Pieczywo

Prosty chleb żytni na zakwasie

prosty chleb żytni na zakwasie ze slonecznikiem

Prosty chleb żytni na zakwasie

  • 01:00
  • 15
  • Łatwy
01:00
15
Łatwy

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba, pamiętaj o najważniejszej zasadzie! Po pierwsze ZAKWAS! Link do przepisu na zakwas znajdziesz w liście składników. 

Po około 5 dniach, gdy będzie już gotowy możesz przystąpić do pieczenia razowego chleba! Nie obawiaj się 😊 Wbrew krążącym mitom nie wymaga to piekarniczej wprawy. Wystarczy odrobina cierpliwości, odpowiednia mąka oraz duża miska i łyżka do wymieszania składników. Lubisz chleb z ziarnami? Tuż przed wstawieniem pieczywa do piekarnika, posyp jego wierzch ulubionymi pestkami- np. słonecznikiem, dynią lub siemieniem lnianym. 🍞

Składniki

Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 10 g soli
  • 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Dodatkowo:
  • 30-40 g ulubionych pestek np. dyni, słonecznika
Wskazówki

Chleb:

Krok 1

Wszystkie składniki poza ziarnami wymieszaj w misce do połączenia.

Ważne! Nie wyrabiaj tylko wymieszaj, wyrabianie ciasta na mące żytniej spowoduje, że otrzymasz płaski „kamień” zamiast miękkiego chleba.

mąka żytnia chlebowa, mąka żytnia razowa, sól, zakwas żytni, woda
Krok 2

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kilka godzin (8-10).

ciasto na prosty chleb żytni
Krok 3

Keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm wysmaruj bardzo dokładnie masłem. 

foremka keksówka do wypieku chleba
Krok 4

Zwilżonymi wodą dłońmi przełóż wyrośnięte ciasto do formy i wyrównaj. 

ciasto na chleb żytni na zakwasie po pierwszym wyrastaniu
Krok 5

Wierzch posyp słonecznikiem lub innymi ziarnami. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin do drugiego wyrastania (8-10h).

ciasto na chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem w formie keksówce
Krok 6

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220°C.

Na najniższy poziom piekarnika ustaw płaskie naczynie żaroodporne i wlej do niego trochę gorącej wody(1 litr wystarczy) , chodzi o to aby zaparować piekarnik. Dzięki zaparowaniu unikniesz spieczonego wierzchu, a skórka będzie chrupiąca a nie twarda.

Z foremki zdejmij folię, bardzo ostrym nożem lub najlepiej nową żyletką zrób trzy skośne nacięcia na wierzchu. 

chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem przed pieczeniem
Krok 7

Foremkę z ciastem wstaw do zaparowanego piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po tym czasie wystaw chleb z piekarnika i wyjmij z formy na kratkę do wystudzenia, powinien sam łatwo się wysunąć.

prosty chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Kiedy nastawić ciasto na chleb?

  • W dni powszednie pierwsze wyrastanie często robię na wieczór, następnego dnia rano przekładam ciasto do formy i w ciągu dnia wyrasta. Późnym popołudniem piekę chleb i mam gotowe pieczywo na kolację i następny dzień.
  • W weekend robię odwrotnie. Pierwsze wyrastanie nastawiam w piątek rano, na wieczór przekładam do formy i w sobotę rano piekę chleb na śniadanie ;)
Składniki
Składniki:
  • 180 g zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 10 g soli
  • 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Dodatkowo:
  • 30-40 g ulubionych pestek np. dyni, słonecznika
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
00:30
5
Łatwy
Tosty francuskie