1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta dro┼╝d┼╝owe
  4. Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

drożdżowe bułeczki mleczne - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdj─Öcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Chcesz w ch┼éodny, sobotni poranek oczarowa─ç rodzin─Ö pysznym ┼Ťniadaniem? Obud┼║ ich zapachem pysznych, bu┼éeczek mlecznych.

Korzystaj─ůc z przepisu na uniwersalne pieczywo ┼Ťniadaniowe, masz pewno┼Ť─ç, ┼╝e na Twoim stole niebawem zago┼Ťci kilkana┼Ťcie cieplutkich bu┼éeczek. Wszystkie sk┼éadniki z listy z pewno┼Ťci─ů masz w kuchennej szafce b─ůd┼║ lodówce.

Moja rada? Z bu┼éeczkami mlecznymi jest tak, ┼╝e nie znasz dnia ani godziny, kiedy najdzie Ci─Ö na nie apetyt. Dlatego dobrze zawsze mie─ç w kuchni dro┼╝d┼╝e instant. Tak na wszelki wypadek ­čśŐ Koniecznie wypróbuj ten przepis na bu┼éeczki mleczne, nie sposób im si─Ö oprze─ç! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bułeczek mlecznych, drożdżowych:

  • Krok 1

    Do miski wsyp m─ůk─Ö, dodaj dro┼╝d┼╝e, sól, cukier i dok┼éadnie wymieszaj.

    m─ůka, s├│l, cukier, dro┼╝d┼╝e suszone instant Dr. Oetkera
  • Dro┼╝d┼╝e suszone instant

    W przeciwie┼ästwie do dro┼╝d┼╝y tradycyjnych nie wymagaj─ů sporz─ůdzania rozczynu. Zawsze pod r─Ök─ů!

  • Krok 2

    Nast─Öpnie wlej ciep┼ée mleko i zagnie─ç ca┼éo┼Ť─ç na jednolite ciasto.

    suche składniki na bułeczki i ciepłe mleko, robot kuchenny  OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj mi─Ökkie mas┼éo i wyrabiaj tak d┼éugo, a┼╝ ca┼ée si─Ö wch┼éonie a ciasto stanie si─Ö mi─Ökkie i spr─Ö┼╝yste.

    miękkie masło
  • Krok 4

    W┼éó┼╝ ciasto do miski, przykryj foli─ů spo┼╝ywcz─ů lub ┼Ťciereczk─ů i odstaw na oko┼éo 1-1,5 h do wyro┼Ťni─Öcia (a┼╝ podwoi obj─Öto┼Ť─ç).

     

    *Je┼Ťli do przykrycia u┼╝ywasz folii spo┼╝ywczej pami─Ötaj aby zostawi─ç niewielki otwór aby nadmiar wilgoci móg┼é odparowa─ç.

    ciasto drożdżowe na bułeczki mleczne
  • Krok 5

    Po tym czasie zagnie─ç lekko ciasto, podziel je na 16 cz─Ö┼Ťci.

    ciasto na bu┼éeczki podzielone na cz─Ö┼Ťci
  • Krok 6

    Z ka┼╝dej uformuj kulk─Ö i uk┼éadaj w formie (25 x 35 cm) wy┼éo┼╝onej papierem do pieczenia.

    Przykryj form─Ö ┼Ťciereczk─ů lub foli─ů spo┼╝ywcz─ů i odstaw do ponownego wyro┼Ťni─Öcia na oko┼éo 1h.

    ciasto uformowane na bułeczki mleczne
  • Krok 7

    W mi─Ödzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170 °C.

    Wyro┼Ťni─Öte bu┼éeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielk─ů ilo┼Ťci─ů mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 30 minut.

    wyro┼Ťni─Öte bu┼éeczki mleczne, jajko do posmarowania
  • Krok 8

    Po upieczeniu wyjmij bu┼éeczki mleczne z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    upieczone drożdżowe bułeczki mleczne
  • Mo┼╝e si─Ö przyda─ç

    R─Ökawica kuchenna w pi─Öknym pastelowym kolorze b─Ödzie modnym dodatkiem w kuchni. U┼éatwi Ci wyjmowanie gor─ůcych potraw z piekarnika.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-mleczne-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej