Prosty chleb żytni - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Pieczywo

Prosty chleb żytni na zakwasie

Prosty chleb żytni na zakwasie

  • 01:00
  • 15
  • Łatwy
01:00
15
Łatwy

Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba, pamiętaj o najważniejszej zasadzie! Po pierwsze ZAKWAS! Link do przepisu na zakwas znajdziesz w liście składników. 

Po około 5 dniach, gdy będzie już gotowy możesz przystąpić do pieczenia razowego chleba! Nie obawiaj się 😊 Wbrew krążącym mitom nie wymaga to piekarniczej wprawy. Wystarczy odrobina cierpliwości, odpowiednia mąka oraz duża miska i łyżka do wymieszania składników. Lubisz chleb z ziarnami? Tuż przed wstawieniem pieczywa do piekarnika, posyp jego wierzch ulubionymi pestkami- np. słonecznikiem, dynią lub siemieniem lnianym. 🍞

Składniki

Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 10 g soli
  • 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Dodatkowo:
  • 30-40 g ulubionych pestek np. dyni, słonecznika

Kiedy nastawić ciasto na chleb?

  • W dni powszednie pierwsze wyrastanie często robię na wieczór, następnego dnia rano przekładam ciasto do formy i w ciągu dnia wyrasta. Późnym popołudniem piekę chleb i mam gotowe pieczywo na kolację i następny dzień.
  • W weekend robię odwrotnie. Pierwsze wyrastanie nastawiam w piątek rano, na wieczór przekładam do formy i w sobotę rano piekę chleb na śniadanie ;)
Składniki
Składniki:
  • 180 g zakwasu żytniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 10 g soli
  • 330 ml przegotowanej wystudzonej wody
Dodatkowo:
  • 30-40 g ulubionych pestek np. dyni, słonecznika
Zobacz ten przepis na ws.pl
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo