Bułeczki mleczne
 
                 
    Chcesz w chłodny, sobotni poranek oczarować rodzinę pysznym śniadaniem? Obudź ich zapachem pysznych, bułeczek mlecznych.
Korzystając z przepisu na uniwersalne pieczywo śniadaniowe, masz pewność, że na Twoim stole niebawem zagości kilkanaście cieplutkich bułeczek. Wszystkie składniki z listy z pewnością masz w kuchennej szafce bądź lodówce.
Moja rada? Z bułeczkami mlecznymi jest tak, że nie znasz dnia ani godziny, kiedy najdzie Cię na nie apetyt. Dlatego dobrze zawsze mieć w kuchni drożdże instant. Tak na wszelki wypadek 😊 Koniecznie wypróbuj ten przepis na bułeczki mleczne, nie sposób im się oprzeć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie bułeczek mlecznych, drożdżowych:
- 
    
    
    
    Krok 1Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. ![mąka, sól, cukier, drożdże suszone instant Dr. Oetkera]()  
- 
    
        Drożdże suszone instantW przeciwieństwie do drożdży tradycyjnych nie wymagają sporządzania rozczynu. Zawsze pod ręką!  
- 
    
    
    
    Krok 2Następnie wlej ciepłe mleko i zagnieć całość na jednolite ciasto. ![suche składniki na bułeczki i ciepłe mleko, robot kuchenny  OptiMUM MUM9BX5S65]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i wyrabiaj tak długo, aż całe się wchłonie a ciasto stanie się miękkie i sprężyste. ![miękkie masło]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na około 1-1,5 h do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). *Jeśli do przykrycia używasz folii spożywczej pamiętaj aby zostawić niewielki otwór aby nadmiar wilgoci mógł odparować. ![ciasto drożdżowe na bułeczki mleczne]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Po tym czasie zagnieć lekko ciasto, podziel je na 16 części. ![ciasto na bułeczki podzielone na części]()  
- 
    
    
    
    Krok 6Z każdej uformuj kulkę i układaj w formie (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj formę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1h. ![ciasto uformowane na bułeczki mleczne]()  
- 
    
    
    
    Krok 7W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170 °C. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut. ![wyrośnięte bułeczki mleczne, jajko do posmarowania]()  
- 
    
    
    
    Krok 8Po upieczeniu wyjmij bułeczki mleczne z piekarnika i odstaw do wystudzenia. ![upieczone drożdżowe bułeczki mleczne]()  
- 
    
        Może się przydaćRękawica kuchenna w pięknym pastelowym kolorze będzie modnym dodatkiem w kuchni. Ułatwi Ci wyjmowanie gorących potraw z piekarnika.  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/buleczki-mleczne-drozdzowe | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze