1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Ziołowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania

Ziołowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Fantazyjny, wyrośnięty ziołowy odrywaniec (chlebek do odrywania), z którego możecie swobodnie odrywać kromki bez użycia noża. Sprawdzi się on chociażby jako przekąska podczas wieczornej wizyty gości. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło. Odstaw do przestygnięcia. 

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Wbiłaj jaja i przestudzone mleko z masłem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało do miski, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotuj farsz.

Nadzienie:

  • Krok 1

    Natkę pietruszki zblenduj z oliwą i posiekanym czosnkiem. Ser zetrzyj na drobnych oczkach, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku.

  • Krok 2

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał szerokość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm. Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim. Przełożony prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków. Ułóż je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej