto. Powierzchnia ciasta powinna być gładka i łatwo odchodzić od palców. Włóż ciasto do czystej miski, przykryj ręcznikiem bawełnianym i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, do momentu aż podwoi swoją objętość.

  • Krok 2

    Pod wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto i uformuj okrągły bochenek. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż ciasto na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Natnij chleb nożem wzdłuż i wszerz (na głębokość ok. 5 mm). Tak przygotowane ciasto na chleb posmaruj białkiem jajka i piecz przez 30 minut.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej