1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Specjalnie dla wielbicieli domowego pieczywa przygotowałam przepis na wieloziarnisty żytni chleb. Nie wymaga wyrabiania ciasta i można go zrobić w bardzo łatwy sposób. Do tego jest pyszny i bardzo zdrowy, czego chcieć więcej? :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże, sól, cukier, otręby, siemię i słonecznik i wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie wlej wodę i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby składniki dobrze połączyły się z wodą i nie było śladów mąki (ciasto będzie trochę klejące). Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.

  • Krok 3

    Gdy ciasto podwoił swoją objętość, ponownie wymieszaj je w misce i nałóż do formy o wymiarach 25 x 11 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami.

  • Krok 4

    Ciasto w formie odstaw na kilka minut do lekkiego podrośnięcia. Następnie chleb posmaruj za pomocą pędzelka letnią wodą i nactnij wzdłuż nożem na głębokość około 3 cm. Na koniec posyp sezamem.

  • Krok 5

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 55-60 minut w temperaturze 180°C. Gorący chlebek od razu wyjmij z formy i połóż na kratkę do ostygnięcia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej