1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb paprykowy z parmezanem

Chleb paprykowy z parmezanem

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chleb paprykowy z parmezanem - nie ma to jak domowy chlebek na zakwasie! Skórka jest idealnie chrupiąca a środek mięciutki. Charakteru nadaje delikatnie ostry, paprykowy smak. Całość uzupełnia parmezan, tworząc naprawdę pyszne połączenie. Chlebek możecie podawać również w towarzystwie oliwy z oliwek - takie zestawienie świetnie sprawdzi się np. jako przekąska podana na domowym przyjęciu. Chleb pachnie obłędnie, aż trudno się powstrzymać, żeby nie ukroić kolejnej kromki. Koniecznie wypróbuj przepis. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wymieszaj w misce mąkę pszenną, kukurydzianą, zakwas żytni, drożdże suszone, sól, ostrą paprykę, pieprz i cukier.

    mąka pszenna, mąka kukurydziana,zakwas żytni, drożdże suszone instant, sól, ostra papryka, pieprz , cukier
  • Krok 2

    Przełóż suche składniki do misy. Dodaj jajko i powoli mieszaj za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mleko oraz oliwę.

    oliwa, jajko, ciepła woda, mleko
  • Krok 3

    Do ciasta dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz starty parmezan. Wyrabiaj na wolnych obrotach jeszcze przez około minutę.

    ciasto drożdżowe z zakwasem żytnim
  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. W czasie rośnięcia ciasta, podłużną foremkę o długości 30 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

    forma keksówka 30cm
  • Krok 5

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego i przełóż je do foremki.

    ciasto na chleb paprykowy w formie keksówce
  • Krok 6

    Wierzch chleba obsyp mąką kukurydzianą i natnij nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    ciasto na chleb paprykowy w formie, nacięte i przygotowane do pieczenia

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej