Prosty chleb żytni na zakwasie
Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem domowego chleba, pamiętaj o najważniejszej zasadzie! Po pierwsze ZAKWAS! Link do przepisu na zakwas znajdziesz w liście składników.
Po około 5 dniach, gdy będzie już gotowy możesz przystąpić do pieczenia razowego chleba! Nie obawiaj się 😊. Wbrew krążącym mitom nie wymaga to piekarniczej wprawy. Wystarczy odrobina cierpliwości, odpowiednia mąka oraz duża miska i łyżka do wymieszania składników. Lubisz chleb z ziarnami? Tuż przed wstawieniem pieczywa do piekarnika, posyp jego wierzch ulubionymi pestkami- np. słonecznikiem, dynią lub siemieniem lnianym 🍞.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba żytniego na zakwasie:
-
Krok 1
Wszystkie składniki poza ziarnami wymieszaj w misce do połączenia.
Ważne! Nie wyrabiaj tylko wymieszaj, wyrabianie ciasta na mące żytniej spowoduje, że otrzymasz płaski „kamień” zamiast miękkiego chleba.
-
Krok 2
Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kilka godzin (8-10).
-
Krok 3
Keksówkę o wymiarach 20 x 11 cm wysmaruj bardzo dokładnie masłem.
-
Krok 4
Zwilżonymi wodą dłońmi przełóż wyrośnięte ciasto do formy i wyrównaj.
-
Krok 5
Wierzch posyp słonecznikiem lub innymi ziarnami. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin do drugiego wyrastania (8-10h).
-
Krok 6
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220°C. Na najniższy poziom piekarnika ustaw płaskie naczynie żaroodporne i wlej do niego trochę gorącej wody(1 litr wystarczy) , chodzi o to aby zaparować piekarnik. Dzięki zaparowaniu unikniesz spieczonego wierzchu, a skórka będzie chrupiąca a nie twarda. Z foremki zdejmij folię, bardzo ostrym nożem lub najlepiej nową żyletką zrób trzy skośne nacięcia na wierzchu.
-
Krok 7
Foremkę z ciastem wstaw do zaparowanego piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po tym czasie wystaw chleb z piekarnika i wyjmij z formy na kratkę do wystudzenia, powinien sam łatwo się wysunąć.
Porada:
Kiedy nastawić ciasto na chleb?
- W dni powszednie pierwsze wyrastanie często robię na wieczór, następnego dnia rano przekładam ciasto do formy i w ciągu dnia wyrasta. Późnym popołudniem piekę chleb i mam gotowe pieczywo na kolację i następny dzień.
- W weekend robię odwrotnie. Pierwsze wyrastanie nastawiam w piątek rano, na wieczór przekładam do formy i w sobotę rano piekę chleb na śniadanie ;)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/prosty-chleb-zytni-na-zakwasie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze