1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Chcesz w chłodny, sobotni poranek oczarować rodzinę pysznym śniadaniem? Obudź ich zapachem pysznych, bułeczek mlecznych.

Korzystając z przepisu na uniwersalne pieczywo śniadaniowe, masz pewność, że na Twoim stole niebawem zagości kilkanaście cieplutkich bułeczek. Wszystkie składniki z listy z pewnością masz w kuchennej szafce bądź lodówce.

Moja rada? Z bułeczkami mlecznymi jest tak, że nie znasz dnia ani godziny, kiedy najdzie Cię na nie apetyt. Dlatego dobrze zawsze mieć w kuchni drożdże instant. Tak na wszelki wypadek 😊 Wypróbuj mój przepis na te bułeczki! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bułeczki mleczne:

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę , dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj.

    mąka, sól, cukier, drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Następnie wlej ciepłe mleko i zagnieć całość na jednolite ciasto.

    suche składniki na bułeczki i ciepłe mleko, robot kuchenny  OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj tak długo, aż całe się wchłonie a ciasto stanie się miękkie i sprężyste.

    miękkie masło
  • Krok 4

    Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około 1-1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

     

    *Jeśli do przykrycia używasz folii spożywczej pamiętaj aby zostawić niewielki otwór aby nadmiar wilgoci mógł odparować.

    ciasto drożdżowe na bułeczki mleczne
  • Krok 5

    Po tym czasie zagnieć lekko ciasto, podziel je na 16 części.

    ciasto na bułeczki podzielone na części
  • Krok 6

    Z każdej uformuj kulkę i układaj w formie (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Przykryj formę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1h.

    ciasto uformowane na bułeczki mleczne
  • Krok 7

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170 °C.

    Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 30 minut.

    wyrośnięte bułeczki mleczne, jajko do posmarowania
  • Krok 8

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    upieczone bułeczki mleczne

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej