1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Ziołowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania

Ziołowy odrywaniec czyli chlebek do odrywania

Ziołowy odrywaniec z pietruszkowo-serowym nadzieniem w keksówce
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Fantazyjny, wyrośnięty ziołowy odrywaniec (chlebek do odrywania), z którego możecie swobodnie odrywać kromki bez użycia noża. Aromat pietruszki🌿, czosnku🧄 i pysznego cheddara🧀 na długie godziny wypełni Twoją kuchnię Sprawdzi się on chociażby jako przekąska podczas wieczornej wizyty gości czy domowego seansu filmowego. Idealny również jako dodatek do grilla. Cieżko poprzestać na jednym kawałku 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na ziołowy odrywaniec:

  • Krok 1

    Mleko i wodę podgrzej w rondelku i roztop w nim masło. Odstaw do przestygnięcia. 

  • Krok 2

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Wbiłaj jaja i przestudzone mleko z masłem. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej, sprężystej konsystencji. Przełóż do miski posmarowanej olejem, żeby się nie przyklejało do miski, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotuj farsz.

  • Drożdże suszone instant

    Idealne do wypieków słodkich i pikantnych. Bez przygotowywania rozczynu i zawsze pod ręką, nie wymagają przechowywania w lodówce. Drożdże suszone instant warto mieć w kuchennej szafce!

    Drożdże suszone instant

Nadzienie:

  • Krok 3

    Natkę pietruszki zblenduj z oliwą i posiekanym czosnkiem. Ser zetrzyj na drobnych oczkach, wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku.

  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków miał szerokość keksówki - 30 cm, a dłuższy z boków - 60 cm. Ciasto potnij wzdłuż na 6 prostokątów, posmaruj farszem każdy z nich i ułóż jeden na drugim. Przełożony prostokąt podziel na 6 kwadratowych kawałków. Ułóż je pionowo w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto wstaw do rozgrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez 40 minut do uzyskania złotego koloru.

     

    Ziołowy odrywaniec najlepiej smakuje lekko ciepły.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/ziolowy-odrywaniec-czyli-chlebek-do-odrywania

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej