1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

drożdżowe bułeczki mleczne - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Chcesz w chłodny, sobotni poranek oczarować rodzinę pysznym śniadaniem? Obudź ich zapachem pysznych, bułeczek mlecznych.

Korzystając z przepisu na uniwersalne pieczywo śniadaniowe, masz pewność, że na Twoim stole niebawem zagości kilkanaście cieplutkich bułeczek. Wszystkie składniki z listy z pewnością masz w kuchennej szafce bądź lodówce.

Moja rada? Z bułeczkami mlecznymi jest tak, że nie znasz dnia ani godziny, kiedy najdzie Cię na nie apetyt. Dlatego dobrze zawsze mieć w kuchni drożdże instant. Tak na wszelki wypadek 😊 Koniecznie wypróbuj ten przepis na bułeczki mleczne, nie sposób im się oprzeć! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bułeczek mlecznych, drożdżowych:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

    mąka, sól, cukier, drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • Drożdże suszone instant

    W przeciwieństwie do drożdży tradycyjnych nie wymagają sporządzania rozczynu. Zawsze pod ręką!

    Drożdże suszone instant
  • Krok 2

    Następnie wlej ciepłe mleko i zagnieć całość na jednolite ciasto.

    suche składniki na bułeczki i ciepłe mleko, robot kuchenny  OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj tak długo, aż całe się wchłonie a ciasto stanie się miękkie i sprężyste.

    miękkie masło
  • Krok 4

    Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około 1-1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

     

    *Jeśli do przykrycia używasz folii spożywczej pamiętaj aby zostawić niewielki otwór aby nadmiar wilgoci mógł odparować.

    ciasto drożdżowe na bułeczki mleczne
  • Krok 5

    Po tym czasie zagnieć lekko ciasto, podziel je na 16 części.

    ciasto na bułeczki podzielone na części
  • Krok 6

    Z każdej uformuj kulkę i układaj w formie (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Przykryj formę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1h.

    ciasto uformowane na bułeczki mleczne
  • Krok 7

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170 °C.

    Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 30 minut.

    wyrośnięte bułeczki mleczne, jajko do posmarowania
  • Krok 8

    Po upieczeniu wyjmij bułeczki mleczne z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    upieczone drożdżowe bułeczki mleczne
  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w pięknym pastelowym kolorze będzie modnym dodatkiem w kuchni. Ułatwi Ci wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-mleczne-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej