Chleb paprykowy z parmezanem
Chleb paprykowy z parmezanem - nie ma to jak domowy chlebek na zakwasie! Skórka jest idealnie chrupiąca, a środek mięciutki. Charakteru nadaje delikatnie ostry, paprykowy smak. Całość uzupełnia parmezan, tworząc naprawdę pyszne połączenie. Chlebek możecie podawać również w towarzystwie oliwy z oliwek - takie zestawienie świetnie sprawdzi się np. jako przekąska podana na domowym przyjęciu. Chleb pachnie obłędnie, aż trudno się powstrzymać, żeby nie ukroić kolejnej kromki. Koniecznie wypróbuj przepis! 🍞🍞
Może przy okazji zaciekawi Cię nasz artykuł? 😃
➡️ Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba paprykowego z parmezanem:
-
Krok 1
Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę pszenną, kukurydzianą, zakwas żytni, drożdże suszone, sól, ostrą paprykę, pieprz i cukier.
-
Marta poleca
Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku to naturalny produkt, który wzbogaca smak domowego pieczywa. Sprawdza się do wypieku pieczywa z różnych mąk, przy użyciu drożdży suchych oraz świeżych.
-
Krok 2
Dodaj jajko i powoli mieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko oraz oliwę.
-
Krok 3
Następnie do ciasta dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz starty parmezan. Wyrabiaj na wolnych obrotach jeszcze przez około minutę.
-
Krok 4
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie podłużną foremkę o długości 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 30 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego i przełóż do foremki.
-
Krok 6
Wierzch chleba obsyp mąką kukurydzianą i natnij nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-paprykowy-z-parmezanem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze